Köp INTE valp utan registrerings bevis, den kan vara smugglad

 Går du i tankarna att du skall köpa hund, speciellt dvärghundar är mycket eftertraktade just nu och därför är det lång väntetid hos kennlarna. Men jag vädjar till dig som har lite kort tålamod, köp inte en hund utan registrerings bevis från SKK eller annan kennel klubb. Din valp kan vara smugglad och bära på smittosamma sjukdomar, den kanske dör redan följande dag och då står du där utan valp och personen du köpt hunden av finns inte på det telefon nummret som du fick. Du har blivit lurad och råkat ut för en hundsmugglare.

Det är inte bara du som får lida det är många hundratals valpar som får sätta livit till då dessa kriminella hjärtlösa personer smugglar in dessa stackars djur till vårt land. Dessa personer har dollar tecken i ögonen, de ser bara pengar, de har inga som helst känslor för dessa stackars djur inte heller känner de ansvar över att vi kan få in sjukdomar i vårt land som kan ödelägga mycket.

Så innan du köper en hund på annons från tidning eller internät, läs artikeln nedan och tänk dig för noga.

 
 
Publicerad i Aftonbladet: 2005-05-03
 

30 hundvalpar avlivades efter tullfynd

hundarna låg bundna

hundarna låg bundna I en tyskregistrerad bil låg 30 hundvalpar bundna när de stoppades av tullen vid den svenska gränsen.

 

Foto: TULLVERKET
...och avlivades

…och avlivades Förutom en som redan var död var övriga i mycket dåligt skick. Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket, beordrade avlivning av de valpar som levde.
Foto: TULLVERKET

Smugglades in – kan bära dödlig smitta

De 30 hundvalparna hade fått sina ben tejpade innan de smugglades till Sverige.

Tullen upptäckte dem. Kort efteråt avlivades samtliga av veterinär.

Nu varnar Jordbruksverket för att smuggelhundar kan sprida dödliga sjukdomar.

 

Den dödliga dvärgbandmasken sprider sina ägg via hundens avföring. Den finns också hos rävar och katter, framför allt i Mellaneuropa. Avföring med parasitägg landar på färska bär, svamp och grönsaker och kan smitta människan.

-Varken hundar eller rävar blir speciellt sjuka. Men människan kan drabbas av blåsor på levern. Smittan är svårbehandlad och kan till och med kräva transplantation, säger Leif Denneberg, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Han fattade beslutet att valparna i den tyskregistrerade bilen skulle avlivas. De kunde inte avvisas – mannen och kvinnan i bilen ville inte berätta var valparna kom ifrån.

-En var död, en annan hade diarré. Samtliga var i mycket dåligt skick, säger Leif Denneberg.

Rabiessmittade avlivades

Bara några veckor tidigare avlivades 14 valpar, chihuahuor och mopsar, som kom från ett land med rabies. Tullen vid Öresundsbron hade först avvisat bilen. När den försökte ta sig över igen blev det stopp – och valparna togs i beslag.

Jordbruksverket misstänker att allt fler hundar smugglas till Sverige. Den illegala handeln är organiserad. En familj i Malmö tycks fungera som spindeln i nätet. Aningslösa köpare bryr sig inte om stamtavlor eller friskintyg.

Efterfrågan på hundraser som chihuahua och mops har ökat. Och uppfödarna hinner inte med. Då vädrar hundsmugglarna morgonluft.

Artikel av Kerstin Danielson.

 

Läs mera om våra Pomeranian hundar på www.blackoranges.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.