Svenska hundägare för en intensiv kamp mot fästingar – i snitt hittade de 15 fästingarna på sina djur förra säsongen. De flesta, 36 procent, bekämpar fästingplågan genom att gå igenom hundens päls för hand varje kväll. Nästan lika många ger hunden droppar mot fästingar. Bara 11 procent är inte oroade över fästingar. Det visar en undersökning från VetZoo.se där 2 000 svenska hundägare har svarat på frågor.
Fästingar är en plåga för svenska hundägare. Nästan åtta av tio hundägare hittade fästingar på sina hundar förra året. En undersökning från VetZoo.se visar att de flesta svenska hundägare – 36 procent – bekämpar smittospridarna genom att gå igenom djurens päls för hand varje kväll. Något färre, 32 procent, använder droppar och 20 procent sätter på djuret ett fästinghalsband.
Precis som hos människor kan fästingarna ge hunden infektioner såsom borrelia och TBE. Bara 11 procent väljer att inte göra någonting eftersom de inte är oroade.
Vad gör du för att motverka fästingar på din hund?
1. Jag går igenom pälsen på min hund varje kväll 36 %
2. Ger min hund droppar mot fästingar 32 %
3. Sätter på min hund ett fästinghalsband 21 %
4. Jag är inte oroad över fästingar på min hund 11 %
Om fästingar:
Fästingen förekommer i hela Götaland, delar av Svealand och längs östkusten och sprids via värddjur som möss, hare, rådjur, fågel, hund och katt.
Många fästingar bär med sig Borrelia-bakterier som de för vidare till värddjuret. På hundar ger smittan ofta diffusa symptom som hälta, trötthet och nedsatt aptit, men även hög feber och ett mer akut sjukdomsförlopp som kan kräva veterinärvård.
TBE (fästingburen hjärnhinneinflammation) sprids via ett virus. Hundar med TBE visar ofta symptom som skakningar, vinglighet och feber. TBE har diagnostiserats ett fåtal gånger hos hund i Sverige.
Så här tar du bort en fästing med pincett:
- Ta tag i fästingen precis vid hundens hud, så att du får grepp runt fästingens huvud och mundel. Ta inte tag runt fästingens kropp.
- Ta bort fästingen genom att dra den rakt ut. Kläm inte ihop och vrid inte fästingen när du drar ut den.