Fukteksem eller Hot Spot på hund

Fukteksem är en hastigt uppblossande infektion i huden hos hund. Den orsakas av stafylokocker som ingår i hudens normalflora.

Fukteksem eller ”hot spot” börjar som en liten sårig förändring, som mycket snabbt utvecklats till ett större område med kladdig, hoptovad päls och rodnande irriterad hud. Fukteksem förekommer ofta på hundens huvud, hals, bringa och hundens bakdel, men kan förekomma på andra ställen på kroppen.

Varje sommar drabbas ett antal hundar, där hundägaren upptäcker ett stort, hårlöst vätskande sår på sin hund. Fukteksem uppstår plötsligt, ofta blir hundägaren överraskad av att finna de otäcka såren på sin hund. Vi har drabbats en gång, för ett tiotal år sedan då vi skulle ta hand om en hund för några månader upptäckte vi andra dagen att hon hade ett ganska stort varigt sår. Då hade vi inte hört om hot spot och blev väldigt oroliga över vad det var som hunden hade på bakdelen, men veterinären kunde snabbt berätta att det var hot spot eller fukteksem.

Varför får våra hundar hot spot?
Hot Spot kan orsakas av parasiter som löss, fästingar, skabb eller loppor, men även öroninflammationer är en vanlig orsak till hot spot på kinden. Irritation i analsäckarna kan orsaka hot spot runt analområdet. Även ovårdad lång päls kan orsaka hot spot, under tovorna kan det bildas fukteksem, det är därför viktigt att kamma och borsta din hund ordentligt, för att undvika hudeksem som kan vara väldigt jobbigt för din hund.

Raserna Gråhund, Collie, Schäfer och St. Bernhard, Labrador och Golden Retriever är speciellt utsatta för hot spot. Fukteksem syns oftast vid varmt och fuktigt väder.

Hur behandlar man fukteksem?
Hunden bör få veterinärvård omgående, för att begränsa sårets storlek och hindra att det sprids. Såret växer mycket snabbt om det inte blir behandlat, så åk till veterinären så fort du upptäcker att din hund har hot spot. Det är mycket viktigt att göra rent området och se till att hunden inte kommer åt att slicka, riva eller bita på det. Det bästa är att  man klipper bort håren i kanterna med en sax, man skall klippa några centimeter utanför själva såret så att det kommer fram synlig hel hud, det förhindrar spridningen av såret. Därefter desinficeras hela området med något antiseptisk medel gärna innehållande klorhexidin (finns som spray för djur).  Ibland kan din hund behöva en salva innehållande kortison och antibiotika. Har hunden väldigt ont i såret kan veterinären skriva ut smärtstillande.

Nedan finner du en mycket bra artikel om Hot Spot

Fukteksem på hund

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebDOG NEWS Sveriges största hundblogg

 

 

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Fukteksem eller Hot Spot på hund

  1. Pingback: Fakta att skaffa en Pomeranian valp | Dog News

  2. Mia skriver:

    Köpte Hot spot foam och la på flera gånger dageligen, detta torkade ut, och läkte fort, samt pälsen kom tillbaka väldigt snabbt.

  3. Pingback: Rädda hunden från 10 sommarfaror |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.