Att köpa en Pomeranian valp

Casey3
Här hittar du nyttig fakta om Pomeranian. Att bli med valp – det är mycket du skall tänka på innan du beslutar dig för att skaffa dig en hundvalp.

Pomeranian valpar till salu  HÄR

Har du tid med valpen

Börja med att tänka igenom vad du vill göra med din hund, vill du ha en kompis, vill du hålla på med agility, vill du ställa ut hunden eller har du andra planer? Passar en Pomeranian in på dina planer? Jobbar du eller pluggar du hela dagar? Vem tar hand om hunden då du är i skolan/på jobbet? Har du småbarn i familjen,  då kanske en så liten hund som en Pomeranian inte är den mest lämpliga, kanske du skall tänka på en Spaniel i stället? Är någon i familjen allergisk, skaffa då akvarium i stället, det är synd om du måste sälja valpen vidare pga av att du inte tänkte dig för innan du köpte valpen.

Ekonomi runt valpköp

En Pomeranianvalp kostar idag allt mellan 16.000-25.000 sek, därtill kommer veterinärbesök så som vaccinationer och dra ut mjölktänder, som sällan lossnar av sig själv på denna ras. Dra ut möljktänder görs vid ca 6 månaders ålder och kostar mellan 1500-4000 kr beroende på klinik (fråga uppfödaren om råd).  Veterinärbesök är dyra ifall att din hund blir sjuk på riktigt. Du bör skaffa dig en bra hundförsäkring, där rekommenderar jag IF veterinär extra som har en självrisk på 2500 sek och täcker skador upp till 50.000 sek. Tex  om din hund behöver opereras och vi säger att det går på 32000 sek så betalar du 2500 sek och försäkrigen 29.500 sek! Förutsatt att skadan godkänns av försäkringsbolaget. Andra bolag har en självrisk på ca 1400 sek + 25% del av opertationskostnaden.  Hade du haft denna försäkring så hade du själva betalat först 1400 sek och sedan 25% av 30600 dvs 7650 sek och försäkringsbolagt skulle stå för 22950 sek. Du hade alltså fått lägga ut 9050 sek mot de 2500 som du skulle lagt ut om din hund varit försäkrad hos IF. En bra försäkring kostar omkring 4000-6000 sek per år, men du tjänar på det i slutändan jag lovar, du vet aldrig vad som kan hända en livlig liten Pomeranian valp eller en busig vuxen hund.

Läs mera HÄR om hur mycket en hundvalp kostar under hela sitt liv! Inköpssumman är bara en liten del av vad hunden kommer att kosta dig under sitt liv.

Olika typ av Pomeranian och sundhet

Då du är på det klara med vad du vill med din valp så är det dags att börja leta efter en uppfödare. Detta gör du bäst genom att kolla hemsidor på internet, där du kan se kennelns alla hundar på bild. Och få en uppfattning om vilka hundar du gillar bäst. Detta gör du för att få en inblick i vilken ”slags” Pomeranian du vill ha. Rasen har vägt omkring 12-15 kg för lite mer än 100 år sedan och därför finns det än idag flere olika storlekar på Pomeranian. Allt från 1,5 kg upp till ca 4 kg, de ser även lite olika ut också, endel har lång nos andra har kort nos. Allt för kort nos är inget att sträva efter, det kan ge andningsproblem för din hund senare i livet, även om det ser sött ut med en ”nalle” så är det inte sunt för hunden. En kort nos kan ge luftrörs kollaps / Trakeakollaps vilket förekommer hos rasen Pomeranian, läs mera här. De hundar med kort nos och allt för rund skalle (nalletyp) kan få vattenskalle, man kan också se sjukdomen Syringomyelia hos en del Pomeranian hundar.

Den engelska typen av Pomeranian har en lättare benstomme och är ”klenare” bygd, medan den amerikanska typen ofta har tjocka ben med mycket päls på benen. Den amerikanska typen är ofta större än den engelska och har oftast en större päls. En uppfödare kan aldrig lova dig hur stor din valp blir som vuxen, då rasen en gång varit en hund på 15 kg ser man fortfarande idag spår av detta i aveln och en stor del av hundarna ”drar” iväg och växer sig högre än 22 cm.

Vi vill påstå att den större typen av Pomeranian oftast är sundare än den lite mindre. Inte minst i avel då de mindre tikarna oftare får problem med förlossningar och behöver kejsarsnittas. De större hundarna har ofta också en bättre tandstatus och får behålla sina tänder längre än de mindre exemplaren av rasen. Tandlossning och tandsten är ett problem i rasen, läs mer här.

Vill du ha en valp för utställning bör du försöka finna en uppfödare som avlar på så rastypiska hundar som möjligt, dvs den attraktiva storleken på utställningshundar är ca 21 cm hög. Uppfödaren kan dock aldrig garantera dig en Champion, du köper alltid en valp för sällskap men en duktig uppfödare kan säga om valpen ser lovande ut eller inte.

Tik eller hane

Det är svårare att få köpa en lovande tik än en hane då de flesta uppfödarna behåller tikarna själva. De föds omkring 1-4 valpar i kullen och dödligheten ligger på ca 33%, så det är ingen ras för nybörjare ifall du vill börja föda upp rasen.  Det är heller ingen ras där man tjänar några pengar även om små hundar har blivit en modefluga, tänk dig att ett kejsarsnitt kan kosta upp till 30.000 sek om det görs på en helg. Du kan vara tvungen att stanna hemma flere dagar eller veckor med en kull om något går galet. Hanen har den vackraste pälsen året om medan tikarna fäller två gånger årligen i samband med löp, så vill du ha en hund med vacker ståtlig päls är valet en hanhund.

Renrasig Pomeranian

Om du har tänkt dig att skaffa dig en renrasig Pomeranian valp eller kanske en vuxen hund så skall du kontrollera att säljaren har ett godkänt kennelnamn hos Svenska kennelklubben. Där finner du viktig information om rasen och eventuella sjukdomar (alla raser har sina svagheter) du finner också de flesta sjukdomar i menyn till höger här på Dog News. Leta på internet efter så mycket information om rasen som möjligt, det finns en del att läsa även om mycket är på engelska. Du kan också läsa en del om Pomeranian hundens rashistoria HÄR och HÄR följer en länk till.

Val av uppfödare

Du skall kontakta flera uppfödare och höra med dem om du får hjälp med råd angående valpen även efter att den flyttat till dig. Då Pomeranian är en ras som skall trimmas så behöver du även lära dig grunderna för trimning eller få hjälp av uppfödaren. Det finns också några uppfödare runt om i landet som trimmar mot ersättning. Du skall tänka på att en Pomeranian behöver allmän pälsvård några gånger i veckan och bad ca var 4-6 vecka.

Sjukdomar i rasen

Det bästa är om du får träffa valpens mor och far redan innan du bestämmer dig för att köpa valpen, då vet du vad du har att vänta av din valp. Hör också med uppfödarna om valpens föräldrar har pälssjukdomar, så som BSD eller Alopecia X, eller Patella (knäledsfel) eller eventuella hjärtfel eller epilepsi, eller finns det andra sjukdomar i linjerna? Färgen har ingen betydelse, vita hundar får också BSD, läs mera HÄR I länkarna i menyn till höger finner du de flesta sjukdomar som drabbar rasen Pomeranian. Ca 10 % av de svenskfödda Pomeranianvalparna utvecklar sjukdomen Alopecia X medan upp till 60% av de Amerikansk- och Canadensisk födda Pomeranian hundarna insjuknar.

Kunskap om rasen

En  Pomeranianvalp är väldigt envis och behöver uppfostran, trots sin lilla storlek är det ”mycket” hund i en liten förpackning. Vi rekommenderar INTE en Pomeranian som första hund, man behöver ha hundkunskap för att uppfostra en Pomeranian! Valpen gör som alla valpar gör, den biter gärna sönder saker, möbler tapeter etc, den biter gärna dina fingrar och hänger i dina strumpor och busar runt. Det kan hända att den aldrig slutar bita sönder sin bädd om man tex köper en fin Biabädd så kan det hända att hunden biter sönder den ganska fort. Vi rekommenderar därav att man använder en transportbur som säng, där man lyfter av dörren och låter transportburen stå öppen på golvet med en skön fleecefilt inuti.

Då du är helt säker på att du vet så mycket som möjligt om rasen och om den valp du tänker köpa kan du känna dig trygg. Be att uppfödaren talar om vilka saker valpen behöver, så som transportbur, borstar, klosax, schampoo, mat, leksaker och annat nödvändigt innan du hämtar hem valpen.

VIKTIGT – TRÄFFA MOR TILL VALPEN I HEMMILJÖ för att vara säker på att valpen INTE är insmugglad och sjuk! Läs mera HÄR

Lycka till med din drömvalp!

Läs mera om våra Pomeranian hundar och kontakta oss gärna, om du är intresserad av en valp från vår kennel Black Orange’s www.blackoranges.se

Vi hjälper till med stöd och råd under hela valpens livstid!


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

39 kommentarer till Att köpa en Pomeranian valp

 1. Bra info för valp/hund-köpare.Själv har jag en irländsk setter. Många vill ha en, för att hon bara är så söööt. Men jag är snabb på att tala om vad som gäller. En nästan-granne skaffade en, utan att begripa vad det innebär. Den hunden får inte den dagliga motion den ska ha.

  • Susann skriver:

   Det är synd att valpköpare inte tar reda på viktig information innan de köper en valp. Det ligger även i uppfödarens intresse och ansvar att valpköparen skall kunna så mycket som möjligt om rasen innan uppfödaren rekommenderar eller säljer en valp till ett nytt hem.Susann

 2. Vivi skriver:

  Flot skrevet og rigtig fin forklaring på mange ting.

 3. jessica skriver:

  hejvad heter hunden?vad är det för ras?

 4. Amanda skriver:

  HejJag tänker på att skaffa en Pomeranian och jag undrar om dom hårar mycket, har letat men hittar inget.

  • Dog News skriver:

   En Pomeranian fäller/byter sin päls på hösten och våren precis som de flesta raser. men de hårar inte särskilt mycket i hemmet utan framför allt vid badning och borstning.

 5. gabriella skriver:

  oooo vad gulig hund jag ÄLSKAR hundar hi

 6. Pingback: Mest lästa inlägget | Dog News

 7. Elin Petersson skriver:

  Kan ju även vara värt att nämna att det finns fler spetsraser inom samma ”grupp”. Vill man ha en lite större hund som ser ut som en pomme så finns ju möjligheten. De större som inte är trendras nu säljs troligen för lite billigare priser med.

  • dognewss skriver:

   Absolut Elin, vi rekommenderar alltid Kleinspizt/Tyskspets till de familjer som ringer till oss och vill köpa en familjehund men inte betala så mycket. Även andra spetsar är ju att rekommendera!

 8. Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News

 9. tilda skriver:

  hej jag vill JÄTTE gärna ha en pomeranian!! men jag undrar en sak. hur lågt bör man gå med hunden varje dag?? (svara gärna om man ska gå ut med den olika mkt vid olika åldrar)

  • dognewss skriver:

   Hej, En valp skall aldrig promeneras med, först då den är färdigutvecklad och ca 8 månader kan du börja promenera med den. Allt eftersom den får träning och kondition kan den promenera från några kilometer upp till 1 mil förutsatt att den är tränad för det. och att den är frisk etc. Så lite svårt att svara på din fråga, hoppas detta svar hjälpte dig. Lycka till!

   • Tilda skriver:

    Tyvärr va inte de riktigt svaret på min fråga jag undrar mer typ hur länge man behöver rasta hunden om dan (förlåt att jag inte var så tydlig!)

   • dognewss skriver:

    Det handlar snarare om HUR ofta Du bör rasta hunden, det skall du göra minst 4 gånger dagligen och oftare då den är valp

   • dognewss skriver:

    Här får Du använda sunt förnuft, Gå GÄRNA kurs innan Du skaffar hundvalp ;)

 10. Jennifer skriver:

  Hej! jag letar valp (är nog ganska säker på att det är en pomeranian jag är ute efter vad gäller storlek, mentalitet mm (vet så klart att det skiljer sig hund till hund också)). Hur som helst så hade jag en cairnterrier förut och den typen av trimmning är något jag inte vill hålla på med igen om jag ska vara helt ärlig, då en ”rycker” pälsen med speciell teknik. Så det jag undrar är hur denna hund trimmas och hur det går till? Och sen om du rentav vet några valpkullar eller planerade sådana under resterande av detta år? :)

 11. erwin skriver:

  hej ! hur mycket kostar en Pomeranian valp ?

  • dognewss skriver:

   Hej, Priset på en Pomeranianvalp varierar stort idag, den kostar ca 16-25 000 SEK beroende på vilken kennel du köper den från. SE UPP med BLOCKET och andra internet sajter, KOLLA ALLTID så uppfödaren finns i Sverige innan du betalar handpenning eller köper en valp! Du bör också få se mor till valpen och kanske också far om han finns på kenneln. Lycka till!

 12. Pingback: Hunden Boo sprider Pomeranian mani |

 13. Salina Ayeb skriver:

  Hej jag undrar om när man badar en dvärgspets ska man bara bada den med vatten eller med shampoo??

 14. Kulis skriver:

  Kan man ha en Pomeranian som allergiksk?

 15. Kulis skriver:

  Oj! Menade allergisk

 16. Emmy skriver:

  hej! ska äntligen köpa hund till våren, efter många många års väntan. har verkligen fastnat för pomeranian, då jag bor rätt litet och med mina två katter vill jag gärna ha en liten, fluffig hund. Men det påstås att rasen är mkt skällig, stämmer detta, o är det lätt att träna bort? Jag bor ju i lägenhet så vill inte att den ska stå och skälla när den är hemma en stund själv.
  Eftersom rasen är lättlärd osv är den då bra som förstahund? Det blir nämligen min första hund.

  • dognewss skriver:

   Pomeranian hör till gruppen spetshundar som är något skälliga, men kan inte påstå att den skäller mer än tex Chihuahua och andra dvärghundar. En hund får aldrig lämnas ensam längre än 6 timmar så om den rastas väl skall det gå vägen

   • Emmy skriver:

    ja, jag menade mer ifall den skulle stå och skälla från det att man går till kmr hem, hur vanligt är det? tror du att det isf underlättas när man har katter, för då borde den ju inte känna sig ensam? och lämna den ensam 6 h blir väl ungefär 2, 3 dagar i veckan, och så klart inte när den är liten. Är den bra som första hund?? Tack för svar, Emmy

   • dognewss skriver:

    Du kan ställa en radio precis vid ytterdörren som står på hela dagen medan du är borta, vilket håller valpen sällskap. Träna den i etapper att vara ensam så borde denn kunna koppla av och sova en stor del av de stunder ni lämnar den.

 17. Emmy skriver:

  Så skulle du kunna rekommendera denna ras som ”första hund” och passande i liten lägenhet?

 18. Kristina Carlsson skriver:

  Hej på er, vi har en liten pomkille som är 5 månader, han är sällan ensam,men det händer när vi handlar. Men min fråga är hur länge ska han hålla på att tugga på våra fingrar och fötter. Missförstå inte, han bits inte utan mer känner, men hans valptänder är som sylar så det gör ont. Vad kan vi göra ??? Kan han bli lugnare efter kastrering.
  Chris

  • dognewss skriver:

   En Pom valp kan komma att bitas så länge han har valptänderna kvar, kastrering hjälper inte mot att valpen bits det är hans normala beteende. Han skall förståss inte bitas utan enbart i lek så som han skulle gjort om han hade bott i flock med andra hundar. Det är också en uppfostringsfråga för Er som ägare. Man kan inte kastrera bort ett beteende, vänd Er till Er uppfödare om Ni behöver hjälp med uppfostring. Vi har sett att det är många som köper en Pomeranian och tror att de skall få en snäll liten nallebjörn, man glömmer bort att en Pomeranian är en hund som behöver uppfostras och är inte lämplig som första hund då man behöver hundvana för att uppfostra en Pomeranian valp på rätt sätt!

   • Jen. skriver:

    Vad rekommenderar du isf för ras som första hund? Jag tycker pomeranian är bland den lättaste hunden att uppfostra.. Lyhörd, fokuserad, smart och samarbetsvillig. Visserligen individuellt, men så är det ju med alla raser.

   • dognewss skriver:

    En ras ur sällskapsgruppen är ett bra allternativ som första hund, då vi hört så många som fått problem med uppfostring av just Pomeranian så anser vi att man behöver hundkunskap för den rasen. Jag tycker precis som Du att Pomeranian är lättlärd och helt underbar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s