Inflation i rasen Pomeranian

Vad var det som skedde med rasen Pomeranian, på mindre än två år har det poppat upp mer eller mindre seriösa uppfödare som svampar ur jorden.

Priset på rasen rasade till nya bottennivåer, priset varierar idag allt från 5000 kr till 25.000kr. Jag hittade en annons med en renrasig hane som lånades ut till avel för endast 1000kr i parningsavgift mot det vanliga som ligger runt 5-7000kr (utomlands mycket dyrare). Det är mycket tråkigt med lycksökare som tar några kullar utan någon som helst erfarenhet av rasen, det är just sådana uppfödare som förstör både rasen samt får till ett prisras där kvalitén på hundarna sjunkit under nollgränsen. Rasen är som många vet behäftade med pälssjukdomar och även andra sjukdomar, som man behöver ha stor kunskap om innan man ger sig in på att avla.

Tittar man påblocket finner man en massa Pomeranian hundar av mycket varierande kvalité. HUR skall en ovan valpköpare klara av att välja en valp som förhoppningsvis motsvarar valpköparens idealbild av rasen? Går man efter priset som många troligtvis gör så blir man troligen djupt besviken då valpen växer upp till nåt som liknar allt annat än en balanserad vacker ”rund” Pomeranianhund, som man ser på bilder på uppfödares hemsidor. Eller som man har sett på någon hundutställning, då man i hopp om att lära sig rasen besökt några utställningar för att sen på egenhand leta efter drömvalpen.

Vi rekommenderar att man ALLTID kontaktar Svenska kennelklubben och även besöker olika kennlar innan man bestämmer sig för att köpa en Pomeranianvalp. Titta gärna på både mor och far, då får ni en bild av hur er valp förhoppningsvis kommer att se ut som vuxen.Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Inflation i rasen Pomeranian

 1. Karelin skriver:

  Jag tycker det är tråkigt när en ras kan förstöras när den blir lite populär. Jag har själv 3 stycken underbara Jack Russel som är köpta av samma uppfödare.
  Som ny valpköpare måste man förstå bättre än att bara se en hund på en hundutställning. En som vill köpa en valp vet inte hur mycket arbete som ligger bakom en väl uppfostrad hund, där såväl uppfödaren och jag som ägare har lagt ner mycket arbete.
  Jag har flyttat min blogg och vill ha kontakt med er för ni leta reda på mycket intressant för mig som hundägare, jag är mån om mina 3 hundar. Jag åker mycket på utställningar med mina 2 hanar.

  Jag hoppas att min bloggadress fungerar för dig annars får du säga till.

 2. Karelin skriver:

  Jag lyckades inte få med den nya bloggadressen men den är: http://russelhundar.wordpress.com/

  Ha en bra Söndag.

 3. Britt-Marie skriver:

  Tack för att du tog upp ämnet Susanne. Man blir minst sagt bedrövad när man läser vissa annonser på blocket. Sen förstår jag inte att folk inte passar sig utan köper valpar av dessa oseriösa uppfödare. Förresten tycker jag inte att de kan kallas uppfödare, snarare hundhandlare. Vad som också gör mig bedrövad är att det finns folk som lånar ut sina registrerade hundar till oregistrerade hundars ägare för parningar. Tyvärr verkar vi får leva med allt detta så länge det tycks finnas en marknad för det.

 4. Liza skriver:

  Tycker också att det är bra att du tog upp ämnet Susann, håller med Britt-Marie om allt. Hur ska man agera för att få bort denna oseriösa marknad? Detta är något man borde fokusera mera på. Men om man kollar de annonser som legat på Blocket så har det nog inte varit så lätt det senaste att sälja vissa icke rastypiska Pomeranian som kanske den oseriösa uppfödaren trott, likaså blandningar av ex. Pom och nakenhundar – inte så attraktivt hoppas jag att köpa en pom/nakenblandning när vi har en sjukdom som tar sig ungefär samma uttryck dvs pälslöshet hos icke-nakenhund.

 5. dognewss skriver:

  Men det kan ändå vara svårt för en person som INTE alls känner rasen att välja ”rätt” valp, har erfarenhet av det då jag köpte min andra Pomeranian för snart 20 år sedan, valpen visade sig bli en ”Kleinspitz” trots uppfödarens ”garantier” om kullens bästa valp och importföräldrar etc.

  • Liza skriver:

   Det händer ju fortfarande att valpköpare inte får rätt info. Dels vet de kanske själva för lite om rasen innan valpköpet och dels har det dykt upp så många nya pom-kennlar och även där brister ibland kunskapen. Bara genom att gå in på vissa kennelsidor så ser man ju att det är hundar som används i avel som inte borde avlas på rent rastypiskt sett. Stötte på ett fall på en utställning alldeles nyligen, en för stor valp var såld till avel och utställning. Dels hade inte köparen tillräcklig kunskap utan hade litat på uppfödaren, i det här fallet var det inte troligt att valpen vuxit sig så stor efter att den blivit såld utan det måste ha märkts även tidigare att det skulle bli typ sällskapshund av ”kleinstorlek”. Tyckte väldigt synd om ägaren och tog mig tid att ta kontakt och prata med dem eftersom jag förstod att de var besvikna. Det blir inte alltid som förväntar sig och jag hoppas ändå att man ser andra positiva sidor i hunden man köpt och att den ändå blir en älskad familjemedlem. Hundlivet består ju av annat än avel och utställning tack och lov, det gäller ju bara att vara lite nyfiken och upptäcka det.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.