Jordbruksverket sammanställer årligen en rapport över länsstyrelsernas djurskyddskontroller. Årets rapport visar att en tredjedel av kontrollerna gjordes till följd av anmälningar från allmänheten. Av dessa anmälningar var 50 procent utan anmärkning. 43 procent av det totala antalet djurskyddskontroller är rutinkontroller hos lantbrukare, slakterier, ridskolor, zoobutiker och kennelverksamheter. Fördelningen är densamma som för 2012.
– Vi har ett gott djurskydd i Sverige, men det är inte kontrollerna som skapar detta. Djurskyddet grundar sig på en djurskyddslagstiftning som verkar förebyggande och som har acceptans av djurägarna. Kontrollerna ska sedan verifiera detta, säger Ingrid Eilertz, chef för avdelningen för djurskydd och hälsa.
Nationella målet för rutinkontroller är 50 procent
Det totala antalet djurskyddskontroller minskade mellan 2012 och 2013, från 14 410 till 13 780. Några länsstyrelser har angett att anmälningsärenden tagit mycket tid, vilket har påverkat rutinkontrollerna. Rutinkontrollerna är riskbaserade och genomförs enligt EU-förordningar för djurskydd, djurhälsa och livsmedelssäkerhet.
– Vårt gemensamma nationella mål är att 50 procent ska vara riskbaserade rutinkontroller. För att stödja de länsstyrelser som inte når målet, bland annat på grund av många anmälningsärenden, jobbar vi tillsammans för att underlätta prioriteringar och för att effektivisera handläggningen, säger Ingrid Eilertz.
Viktigt med enhetliga kontroller
Den offentliga djurskyddskontrollen, som utförs av länsstyrelserna, kontrollerar hur djurskyddslagstiftningen följs i Sverige. För att kontrollerna ska bli så enhetliga som möjligt finns ett nätverk för djurskyddskontrollfrågor på myndigheterna. Det finns även ett råd för djurskyddskontroller som arbetar med utveckling av kontrollverksamheten.
Källa: Jordbruksverket