Xylitol är giftigt för hunden

Xylitol är ett vanligt sötningsmedel som används i sockerfritt godis och tuggummi, xylitol kan orsaka hypoglykemi hos en hund. En hund kan inom loppet av 30 minuter, från det att den satt i sig ämnet, börja kräka, bli slöa och få svårt att gå och stå.

Hypoglykemin märker man av på 10 till 15 minuter och den syns som apati, darrningar, trötthet och i värsta fall kollaps och andra anfallssymptom.

I allvarliga fall kan hunden få kramp eller drabbas av medvenlöshet. I vissa fall kan hunden även drabbas av leverproblem och en hund på tio kilo kan drabbas av symptom redan vid två till tre tuggummi.

Levertoxiciteten märker man av först då det gått 9 till 72 timmar efter att hunden ätit xylitol. Den visar sig som apati, diarré, uppkastningar, blödningar, gula ögonvitor och slemhinnor (ikterus).
Beroende på mängden xylitol hunden ätit kan man ibland ge socker till hunden för att få den att bli bättre igen. Uppsöka alltid veterinär om du misstänker att din hund fått i sig xylitol i stor mängd.

Hjälp, min hund åt xylitol!Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.