Leishmaniasis för första gången hos finska hundar

Parasitsmittan leishmaniasis har för första gången konstaterats hos finska hundar. Smittan bekräftades vid obduktioner som gjordes hos Livsmedelssäkerhetsverket Evira våren 2014. Parasiten kan också smitta till människan.

Hos två hundar födda i Finland konstaterades leishmaniasis, som är en smitta orsakad av ett urdjur av släktet Leishmania. Smittan spreds från en hund till en annan genom betäckning och bitsår. Urdjur smittar i allmänhet via blodsugande, flygande insekter, som inte förekommer i Norden. I Finland konstateras leishmaniasis fortlöpande hos importhundar.

”Smittspridare är en avelshund som besökt Spanien och kommit tillbaka till Finland. Hunden avlivades redan tidigare på grund av symptom som är typiska för leishmaniasis. I hundens blod konstaterades antikroppar mot leishmaniasis”, säger forskare Veera Karkamo hos Evira.

Hundarna som bott i samma hushåll hade slagits sinsemellan och den ena hade betäckt den andra. Hos den kull som föddes konstaterades ingen smitta, skriver Evira på sin hemsida.

Symtom

Leishmanios hos hund leder nästan alltid till allvarlig systemsjukdom och död. Infektionen kräver som regel upprepad eller livslång behandling.

En rad olika symtom kan utvecklas, bland annat kraftiga, livshotande blödningar från nos, smärtsamma led- och muskelförändringar och symtom orsakade av lever- och njurskador. Ofta har hundarna också hudförändringar. Symtom från ögon, anemi (brist på röda blodkroppar), avmagring och förlust av muskelmassa är andra exempel på vanliga symtom. Leishmaniainfektionen gör att hundens immunförsvar blir nedsatt och ofta drabbas hunden av ytterligare infektioner, till exempel bakteriella hudinfektioner.

Leishmaniainfekterade hundar behöver inte uppvisa symtom förrän lång tid (flera månader eller flera år) efter det att de infekterats via ett myggbett. En hund som skall importeras till Sverige kan alltså verka helt frisk vid en besiktning, trots att den bär på en kronisk infektion och kommer att bli sjuk till följd av den infektionen. Tyvärr kan man också misslyckas med att upptäcka infektionen trots att korrekta prover tas.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.