Hypotyreos hos hund

Hos rasen Pomeranian förekommer sjukdomen Hypotyreos.

Vad är hypotyreoidism?

Vid hypotyreoidism producerar sköldkörteln (tyroidea) för lite av hormonerna tyroxin, T4 och tyronin, T3 och hunden får härmed brist på dessa hormoner.

Vilken funktion har sköldkörteln och tyroideahormonerna?

Sköldkörteln är en liten körtel i halsregionen vilken producerar hormoner, bland annat tyroxin, som styr många av kroppens funktioner. Tyroxin är ett livsnödvändigt hormon som reglerar ämnesomsättningen i kroppens alla celler och har härigenom en stor påverkan på flera organsystem. Vid hypotyreoidism producerar körteln för lite hormon och hunden får brist på tyroxin. Bristen visar sig som en lägre ämnesomsättning i kroppens celler.

Varför får hunden hypotyreoidism?

Den vanligaste orsaken är att hundens eget immunförsvar angriper sköldkörtelcellerna. Sköldkörteln skadas och cellerna dör så småningom, vilket leder till en minskning av sköldkörtelhormonet tyroxin. Andra orsaker som tumörsjukdom och hormonella störningar av sköldkörteln kan förekomma men är mycket ovanliga.

Hur märker man att hunden har hypotyreoidism?

Eftersom flera olika organsystem påverkas av bristen på tyroxin blir symptomen vaga och inte alltid så lätta att känna igen. Symtomen kommer långsamt smygande och kan vara svåra att upptäcka. Vanliga sjukdomstecken är en alltmer tilltagande trötthet, minskad ork och viktökning. Sjukdomen drabbar framförallt medelålders- och äldre hundar och det kan vara svårt att skilja dessa symtom från normala ålderstecken. Pälsen kan bli torr, livlös och falla av fläckvis. Hudproblem som fjällande eller fet oljig hud samt kroniska öroninfektioner förekommer. En ökad frusenhet, trötthet och humörsvängningar kan också vara tecken på hypotyreoidism.

 Kan hundar med hypotyreoidism botas?

Det finns idag ingen bot för hypotyreoidism, men genom att ge hunden syntetisk tillverkat sköldkörtelhormon i tablettform 1-2 gånger dagligen förbättras de allra flesta hundar och återkommer till sitt vanliga jag. Medicineringen är livslång och hunden skall med jämna mellanrum undersökas av veterinär.

Hur snabbt återhämtar sig hunden?

Hundar svarar olika fort på medicineringen, men inom loppet av 2 veckor brukar man märka en ökad livlighet hos hunden och tröttheten börjar avta. Den tid det tar för hunden att bli helt återställd varierar mellan några månader upp till ett halvår. Under denna tid kommer hunden att bli kallad på flera återbesök för att veterinären skall kunna följa tillfrisknandet och genom förnyade blodprover säkerställa rätt medicindos. Det kan ta olika lång tid från det att hunden börjar medicineras till dess att förbättringar i de olika kliniska symtomen märks.

Vad gör jag om jag tror att min hund lider av hypotyreos?

Hunden skall undersökas av din veterinär som kommer att utvärdera symtomen och ta blodprov för analys. Vid en laboratorieanalys av blodprovet mäts tyroxinnivåerna och härigenom får man ett mått på hur sköldkörteln fungerar. Din veterinär väger samman hundens symtom med svaret på blodanalysen och kan på så sätt ställa diagnosen hypotyreos.

Källa CEVA Vetpharma AB

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finner ni oss på www.blackoranges.se

 

     

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hypotyreos hos hund

  1. Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.