Diabetes mellitus (sockersjuka) hos hund


Vad är diabetes?

Diabetes är ett tillstånd där blodsockret ligger för högt pga för liten insulinproduktion eller därför att kroppen svarar dåligt på insulinproduktionen. Insulin är ett hormon, som möjliggör för blodsockret att tränga in i kroppens celler. Cellerna använder sockret som den huvudsakliga energikällan. För lite insulin eller ett dåligt svar på insulinproduktionen gör att sockret inte kan tränga in i cellerna varför blodsockret stiger. Cellerna börjar då använda protein och fett som energikälla, vilket medför att din hund äter mer. Detta till trots kan din hund samtidigt tappa vikt eftersom ämnesomsättningen inte fungerar effektivt. Om din hund har diabetes, minskar kroppens förmåga att använda socker som energikälla.

Faktorer som orsakar diabetes

– Ras : Vissa raser är genetiskt predisponerade för denna sjukdom, såsom beagle, tax, minischnauzer, pudel, rottweiler, skotsk terrier, cairnterrier och keeshond.

– Ålder : Äldre hundar utvecklar oftare diabetes än yngre

– Kön : Tikar får diabetes dubbelt så ofta som hanhundar.

– Vikt : Överviktiga och feta hundar löper ökad risk att utveckla diabetes.

– Medicinering : Vissa typer av medicin, tex hormoner, kan medverka till att djuret utvecklar diabetes.

Tecken och symtom vid diabetes

Följande symtom kan vara tecken på att din hund har diabetes

– ökad törst som medför ökad urinmängd och att djuret urinerar oftare

– viktminskning i sjukdomens initialskede, trots ökad aptit

– nedsatt aptit i ett senare skede

– kräkningar

– urinvägsinfektion orsakad av den höga sockerhalten i urinen (bakterieväxt)

– grå starr hos hundar som leder till nedsatt syn

Hur ställer veterinären diagnosen?

Din veterinär kan ta ett urinprov eller ett blodprov för att konstatera eventuell diabetes hos din hund. Oavsett om det gäller diabetes av typ 1 eller typ 2 så är det viktigt med specialkost och motion. Behandling av typ 1 diabetes kräver dagliga insulininjektioner. Kvinnligt könshormon kan påverka sockerregleringen. Om din tik får diabetes så kan veterinären därför rekommendera sterilisering. Om sjukdomen upptäcks tidigt och kontrolleras kontinuerligt, så kan itt husdjur leva lika länge som friska djur.

Vad kan du göra för att hjälpa ditt husdjur med behandlingen?

Det bästa du kan göra är att noga följa veterinärens instruktioner. För att ha sjukdomen under kontroll och förhindra insulinchocker är det viktigt med regelbundna urin- och blodsockerkontroller. Mellan veterinärbesöken skall du vara uppmärksam på alla förändringar hos ditt husdjur när det gäller vikt, aptit, törst och urinmängd.

Som ett led i behandlingen av denna sjukdom kommer din veterinär att rekommendera ett specialfoder. Fodret är anpassat så att näringsinnehållet på bästa sätt skall hålla sjukdomen under kontroll. Du finner dietfoder anpassat för hund med diabetes hos Specific http://www.specific-diets.com/Default.aspx?AreaID=99

Källa Specific

Vill ni läsa mera om våra Pomeranian hundar så finner ni oss på www.blackoranges.se

     

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 svar på Diabetes mellitus (sockersjuka) hos hund

  1. Johanna skriver:

    Skööönt att äntligen hitta en sida som hade just de jag letade efter,går man efter synptomen så tror jag nog måste uppsöka vet för en koll av sockret…..tack så länge

  2. daytona scooter skriver:

    Ja, det är de symptom som jag läste innan

  3. Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News

  4. Bertil Lommerdal skriver:

    Vad ska blodsockernivån ligga på för hundar?

    • dognewss skriver:

      När blodsockernivån går upp över en viss gräns (10-12 mmol/L hos hundar) så passerar socker ut i urinen. Patienten börjar då få en större urinmängd och blir törstig. Fett och muskler börjar också brytas ned. I ett sent skede av sjukdomen är de drabbade individerna magra och trötta.

  5. birgitta ahola skriver:

    Hur ska ligga hos en liten hund,cairn terrier börjat med insulin!!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.