Transport av hund – vad säger lagen

ATT00008.JPG

Alla har vi väl transporterat våra hundar i bilen, utan att tänka på vad lagen egentligen säger om transport av hund.

Det finns vissa föreskrifter när det gäller att transportera hund enligt lagen, hunden skall transporteras på ett säkert sätt så att det är säkert för både hund och bilförare. En lös hund kan flyga som en projektil i bilen ifall du behöver bromsa kraftigt, då kan det äventyra både din och hundens säkerhet.

Använder du hundbur i bilen skall den placeras så att hunden får både skugga och ventilation. En skadad eller sjuk hund får endast transporteras till veterinär.

Storlek på transportbur

En hund i storlek med en schäfer skall ha tillgång till ett utrymme som är minst 90 x 60 x 70 cm (längd x bredd x höjd) Transporterar du flera hundar i samma bur skall bredden ökas för varje hund med den största hundens bröstbredd.

Troligen är det inte alla hundägare som känner till detta med storleken på transportutrymme, med tanke på det vad man ofta ser på parkeringsplatser intill hundutställningar.

Vid transport av flera än en hund måste det finnas ett galler eller nät mellan hundarnas plats och personutrymmet i bilen.

Hundarna skall kunna stå upp och ligga ned i naturlig ställning under transport ifall du transporterar hundarna i ett ”fritt” utrymme i bilen. Enligt Jordbruksverket skall man kunna öppna detta utrymme från minst två olika håll.

– Hundar får inte förvaras i fordon längre än 3 timmar

– Hunden får inte lämnas utan tillsyn i bilen om temperaturen kan överstiga + 25 grader eller sjunka under – 5 grader.

– Löptik skall transporteras åtskild från hanhundar.

– En dräktig tik får INTE transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tikar får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter valpningen annat än till veterinär om det så krävs.

– En valp får inte transporteras förrän den är minst 1 vecka gammal och dess navel bör vara helt läkt innan transporten. Transport till veterinär är tillåtet.

Om du anmäls till länsstyrelsen för brott mot transportlagen av hund, kan du få böter eller fängelse upp till två år.

Källa: Jordbruksverket Läs hela HÄR
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 svar på Transport av hund – vad säger lagen

 1. Tipsen skriver:

  Vi har ”säkerhetsbälte” till vår hund. En sån där sele. Smidigt om man har flera olika bilar tex. Eller om man inte har en kombi.

 2. Sussi skriver:

  Ja det har jag sett många gånger under mina år när jag arbetade med hundar.Då fick vi rycka ut och hjämta hundar ur stekheta bilar.Kan inte fatta att man inte begriper hur varmt det blir i en bil på sommaren. Likaså att inte transportera djuren i en säker transport(gäller även katter. Har varit med om en utställare som krockade vars katter var lösa i bilen när de krockade.Katterna sprang chockade iväg till skog när fönstren gick sönder.Läste om en som haft sin hund mellan benen fram när de krockade och blev fastklämda,hunden började bita sin ägare antagligen pga smärtor och chock.Nej använd TRANSPORTBURAR!!

 3. Carina Abrahamsson skriver:

  De som felar i vår bil är att de bara finns en dörr att öppna…

 4. Titti skriver:

  Problemet är konflikten mellan Jordbruksverkets krav på relativt rymligt utrymme för hunden i buren och säkerheten, som säger att buren inte skall vara så stor att hunden slår sig alltför illa inne i buren om man krockar.

 5. Monica Henningsson skriver:

  Varför finns det inte bra burar till en sedanbil. Buren står ju sett. Så därför har vi bältade hundar.

 6. Kenneth skriver:

  En skadad eller sjuk hund FÅR transporteras av privatperson till veterinär om det sker utan risk för skada eller lidande, enl Jordbruksverket !!

 7. Anita Brunnkvist skriver:

  Varför nämns det aldrig vad för sorts hundbur hunden borde transporteras i. Många hundägare använder ihopfällbara billiga hundburar som inte är krocktestade. Många har råd att köpa dyra hundar men inte krocktestade och säkra bilburar till hund. Vet av erfarenhet hur viktigt det är.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.