Hunden Robot hittade över 10 000 år gamla grottmålningar

Den 12 september år 1940 ramlade hundvalpen Robot av misstag ned i ett hål i marken i Frankrike. Det skulle visa sig att han hade hittat en grotta full av världens mest fantastiska grottmålningar, som var över 10 000 år gamla.

Målningarna i grottan visade sig vara ett av de mest välbevarade grottmålningarna i världen, troligtvis för att dessa inte kommit i kontakt med luft och fukt utifrån. I början var grottan öppen för allmänheten men den stängdes senare för att inte målningarna skulle förstöras av yttre påverkan. De flesta målningarna föreställer djur så som bison, hästar och tjurar.

Troligtvis hade grottan Lascaux fungerat som en helig plats där man hade bett för jaktlycka. Hade inte lilla Robot trillat ned i hålet så hade man kanske aldrig upptäckt denna historiska skatt.

Lascaux


Det här inlägget postades i Historiska hundar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.