Personlighet viktigast vid hundköpet

 

De allra flesta som skaffar hund gör det för sällskapets skull och den i särklass viktigaste egenskapen är djurets personlighet. Det visar en undersökning bland Sveland Djurförsäkringars kunder. 

Inför sommaren väljer många att utöka familjen med en fyrbent vän. Att bestämma sig för att skaffa hund är ett stort beslut som kräver noggrann eftertanke. En hund behöver mycket omsorg som både tar tid och pengar, valpens första år kan kosta runt 10 000-15 000 kr beroende på ras*. När beslutet är taget är nästa viktiga steg att bestämma vilken typ av hund man ska köpa. En undersökning bland Sveland Djurförsäkringars kunder visar nästan hälften (45 procent) anser att hundens personlighet är viktigast, följt av användningsområde (17 procent). Av respondenterna uppgav 13 procent att hundens utseende var avgörande för köpet.

–  För att hitta en hund som passar det användningsområde man söker är det viktigt att läsa på om olika rasers bakgrund och historia. Sedan bör man träffa flera hundar av den eller de raser man är intresserad av för att bilda sig en uppfattning om det kan vara en hund som passar ens livsstil, säger Christine Ehrlander, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar.

De allra flesta (70 procent) som skaffar hund gör det enligt Svelands undersökning för att få sällskap. Det finns en mängd raser som är avlade enbart som sällskapshundar men även andra hundraser kan trivas bra som sällskap, de kräver kanske bara mer träning och mental stimulans.

–  Hundar är individer med egna personligheter och samma ras kan ha olika egenskaper beroende på vad respektive uppfödare är fokuserad på i sin avel. Ägarens uppfostran har också en stor inverkan på hundens beteende, fortsätter Christine.

Tänk på detta inför hundköpet:

  • Gör en grundlig research om rasen. Hur mycket motion behöver hunden? Hur mycket erfarenhet krävs för att träna den? Hur mycket tid behöver man lägga på pälsvård så som borstning, bad och eventuell klippning eller trimning?

  • Prata med uppfödaren. Vad är syftet med aveln? Samma hundras kan skilja sig åt mer än man tror. Seriösa uppfödare tar också reda på om deras valpar kan passa dig och din livsstil.

  • Se till att få träffa valpens mamma och om det är möjligt även pappan. Om dessa har egenskaper som passar din livssituation är chanserna goda att valpen kommer att utvecklas i samma riktning.

  • Det är viktigt att ta reda på vilka sjukdomar det finns i rasen och om dessa sjukdomar förekommer i valpens släkt. Var noggrann med att hunden är veterinärbesiktad i samband med köpet och att den verkar frisk. Ju tidigare valpen försäkras desto bättre skydd har du mot sjukdomar.

* Kostnader för bland annat hundfoder, vaccinationer, försäkring, valpkurs och tillbehör.

Om undersökningen: Sveland Djurförsäkringar frågade sina kunder: ”I vilket syfte har du skaffat din hund?”. Denna fråga besvarades av 882 respondenter. Samtidigt ställdes även frågan: ”Vad var viktigast när du valde hundras?”. Frågan besvarades av 464 respondenter.

Källa:Sveland pressmeddelandeDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Personlighet viktigast vid hundköpet

  1. Denise skriver:

    Åh, detta var precis vad jag behövde läsa just nu! 😀 Superbra inlägg!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.