Hund bet barn – När skall föräldrar lära sig

barn

Flera hundbett hade aldrig hänt om alla föräldrar hade lärt sig och sina barn att man ALDRIG går fram till en främmande hund utan att fråga FÖRST om det går bra att klappa hunden!

Den 5 juli blev ett barn i Gryt utanför Valdemarsvik, bitet i ansiktet då barnet gick fram och klappade en främmande hund utan lov. Nu står en hundägare anklagad för att denne brustit mot lagen om tillsyn av hund bara för att en förälder brustit i tillsynen av sitt barn!

SPRID NU tar vi ett krafttag och informerar föräldrar och barn om att man ALLTID skall fråga om lov innan man klappar en främmande hund!

 04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebDOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

102 svar på Hund bet barn – När skall föräldrar lära sig

 1. Pia-Margherite Inden skriver:

  Tyvärr är det omöjligt att uppfostra vuxna, särskilt föräldrar.
  Som hundägare gäller det att att utesluta möjligheten, att inte lämna hunden utan tillsyn. Lagen är som den är. Än mer häpnadsväckande är att en miljöskyddsinspektör inte förstår lagen om strikt tillsynsansvar för hundägare utan beträder privat mark trots varningsskyltar och lösspringande hundar, lämnandes alla grindar öppna. Ett annat exempel, lika häpnadsväckande är joggare som ger sig in på kommunala inhägnade hundrastningsställen, stängda med två grindar, för att löpa runt på området, varv efter varv och klagar på att hundarna i hagen hoppar på dem och springer efter.

 2. Jonas O skriver:

  Eller så slutar hundägare, i vanlig ordning, skylla ifrån sig precis allting på resten av världen – och börjar istället ta sitt ansvar. Konstigt att det aldrig någonsin, i någon situation alls, är ens eget eller hundens fel. Tröttsamt att höra alla undanflykter hela tiden.

  • Sara skriver:

   Precis! Alla andra, och du, måste sluta skylla ifrån sig på att det är hunden och hundägarens fel när föräldrarna borde ha tagit SITT ansvar och hållt ordning på ungen! Det är väl A och O när man skaffar barn?!
   Har man något innanför pannbenet låter man inte sina egna barn springa fram till vilt främmande djur!

   Herregud!

   • Sara S skriver:

    Fast detsamma gäller väl som hundägare. Springer ett barn fram till din hund och du har något innanför pannbenet så ser du väl till att hålla ordning på din hund? Det är väl A och O när man skaffar hund?
    Ett barn är ett barn….
    Och som hundägare har du inga rättigheter bara en massa skyldigheter. Det borde man som hundägare ha lite koll på.
    Såklart vill inte föräldrar att deras barn springer fram till okända djur, men som sagt barn är barn och ibland blir det inte som man tänkt sig!

  • Lotti skriver:

   Det är självklart så att man ska ha uppsikt på sin hund….men visst känns det som om det borde vara så att föräldrar ska ha samma uppsikt på sina barn.

   Min dotter har ALDRIG fått springa fram till främmande hundar, och hon har vetat varför man inte gör så.
   När jag åkte tåg till Stockholm för ett par veckor sedan, kom 2 barn in i hundtillåtna vagnen, inga föräldrar följde med barnen dit….först bad barnen att få hälsa på min hund, jag sa att tyvärr fick de inte det, för han är mycket rädd för barn (anledningen är att han blivit misshandlad av barn…inte så vanligt, men i hans fall är det så). Min hund satt då på en filt på fönsterplatsen och jag satt på sätet vid gången. Barnen hälsade på andra hundar i vagnen och sedan började de leka och härja i vagnen. Inga föräldrar syntes till på 30 minuter….när barnen tillslut bestämde sig för att gå….och de passerar mitt säte…kastar sig ena barnet rakt över mitt knä med armen utsträck och petar till min hund å skrattar högt….tycker du Jonas O, fortfarande att det är mitt fel? Att jag skyller ifrån mig? Trots att jag gjort vad jag kan för att skydda både hund OCH barn från varandra….att det är okey att föräldrarna som satt i vagn 2 (detta utspelade sig i vagn 4) ska låta barnen härja fritt på tåget? Att det fortfarande är mitt ansvar att ta hand om deras barn?
   Kan säga att det kändes som om jag gjorde vad jag kunde…men hade inte en fair chance! Nu bet inte min hund barnet, tack och lov!! Men han darrade som ett asplöv resten av resan!!! Jag undrar dock vart ansvarsbördan ligger i ett sådant fall….OM min hund hade bitit barnet….

   • Maria skriver:

    Haha SARA S finns det nånting värre än dåliga bortförklaring för att man inte vill/kan uppfostra sina egna barn, med att säga ”barn är barn”
    Ska hundägare säga det samma? Hundar är hundar…hunden vill bara hälsa, ja hundar biter ibland, det är deras sätt att säga ifrån..det är ju hundar vi pratar om.
    Nästan varje dag får jag hålla koll på ANDRAS barn och det är så sjukt tröttsamt att se föräldraskapet bara rasa för varje år som går. Ingen koll eller uppfostran och otroligt respektlösa.
    Säger man nej du kan tyvärr inte klappa denna hund.
    JO! Det får jag visst det och försöker nå till hunden.
    Igår i parken två 4åringar flera hundra meter bort så föräldrarna inte såg dom längre och de struntar i det oxå, fast det satt massa pundare bakom häcken som barnen stod med.
    Efter tag hoppar de de fram bakifrån på en kopplad hund och ägare och drar den i svansen.
    Ren tur att hunden i te blev så rädd/överraskad så den av ren reflex vänder sig om och biter…var som tur va en valp DENNA GÅNG!
    Ta erat ansvar över era barn för vi hundägare kan inte göra mer än att ha koppel på hundarna och fösa bort ERA ungar!

  • Tomas Tidén skriver:

   Ibland är det hundens fel, särskilt om hunden får springa lös, utan tillsyn.
   Om en unge stormar fram till en kopplad hund däremot, då är det inte hundägarens fel.
   Föräldrar SKA lära sina barn att inte gå fram till främmande och/eller kopplade hundar. Då hade mycket undvikits.

   Sara S som kommenterar här: Barn är barn. Ja, och hundar är hundar. Den med minst tänder bör akta sig. Ganska enkelt. Lär upp dina barn att inte gå fram så undviks problemet. Om dina ungar plötsligt tjurrusar iväg utan att du kan hinna ikapp dem så kan det kanske vara läge att 1) koppla dem eller 2) träna din kondition.
   Barn är smartare än man tror, och har de fått regler så följer de dem efter bästa förmåga.
   Säger man det lite oftare, så sitter det ’top of mind’ också…

   • Birgit skriver:

    Heja Tomas, ett av de bästa och vettigaste inlägget. ALLA har ansvar för det de har anskaffat oavsett om det är två, fyrbent eller krälar.

   • Sara S skriver:

    Vad ger dig rätten som aldrig träffat mig eller mina barn att döma mig som ansvarslös förälder eller mina barn som ohyfsade??? Eller att jag skulle ha dålig kondition? Du vet väl inte ifall jag har bra eller dålig kondition?!
    Ingenstans har jag skrivit att jag tycker det är ok att barn springer fram till hundar eller klappar utan att fråga, tvärtom så ser jag vikten i att föräldrar uppfostrar sina barn ordentligt i just denna fråga.
    Men det finns något som heter strikt hundägaransvar och uppkommer det en situation så ska faktiskt hundägaren se till att hunden inte biter. Vet man med sig att man har en lite otrygg hund så kanske man inte ska promenera mitt förbi en lekplats, eller om man absolut måste ha med sig hunden där det kan uppstå en jobbig situation för hunden så får man väl sätta munkorg på.
    Är så jävla less på alla oansvariga hundägare som skyller på barnen och föräldrar då det faktiskt är deras uppgift att ha koll så hunden inte biter någon.

    Och när de gäller mina barn som du verkar förutsätta att de bara ränner omkring hur som helst så vet de faktiskt mycket väl att de inte får klappa främmande hundar utan att ha frågat både hundägaren OCH mig! Och som hundägare med en hund som är reserverad mot barn önskar jag innerligt att andras barn var lika duktiga som mina är när det gäller denna fråga. Men eftersom min ena hund tycker det är jobbigt med främmande människor och framförallt barn så ser jag till att ALLTID ha ordentlig koll runtomkring henne då vi kan hamna i sådana situationer som hon ogillar. Dessutom ser jag till att göra mitt yttersta för att undvika sådana platser där jobbiga situationer kan uppkomma!

    Ditt argument att den med flest tänder går först är ju urbota korkat! Ska det gälla även i trafiken? Långtradaren som kommer från vänster och har väjningsplikt ska bara kunna mölja på eftersom den lilla Fiaten som kom från höger är den som blir skrot? Störst går först?

    Självklart är barn inte korkade, men att förvänta sig att de alltid ska göra rätt och alltid ”tänka efter före” är ju ett orimligt antagande. Visst kan man önska mer från en del föräldrar, men det är fortfarande hundägarens skyldighet att hunden inte biter barnet. Med resonemang som dina finns det risk för att vi i Sverige kommer att få det mer restriktivt var vi kommer att få vistas med våra hundar!

  • Emma skriver:

   Kan bara instämma. Inget av mina barn går fram till hundar ändå har de blivit påhoppade ofrivilligt och ena blev biten av en kopplad hund bakifrån som bara lätt hunden gå rätt på henne (hon är 2 år och hade inte ens sett den). Den äldsta går undan när hundar går förbi vilket tydligen lockar många hundägare att släppa hunden rätt på honom och säga ”men den är inte farlig” medan han är livrädd, för att inte tala om alla gånger det kommer lösa hundar rätt emot dem och ägaren bryr sig inte.

  • lena skriver:

   Man lär sina barn redan som liten om vett & respekt för alla djur.Djur är aldrig leksaker

 3. Pia-Margherite Inden skriver:

  Carl Jerrhage, utredningsbefäl i Norrköping som utreder händelsen vid Gryt har en bra inställning. Hoppas att han trots lagen om strikt ansvar för hundägare lyckas lägga ner fallet enligt gängse ordningen inom polisen. Finns kanske någon lag om bristande vårdansvar och tillsyn för att barn inte ska komma till skada – trots ett dystert bevisläge för hundägaren.

 4. Martin Renlund skriver:

  JA DU… Det var ju en bra fråga…
  Barn är barn. När ska hundägare lära sig att ha sina hundar under uppsyn???

  Fan så dumt formulerat ”…hade aldrig hänt om förräldrar hade lärt sina barn….”
  Jävla idiot kommentar…

  Jag är både förrälder och hundägare. Min hund biter inte barn, men ett av mina 2 barn blev hundbiten rätt över ansiktet av en lösspringande hund tillhörande en sovande alkis…

  Blir bara äcklad av den kommentaren…
  Som hundägare har man bara en massa skyldigheter, INGA RÄTTIGHETER….

  • Sara S skriver:

   Håller helt med dig! Blev galet irriterad på artikeln.
   Klart att jag inte vill att barn ska ränna runt mina hundar eller komma fram och klappa dem utan att fråga. Men om det händer så är det mitt ansvar att se till att barnet inte blir bitet!
   Samma så vill jag inte heller att mina barn går fram till andra hundar utan att fråga om lov, men OM det händer så ska ta mig tusan den hundägaren se till att mitt barn inte blir biten.
   Men visst kan man aldrig poängtera för många gånger vikten av att föräldrar lär sina barn att inte gå fram till okända hundar. Men precis som du skriver ”barn är barn” och det måste vi alla hundägare ha med oss i bakhuvudet.

   • Tomas Tidén skriver:

    Om min hund hade bitit ett barn så hade det barnet nog gjort något oerhört drastiskt – slagit henne med pinne några gånger, sparkat, skrikit och allt av detta i en kombination, dessutom under en längre tid, så det skulle inte kunna hända.
    Hon skäller och morrar om det är något som inte gillas. Är avkommorna så korkade att de inte förstår vad det innebär… tja, då förtjänar den ett ’nafs’.
    En kopplad hund nära husse eller matte biter inte för att skada utan för att säga ifrån. Visst, det blir ett litet bett med ibland lite blodutgjutelse, men hade hunden menat allvar så hade det krasat i skelettet.

    Det är ett jävla daltande med småbarnsföräldrar och deras icke-ansvar med just ’barn är barn’ i alla lägen. När de är ute och härjar sent på kvällar och slår sönder busskurer mm. ”De är så unga och förstår inte bättre.” Jomenvisst.
    Barn som får kärlek och klara regler är trygga barn och de gör inte vad de inte borde, inklusive springa fram till främmande hundar.

  • Lotti skriver:

   Det är självklart så att man ska ha uppsikt på sin hund….men visst känns det som om det borde vara så att föräldrar ska ha samma uppsikt på sina barn.

   Min dotter har ALDRIG fått springa fram till främmande hundar, och hon har vetat varför man inte gör så.
   När jag åkte tåg till Stockholm för ett par veckor sedan, kom 2 barn in i hundtillåtna vagnen, inga föräldrar följde med barnen dit….först bad barnen att få hälsa på min hund, jag sa att tyvärr fick de inte det, för han är mycket rädd för barn (anledningen är att han blivit misshandlad av barn…inte så vanligt, men i hans fall är det så). Min hund satt då på en filt på fönsterplatsen och jag satt på sätet vid gången. Barnen hälsade på andra hundar i vagnen och sedan började de leka och härja i vagnen. Inga föräldrar syntes till på 30 minuter….när barnen tillslut bestämde sig för att gå….och de passerar mitt säte…kastar sig ena barnet rakt över mitt knä med armen utsträck och petar till min hund å skrattar högt….tycker du Martin Renlund, fortfarande att det är mitt fel? Att jag skyller ifrån mig? Trots att jag gjort vad jag kan för att skydda både hund OCH barn från varandra….att det är okey att föräldrarna som satt i vagn 2 (detta utspelade sig i vagn 4) ska låta barnen härja fritt på tåget? Att det fortfarande är mitt ansvar att ta hand om deras barn?
   Kan säga att det kändes som om jag gjorde vad jag kunde…men hade inte en fair chance! Nu bet inte min hund barnet, tack och lov!! Men han darrade som ett asplöv resten av resan!!! Jag undrar dock vart ansvarsbördan ligger i ett sådant fall….OM min hund hade bitit barnet….

   • Tomas Tidén skriver:

    En lavett i förebyggande syfte hade varit det minsta som skulle delats ut här.
    Blir så förbannad på de bortklemade föräldrarna som tror att allt löser sig medan de gör en selfie med telefonen och sippar på en latte.

  • Andress skriver:

   Skrattretande kommentar, tyvärr lite typiskt hundägare. ”min hund biter inte barn”
   De flesta tror väl att deras ”ögonstenar” inte biter barn eller vuxna, men ändå händer det olyckor dagligen. Det är djur vi pratar om, det går aldrig att lita på ett djur till 100%
   Att man får hålla koll på sina barn håller jag med om. Och givetvis ska man ha koll på sina djur oxå..

 5. Mickan skriver:

  Jag har själv en hund som inte tycker om barn och tycker att man som förälder har ansvar att hålla ordning på sitt barn. Har man dålig inkallning på hund eller barn så har man koppel precis som jag hade haft på min hund om jag inte haft en klockren inkallning 😉 Jag har otaliga gånger räddat barn från att riskera att bli bitna då föräldrarna inte har koll på dem och det som räddat oss de gångerna är alla hundratals timmar jag läger ner på min hundträning . Föräldrar borde ta sitt ansvar och lära barn att aldrig springa emot eller förbi en främmande hund och självklart inte heller gå fram till dem! Det är okej för hundar att inte gilla människor och säga ifrån till främmande personer!

 6. MH skriver:

  Barn och hundar fungerar inte likadant… hur tror ni ett barn skulle funka på ett MH? det är inte att ”bara” lära barnet. visst finns det slarviga föräldrar, men handen på hjärtat – hur många hundägare ägnar en massa socialträningstid till att sitta utanför ett dagis och lära hunden att redan som valp lära sig att förstå hur barn beter sig? Borde vara lika självklart isåfall… speciellt innan man binder upp sin hund utan tillsyn, för som förälder med ungar och matkassar i änderna så går det inte till hundra procent att styra barnets impulser.Till 100 % Och kan man begära att alla föräldrar skall ha råd med nanny? man måste ha barnen med sig . Under mina 6 år som förälder och 30 år som hundägare har mitt barn aldrig sprungit fram till en främmande hund, men ett oräkneligt antal hundar har sprungit fram till mitt barn (och mina hundar), så formulera artikeln litet annorlunda tack. ”Uppfostrar” även jag ofta föräldrar till barn i hundvett trots barnvan hund, jag tror den metoden fungerar bättre än att skylla ifrån sig på föräldrar? ömsesidig respekt kanske vore något?

 7. Caroline Henriksson skriver:

  Vi har också barn och hund och jag ser dilemmat från båda håll. Våra pojkar är små men det gäller att ha full koll hela tiden, om vi ser en hund blir de såklart nyfikna men jag stoppar dem alltid och påpekar att vi inte känner hunden och att den kanske inte är så snäll som vår oerhört barnkära Cocker… Med andra ord, klappa inte… Även om en hundägare intygar att den är snäll är jag restriktiv… Djur är djur, de kan bli skrämda av något och skyddar sig genom att bita, behöver inte alls vara barnets fel… Tips till er med barn och er hundägare: ha alltid koll på era ögonstenar och lycka till

 8. Pia-Margherite Inden skriver:

  Förtydligande – min kommentar syftade på lag om föräldrars tillsyns- och vårdansvar för sina barn så att dessa inte utsätts för risker och skadas!

 9. Sabina skriver:

  Tycker nog att det är ganska enkelt faktiskt! Skulle nog vilja påstå att föräldrar generellt sett inte tar det här med hund på tillräckligt stort allvar, det är där problemet ligger. Är själv hundägare och småbarnsförälder och skulle min dotter sätta fart mot en okänd hund så skulle jag reagera på samma sätt som om hon sprang ut på en trafikerad gata. Har svårt att tänka mig att någon förälder skulle säga att det är inte så lätt, barn är barn om barnet i fråga blivit påkört t ex, skulle nog gissa på att ALLA föräldrar skulle släppa sina Ica kassar och springa benen av sig för att stoppa barnet, men inte när han/hon sätter fart mot en okänd hund? Man kan ju fråga sig varför!? Jo, för det är ”bara” en hund, och hundar ska gilla alla och acceptera allt enligt många som inte förstår bättre. Men så är det inte, alla hundar är individer precis som vi människor, och hur mycket vi än gnäller så kommer det alltid att vara så. Personligen så vill jag lära min dotter att alla har lika mycket värde och även djuren ska respekteras. Naturligtvis är ingen perfekt, olyckor händer, men de skulle vara betydligt färre om folk tog det på större allvar.

 10. Annika skriver:

  Kanske bör både djurägare och föräldrar ha bättre koll.

 11. Åsa Krantz skriver:

  Jag blir mörkrädd när jag läser kommentarer som; ”barn är barn, när ska hundägare lära sig att ha sina hundar under uppsyn? ”
  SEN NÄR BAD JAG VILT FRÄMMANDE BARN ATT GÅ FRAM TILL MINA HUNDAR?? MINA hundar är INGET allmänt klappföremål!! JAG bestämmer om det ska klippas på eller inte!!

  När ska folk ge Hunden den respekten att inte behöva utsättas för saker den faktiskt inte tycker om?? Märkligt att människor inte är mer rädda om varken sina barn eller hundar!!

  Ömsesidig respekt är A och O!!

 12. Frida skriver:

  Det trodde jag var självklart att man inte går fram till främmande hundar utan att fråga om det är ok! Det vet väl alla, att alla hundar inte tycker om barn eller andra människor. Jag har lärt mina barn det iaf.

 13. Sussi edvardsson skriver:

  Så sant .men även hundägare måste håla i sin/sina hundar .
  Min son satt på gräset och tömde ut grus när en gubbe med 2 stora hundar kommer för nära och va en centimeter från min son med stora käftar och när ägare ej orkar med sina hundar.
  Ska hundar få badda på bad?

 14. MammaMia skriver:

  Varför inte använda munkorg om man vet med sig att hunden är lättskrämd eller bara inte gillar andra hundar, barn/vuxna mm!! *suck*

  • sofia skriver:

   Ja mamma mia säger jag bara. Varför inte bakbinda barnens händer om de inte kan hålla fingrarna i styr ?

   • Pia-Margherite Inden skriver:

    Bra förslag till alla de föräldrar som inte klarar av sina telningar; bakbind barnens händer och sätt sele på dem när de är ute bland folk och hundar, leker runt i butiker m m. Själv mamma utan olyckor med barn och egna totalt 19 hundar av olika raser.

    Tack för alla nöjsamma, temperamentsfulla inlägg, kul läsning.

 15. Gunilla skriver:

  Jag har 3 hundar, en äldre tik på 8 år och två avkommor till henne. Köpte tiken när hon var 4 månader, och hon kan inte ha haft det lätt för hon var rädd ALLT när hon kom – karlar, ungdomar, barn osv…. Jag har alltid hållit ett vakande öga på henne, för hon markerar mot barn om hon blir trängd, biter inte hårt, men visar tydligt att hon vill vara ifred. Hon springer inte frivilligt fram till barn hon inte känner, ja isf springer hon förbi på några dm avstånd men tar inte kontakt.
  Dock är det inte alltid så lätt när man har ”små och söta hundar”, det är väldigt ofta det kommer barn framspringandes som jag får säga åt först och främst att inte springa mot hundarna, ska de prata med dem så får de GÅ, och sen håller jag bort tiken så unghundarna får hälsa, för de älskar barn.
  Släktens barn har fått lära sig direkt de börjat gå att man inte går fram till tiken, de andra hundarna får de klappa, krama och leka med, men henne får man bara klappa om hon kommer själv, och absolut inte krama eller jaga. Det fungerar hur bra som helst, barnen vet precis vilken hund som man ska vara försiktig med, och alla hundarna är lösa på gården med alla barn (under uppsikt såklart)
  Men det är ju så det ska vara, jag som hundägare har ansvar för att informera att min hund inte är säker, men framförallt att inte utsätta henne för situationer där hon kan behöva försvara sig. Men föräldrarna/andra vuxna i familjen har också ansvar att lära sina barn att man inte springer fram till främmande hundar, bundna hundar, osv. Man frågar om lov om man vill klappa en hund, och man viftar, skriker och slamsar inte om man ska klappa en okänd hund. Lär barnen direkt att alla hundar inte är snälla, hur små och söta de än är…

 16. Terran skriver:

  Det handlar inte om att måste ha sitt barn bredvid sig hela tiden då man är ute i samhället. Det är förstås svårt som förälder med alla måsten, ärenden och samtidigt hålla stenkoll på barnen. Utan det handlar om att lära dem att inte gå fram till främmande djur överhuvudtaget.
  Barn är fruktansvärt smarta och lär sig snabbt om man som förälder förklarar vad som kan ske om de springer fram till en okänd hund. Som förälder vill man så klart inte skrämma upp sitt barn, men det är så viktigt att de förstår varför de inte får, annars har de ingen anledning till att sätta nyfikenheten åt sidan.
  Sen finns det så klart många oansvariga hundägare precis som föräldrar. Tyvärr så kommer det alltid att finnas. Det enda man själv kan göra är att utbilda/lära sina barn och stabilisera sin hund så gott man kan 🙂

 17. jan Högberg skriver:

  Varför ska man ha hund? Dom kissar, skäller och är allmänt irriterande.

 18. Fanny skriver:

  Hundägaren har ett ansvar att ha koll på sin hund, liksom föräldern har ett över sitt barn. Är det barnet som går fram till hunden, då är det föräldern/barnet som får ta konsekvensen. Är det hunden som går fram till barnen är det hundägaren/hunden. Så enkelt borde de vara. Min lilla hund har morrat/varnat åt barn, hade jag inte varit där hade barnet med all säkerhet inte förstått varningen o fortsatt, o min hund hade säkert bitit till. Hon är en liten hund, så hade inte blivit jättestora konsekvenser fysiskt. Bådas ansvar, punkt slut!

 19. Niklas skriver:

  Självklart skall man lära sina barn att aldrig gå fram till en främmande hund, men det finns väldigt mycket hundar vars husse/matte borde uppfostras också.

  Häromdagen var vi och tittade på en tomt när det kom en Dobber springande från ett intill liggande hus. Om man säger så här … den viftade inte direkt på svansen. Efter mycket om och men så kom det en tjej i 10-12 års åldern och försökte få med sig jycken.

  Den tjejen hade inte haft en chans, så i mina ögon ( o jag älskar hundar) så skulle det ouppfostrade kräket (jycken) suttit i löplina / haft munkorg på sig utomhus.

  Funderar samtidigt vad som hade hänt om vi hade med oss svärmors Corso Carne i koppel….. då helt plötsligt hade det varit två ”kamphundar” varav en kopplad och en lös…. Vem skulle varit juridiskt ansvarig för följderna?

  • Corso Carne? 🙂
   Dobberman är knappast en ”kamphund” men precis som en tax är den utrustad med tänder som kan göra stor skada.
   När din svärmors Cane corso ätit upp dobbern så klarar ni er rimligtvis ur juridisk synvinkel om ni höll den kopplad och den andra hunden angrep.

 20. Jonatan skriver:

  Man får inte springa fram och klappa en annan människa hur som helst.

  Man får inte springa fram och ta på andras saker hur som helst.

  Men att låta sitt barn springa fram till någon annans hund hur som helst… Hundens fel?

 21. MJ skriver:

  Man kanske helt enkelt inte ska ha en hund som hugger och biter andra människor.? Uppfostra din hund rätt och tänk efter vilken ras du skaffar till förhållandet du bor i. Finns många dumdristiga och oansvariga hundägare. Ha uppsyn över hunden. Ha koppel. Barn lyssnar inte alltid på en vuxen. Barn älskar djur. Så enkelt är det.

  • sofia skriver:

   Tror du behöver en ny hjärna. Ett barn kan lika väl komma upp bakom hunden skrämma den och den biter ! Märks att du inte kan någonting alls om hund ! Ras har ingen roll ! Finns jävligt många dumstridiga och oansvarliga föräldrar också !!

   • Emma skriver:

    I så fall skall väl du som hundägare ha lite koll på vad som händer runtomkring också? Tänk om det varit en annan hund, en katt eller dyl som smög upp bakom?

 22. sofia skriver:

  Så om jag står med min hund och de kommer ett barn springande bakom ryggen på oss och är på hunden , hunden blir rädd vänder sig och biter är de då mitt fel ? Har alla ni öhon i nacken ? De har sannerligen inte jag iaf. Pantade idioter. Lär barnen lite hyffs !

 23. rottweilerk9 skriver:

  Ja detta är ju en sandlåda, vi hundägare måste få våra djur att det är du som förare som bestämmer över hunden. Inga egna upptåg eller initiativ från hunden ska tolereras. Jag har två barn och de förstår detta och behandlar våra hundar med respekt och som flockledare. En är min tjänstehund som jag tränat upp på min fritid (finns alltid de som gnäller över tidbrist) han är en hyfsat lydig hund som gör de jag tillåter honom att göra. Lydnad är a och o. Mina hunda ska bita PÅ KOMMANDO, inget annat. Sen finns det ju alltid de som ska skriva dumheter på nätet. Jag blir bara trött på människor som kan racka ned på andra bara för att det är på nätet.

 24. Maria skriver:

  Tänk om folk var lika rädda för hundar som för hästar…
  Om en hund biter så ska hunden avlivas, men om hästen sparkas så är det inget konstigt?!? Alla förväntar sig det av hästen men hunden skall tydligen inte få ha några instinkter…
  Djur som blir trängda reagerar med självförsvar.
  Ett Djur som är rädd = farlig!

  Lär ungar att respektera djur!!!

  • Sara S skriver:

   En häst som blir trängd reagerar med flykt, inte självförsvar. Det ska ha gått jääääkligt långt innan en häst anfaller.

 25. dognewss skriver:

  För en tid sedan iakttog jag en hundägare som satt ca 4 timmar på en internationell flygplats med sin hund lugnt sovande på golvet intill sig, hunden var troligen trött efter resan. Under de timmar hunden vistades på flygplatsen räknade jag till att det var minst 10 barnfamiljer i timmen framme hos hunden och även vuxna utan barn, alla ville hälsa och klappa hunden. Till en början reagerade inte hunden men mot slutet efter att ha blivit störd ett trettiotal gånger började hunden morra och kände säkert en stor stress över att den inte fick vara ifred. Hundägaren försökte hela tiden mota bort alla barn men likväl kom det nya familjer som trängde sig fram. En hund är ingen ”allemansrätt”, för att man ser en hund ger det ingen rätt att gå fram och störa den eller gosa med den! Tänk på det nästa gång ni ser en hund!

 26. Annelie skriver:

  Reblogga detta på Annelie on asthma, humor, and the world. och kommenterade:
  Teach your kid to never pet a dog without asking the owner permission first. Avoid accidents and biting. Your kid is your responsibility, and responsibility goes both ways. Keep an eye on your kid and teach them how to behave around dogs.

 27. Maria skriver:

  För mig är de helt galet att föräldrar inte bryr sig om sina barn heller? Är inte rädd om dom för fem öre när de låter barnen springa fram till massa stora främmande hundar?
  Jag skulle aldrig låta mina hundar springa fram till främmande hundar med risken att de ska skadas. Jag bryr mig mer om mina hundars säkerhet än vad föräldrar gör med sina egna barn åh det är hemskt.
  ALLA vet att hundar kan bitas så det går liksom inte skylla på okunnighet heller.
  Vet inte hur MÅNGA barn jag har räddat från att inte bli bita rätt i ansiktet av min vanvårdade rädda Schäfer.
  Skulle inte jag vara så ansvarig ägare som håller koll på varenda unge i min närhet så hade de slutat med bett många gånger och de stackars barnen hade fåt meen och ärr resten av livet.
  Föräldrarna står bara och glor och skiter i när de ser sitt lilla barn SPRINGA till tre stora främmande hundar!
  Synd att det inte finns avelsstopp på människor också…vissa ska inte ha barn….

  • Pia-Margherite Inden skriver:

   Inte så dumt – åtminstone något slags prövning på frivillig väg – varför inte en MH-beskrivning för blivande föräldrar och certifierat föräldraskap – kombinerat med bakbundna händer och selar för barn till föräldrar som inte skaffat intyg. Många bra förslag till lösningar på problemet främmande barn och främmande hundar som kommer fram på dognews. :;-).

   ”Barn är barn” och ”hundar är hundar” har framförts med emfas i inläggen, men OBS skillnaden. Hur många är det inte bland hundägare som dagligen tränar sina hundar och söker hjälp genom kurser och instruktörer när det finns problem? Och OBS hur få är inte de föräldrar som gör detsamma med sina problematiska barn. Trots att de har barn som inte kan framföra sina åsikter i normalt tonläge, utan skriker sig fram. Och hur många föräldrar är det inte som mässar sig fram längs butikshyllorna med hög röst till sitt sannolikt mycket lomhörda barn under handlandet av middagsmaten. Riktigt tröttsamt med dessa föräldrar som tycks tro att omgivningen intresserar sig för deras och barnets middagsmat. Eller är det så att föräldern försöker visa sig vara duktig förälder? Genom att visa alla under handlandet att de ger sitt barn ”kvalitetstid”? Eller försöker man helt enkelt tysta sitt barn genom att överrösta det med meningslöst pladder? Stressande, underligt och störande föräldrabeteende i vilket fall. 🙁

 28. Suzanne Eriksson skriver:

  HJaaa!.. En hund är ett djur, och föräldrar bör lära barnen hur man uppför sej mot djur. Även att man låter andras saker Och djur vara ifred. Världen blir bara gränslösare o gränslösare.

  • Emma skriver:

   De flesta olyckor verkar ändå ske av lösa hundar, hur vore det om hundägarna började med att ha koll på sin hund innan de klagar. Oavsett vilken seriös hundägare lämnar sin hund utanför affären utan tillsyn. Det kan likaväl vara en lös hund som går fram till hunden. Då är man inte rädd om sin hund. Många binder också hunden väldigt nära ingången eller ännu hellre i cykelstället vid barncyklarna.

 29. dognewss skriver:

  Detta inlägg handlar inte om klagomål som en del av er tror, detta inlägg handlar om tillsyn av barnen, ett barn skall inte gå fram till ett främmande djur, det kan vara farligt! Era barn har rätt att få föräldrarnas beskydd så att de inte råkar ut för en olycka! Ni låter knappast ert barn springa ut framför en bil då ni vet att det kan vara farligt! Varför låter ni då era barn springa fram till en främmande hund? GT skrev för flera år sedan en bra artikel om att föräldrar bör skydda sina barn från hundar http://www.expressen.se/gt/kopplade-hundar-och-tydliga-regler—sa-skyddar-du-ditt-barn/
  Detta inlägg är till för att upplysa föräldrar om att inte låta sina barn klappa främmande hundar, inte som någon pekpinne utan för att förebygga olyckor! Att hundar attackerar är en helt annan sak och det har vi tagit upp flera gånger tidigare under året

  • Emma skriver:

   Märkligt att även vid attacktrådar så vägrar hundägare ofta ta sitt ansvar. Precis som i detta.

   • När ska föräldrarna ta sitt ansvar då?
    Jag har haft hund i alla år och aldrig har jag varit med om att någon av dem bitit eller morrat. Men så har också frågan kommit från föräldrar och barn, om de får klappa eller inte. Av principskäl får de inte klappa. Det är min hund och ingen annans.

    Nu har jag en ny hund som blivit skrämd vid tidig ålder av barn som verkligen inte visste hur man beter sig när det gäller djur. Så min lilla hund är nu rädd för barn och visar det tydligt med att gå undan och gömma sig bakom mina ben så fort det kommer någon liten framrusande.

    Vad gör föräldrarna i denna situation? Inte ett jävla skit. Jag blir så sjukt trött på att rätta alla små som ska komma fram och klappa. Det är min hund, det är jag som bestämmer. Men det är förstås ingen som lyssnar på det. Föräldrarna säger; men det gör väl inget. EEEhhhh jo det gör det.
    OM det var tvärt om att jag skulle gå fram till någons barnvagn och försöka mig på att klappa eller ta upp en unge hade det blivit liv och alla hade tyckt att jag är konstig.

    Så… min hund är som ett barn. Han är min och min sambos och är det så att man vill klappa en hund, ja men skaffa då en egen!

 30. Lisa skriver:

  Hundar är i lagens namn att jämställa med SAKER. Barn är inga saker. Hundar kan inte jämställas med barn, inte på något sätt eftersom de räknas som saker. Har man en hund som man misstänker eller vet kan bitas, ska denna hund avlivas, såvida det inte går att få ordning på kräket igen. Ta jämförelsen med en bil. En bil måste besiktigas varje år för annars får man körförbud. Varför? För att se till att inga (trafik)farliga bilar far runt på vägarna. Detta är självklart. Men en hund, den behöver inte besiktigas, trots att hundar är bra mycket farligare än en bil i vissa fall. Egentligen borde dylikt vara ett krav. Sak som sak. Är den farlig ska den tagas av daga eller lagas. PROBLEMET dock, är folk som ovan som jämställer en hund med en människa. Hundar är hundar, INTE människor. De tänker inte som människor, beter sig inte som människor, känner inte som människor utan som, just det, HUNDAR! Hade hundägarna med bitande hundar fattat just detta, hade det inte funnits farliga hundar! Nu skyller de bara på alla andra att deras hundar biter. Ynkligt!

  Barn hålls som bekant inte i koppel, detta tycks tydligen många av hundägarna här inte ha fattat. Ett hundbett är ett ögonblicks verk. Och korkad är det milda uttrycket för folk som säger att man ska lära en ettåring att inte gå fram till en hund. Så små barn har nämligen inte lärt sig språket ännu. Idioter med det resonemanget, tillika hundägare, borde direkt tas ifrån sin hund då de tveklöst är farliga för sin omgivning. Gud bevare mig väl!

  • dognewss skriver:

   Vi har 4 barn, under barnens uppväxt satte vi barnens trygghet som NR 1, det är föräldrarnas ansvar att barn inte skadar sig eller hur? En ettåring behöver tillsyn,det är föräldrarna som skall se till att barnet inte skadar sig. Klarar man inte av att ta hand om sitt barn och ge dem en trygg uppväxt så är man inte mogen att vara förälder. Ingenstans försvarar vi aggressiva hundar med detta inlägg. Enbart upplyser om att föräldrar inte skall tillåta sina barn att klappa främmande hundar för att undvika onödiga olyckor. Varför väcker detta så mycket agg hos föräldrar? Något som borde vara en självklarhet!

  • Eize skriver:

   Tack för vettigaste inlägget av alla!!

  • Pia-Margherite Inden skriver:

   Lisa, en hund är för flertalet hundägare en medlem i familjen, inte en sak. Hunden har känslor och krav på integritet. De vill inte behandlas av främmande varelser/barn som en sak. Det är vad denna diskussion handlar om och som hundägare försöker få föräldrar att förstå. Att hundar enligt konsumentlagstiftningen jämställs juridiskt med sak berättigar inte främmande personer att bete sig därefter. Tänk om vi skulle avliva allt som bits – den världen skulle inte jag vilja leva i. Alla djur inklusive barn bits. Jag antar att du inte tycker att barn som bits ska ”tagas av daga”. Människan är också ett djur. Djuret människa är ibland ond, men OBS det är aldrig andra djur. Det är den stora skillnaden mellan människan och andra djur. Hundar har både känslor och beteenden som människors, men som djur är vi alla specialiserade på olika sätt efter de nischer vi utvecklats inom. Som du säkert vet har hundar ett oerhört rikt och komplicerat luktsinne, som vi människor inte ens har intelligens nog att förstå. Bilar m fl saker har inga känslor, inga integritetszoner, krav för närhet m m. Som människa förstår du säkert skillnaden mellan ting utan hjärna och varelser av kött och blod och dessutom utrustade med en ganska välutvecklad hjärna . Även mycket små barn, säg 1,5 års ålder förstår vad de får och inte får göra om vuxna visar dem till rätta. Många hundar förstår lika mycket och oftast med samma omfång på förstådda ord som exempelvis en 2-åring. Skillnaderna är inte så stora som du föreställer dig. OBS också att hundägare som håller sin hund kopplad på allmän plats faktiskt ändå försöker ta sitt ansvar – även de som oförnuftigt nog tar med hunden till närbutiken och kopplar upp den när de ska handla. Om livsmedelslagarna lättades upp skulle hunden få följa med in i butiken, då blev det kanske större ordning på lekande ungar i butiken? Alla s k allergiker kunde kanske handla i specialbutiker? PS när jag som student hade en jakttax följde han alltid med i shoppingväska på armen när jag handlade mat i Sthlms C; han åkte också cykelkorg och kajak, blev 15,5 år och var mycket klok, Följde med på allt, utom när jag föreläste och gick på teater och bio och jag kan garantera, jag pratade med honom som till en välbegåvad 2-åring. Någon”sak” var han verkligen inte. Dessutom kunde han bitas (egentligen en riktig slagskämpe) och han var verkligen inte förtjust i främmande, vuxna som barn. Trots det klarade han av konkurrensen av en baby i familjen på sitt 13:e år.

  • Lisa, VAR i lagen står det att hundar är SAKER?
   Tama djur anses dock enligt lagen oftast vara EGENDOM men det är något HELT annat.
   Vilda djur är inget annat än vilda djur men någon större skillnad mellan en Varg och en hund är det knappst innan de har formats av sin flockledare (ägare). Det EXISTERAR inte nån hund inte under några omständigheter KAN bita en människa. Risken är dock givetvis mindre om flockledaren är i närheten och VISAR att de har läget under kontroll. Gör inte flockledaren det så kan deras närhet istället ÖKA risken för att en hund blir aggressiv då de kan få för sig att de skall försvara denne.
   Även den kaxige Rottisägaren som påstod att en hund bara skall bita på kommando vet nog innerst inne att detta inte stämmer ifall han lämnar hunden bunden i skogen och några ungdomar kommer och sparkar på hunden. I Avsaknad av ledare så kommer hunden själv att fatta det beslut den anser nödvändigt. Det är inget som NÅGONSIN kommer gå att TRÄNA bort så med din logik bör alltså alla djur som finns på jorden avlivas eftersom alla med högre IQ än en badboll inser att de flesta kommer att göra vad de KAN för att freda sig i en situation där de känner sig hotade.

   Har man däremot en Rottweiler eller liknande hund så är det sällan problem med att de biter barn. Om du kollar med akutmottagningar så är det HELT andra raser som biter flest barn. Toppade listan för ett antal år sedan gjorde faktiskt rasen Golden Retriver (en typisk familjehund som ingen är rädd för). Orsaken är helt enkelt den att sitter det en bunden Rottweiler nånstans så inser förhoppningsvis även folk med din märkliga syn på hundar att där existerar en risk för ditt barn (oavsett om det är 1 eller 11 år) och du tar då ditt ANSVAR som förälder att undvika en olycka. Tyvärr är folk inte lika smarta om det är en liten tax eller en Golden Retriever och därför orsakar de fler skador på just barn.

   Det spelar alltså ingen roll vilken ras det är utan det som har STÖRST betydelse är hur DU är som flockledare över DIN kull (dina barn).

   Normalt sett är barnen tryggare ju större och starkare hund som de möter. Ibland är hunden medveten om sin kapacitet och känner sig därför inte hotat om ett antal barn kommer. Detta är dock ingen garanti då hundar inte bedömer fara efter storlek. En stor Grand Danois kan bli lika rädd för en liten Chihuahua som för en annan lika stor Grand Danois om de saknar erfarenhet av dem.

   Även om du har lite rätt gällande besiktning av hundar så är det troligtvis bättre effekt om man besiktigar hundägaren då gas & broms (och bett) normalt fungerar utmärkt på de flesta hundar och en besiktning blir ganska meningslös.

   I slutet av ditt inlägg så skriver du mycket om idioter. Har du nån spegel hemma?

   Man kan lära barn som är 1 år MÅNGA saker utan att de kan språket. Tänd ett ljus och ställ framför barnet så får du se hur läraktiga de är utan att ens kunna säga AJ!

   Föräldrar med barn på 1 år som låter dem springa utan uppsikt på allmän plats borde direkt tas ifrån sitt barn då de tveklöst är farliga för detsamma.

   • Pia-Margherite Inden skriver:

    Johan ang lagens syn att jämställa hund med sak gäller detta i konsumentlagstiftningen ss köp av valp, fel på varan o dyl om konsumentens rättigheter att ”byta varan”. Se mitt inlägg den 26 juli.

  • Tänkte även ta ett litet exempel som belyser hur ANNORLUNDA hundar kan tänka.

   En tjejkompis skaffade en Rottweilerhanne för många år sedan. Redan efter ett år så hade han vuxit upp till ett stort och imponerande exemplar som fungerade utmärkt ihop med hennes umgänge på folk i 30-års åldern. Även om vissa grabbar var stora och fulla så blev han inte rädd utan istället så bröstade han upp sig och gurglade lite dovt om de blev alltför stökiga. Han var inte RÄDD utan snarare BEREDD.

   När jag då var hundvakt åt honom en vecka så fick han flera gånger om dagen gå fyra trappor upp till min lägenhet och det spelade ingen roll om vi mötte folk för han kände inget hotfullt i att de mötte oss i trappen. En dag så kom dock en dam nedför trappen med sitt 5-åriga barnbarn i släptåg och Rottweilern tvärstannade skällde och visade tydligt att han inte tänkte ta ett steg till och att 5-åringen nog inte heller borde det. Jag fick koll på hunden och skämdes givetvis väldigt mycket när de passerade förbi.

   Jag ringde min kompis och frågade om nåt barn hade gjort något med hunden men det trodde hon inte för alltid när det fanns barn i närheten så höll hon honom kopplad och tätt intill kroppen. Du vet hur vild en valp kan vara och man vill ju inte att han skadar något barn.

   Problemet var ju det att hennes oro för att HAN skulle skada nåt barn hade ju inte Rottisen begripit utan han tolkade det som att hon skyddade HONOM från barnen varje gång ett sådant passerade. När jag sen mötte ett sådant läskigt litet barn så var det 10 gånger läskigare än om det hade kommit en gäng med fulla Hells Angels nedför trappen. Då hade han troligtvis bara blåst upp sig och morrat dovt så att de fattar att de skall hålla sig borta om de inte vill bli av med nån kroppsdel.

   Innan han hade fått lära sig hur roligt det är med barn så hade han varit en klar hälsofara för alla barn som närmat sig om han satt bunden utanför nån butik. Det är dock en STOR skillnad mellan att BITA och NAFSA. Om en hund BITER så måste man garanterat till sjukhus och rimligtvis sy. Är det mindre skador så har hunden nafsat vilket är att likna med en örfil. En helt vanlig människoälskande hund kan dock bli farlig om den är gammal och har ont i kroppen. Då bör man också tänka sig för som hundägare även om man borde kunna förvänta sig att folk har mer vett än Lisa gav uttryck för. Behöver knappast upprepa ordet som hon nämnde så ofta i sitt inlägg.

 31. Emma skriver:

  Vad är det med hundägare som tycker det är så svårt att säga till där och då om/när det händer att ett barn går fram till hunden? Även intressant att vid trådarna kring hundattacker så är det rätt tyst med kommentarer men när man kan lägga skulden på någon annan så ska det sägas emot. Återigen många hundar binds precis vid ingången till affären så har du inte barnet ”fot” intill dig snubblar det över hunden eller ännu hellre så sätter man dem i cykelställen, vet inte hur många gånger barnen fått vänta på att hundägaren skall handla klart så de kan ta sin cykel. Oavsett kan man inte öppna munnen när det händer eller ställer sin ”älskade” hund utanför affären där man aldrig skulle lämna sin älskade handväska eller mobil så kanske man ska satsa på hamster istället

  • Emma skriver:

   Enligt lagen är det också hundägaren som har ansvar för vad hunden gör, inte alla runtomkring. (Och nej, barn ska inte gå fram till hundar MEN i de fall det händer har också hundägaren ansvar att säga ifrån eller kanske låta en instabil hund stanna hemma)

 32. Anna skriver:

  Slår vad om att det finns minst lika många dåliga föräldrar som dåliga hundägare.

  Finns bara ett sätt att lösa det på: totalt hundförbud och tvångssterilisering!

  Skulle ni bli nöjda då?

  Hela den här diskussionen är bara fånig. Jag e så jävla trött på föräldrar och deras bortskämda ungar som de inte kan/vågar/orkar/vill uppfostra.
  Och jag e så jävla trött på hundfolk som står och klappar sig själva på axeln och tycker dom är så jädrans präktiga och bra. Välj ras efter vad ni kan hantera för fan!

  Hundägare: Håll era hundar kopplade på almänna platser och plocka upp skiten efter dom.
  Föräldrar: Håll ordning på era ungar och lär dom skilja på ditt och mitt, ja och nej, bra och dåligt o.s.v

  Hur svårt kan det vara?!!!

  /Anna H. Den långt ifrån perfekta Mamman och Matten

  • Eva H skriver:

   Mycket bra Anna!
   Ömsesidig respekt och lite vilja att förstå varandra skulle lösa oerhört mycket.
   Eva/med hund som kan skrämma ungar pga pusslust

 33. Linnéa skriver:

  Jag upplever ofta att det handlar om okunskap. Jag jobbar med hästar vi är ibland ute på olika evenemang och har ponnyridning. Många förstår inte att något faktiskt kan hända och tex går nära bakom hästarna med barnvagnar och paraplyer etc, vilket kan vara extremt farligt eftersom hästar inte ser rakt bakåt och kan reagera väldigt starkt. När man förklarar för många blir de ofta väldigt skamsna, ber om ursäkt och är noga med att säga till sina barn att vara försiktiga. Jag tror att många situationer med hundar kan vara likadant. De har inte ”tänket inne” och förstår helt enkelt inte hur hunden kan reagera, och vips så har det skett en olycka. Det är också något vi alla måste tänka på. Sedan tycker jag att barn ska hållas under uppsikt kring djur, precis som det är viktigt för oss djurägare att inte vara rädda att informera de omkring oss som kanske inte har någon vana med djur.

 34. Karin skriver:

  Herre Gud!! Sånt här gör mig så jäkla förbannad! Vadå hålla reda på sina barn? DJUR är just vad dom är DJUR! Jag har haft djur i hela mitt liv, stora hundar, brukshundar vanliga hundar, katter mm
  Mina djur har mått bra, dom har fått träning och stimulans, men jag är så jäkla förbannad över djurägare som behandlat sina djur som människor! Lär hudjävlen för fan att inte bitas! Eller flytta ifrån människor! Barn och vuxna ska kunna röra sig fritt i bostadsområden utan att riskera att komma för nära en hunds närrevir! Är det inte 100% att hunden inte bitts så sätt den inte bunden utanför bland folk eller sätt en munkorg på hunden. Hunden har inga rättighet för ett eget närrevir. En hund som biter andra hundar och människor är en missanpassad hund och har ägare som brustit i tillsynen av hunden! Bra att hunden är avlivad!!

  • Pia-Margherite Inden skriver:

   Karin, stackar dina djur om du ansett att de inte haft rätt till egen integritetszon. Jag hoppas att du inte menar vad du skriver. A o O för god djurhållning är att visa varje djur respekt. Varje varelse har rätt att försvara sig och om man som människa betett sig obetänksamt eller enfaldigt får man man räkna med att bli biten.

  • Peter skriver:

   Fan va rätt du har Karin !! Barn är barn och en hundägare måst uppfostra sin hund att inte hugga. Har sett allt för många fall där en hund gör ett utfall mot något som hunden ser, och i dessa fall var det skönt att hunden hölls kopplad för annars vete fan hur det slutat. Såna hundar ska tas bort !!

   • RL skriver:

    Skäl tycker jag att både föräldrar och hund ägare ska ta ett lämplighets test då vissa inte borde vara hundägare eller föräldrar.
    fråga peter vad tycker du att hunden ska gör i fall ett barn kommer o sparkar den eller slår den med ett tillhygge eller petar ett finger i ögat o den kan inte koma undan,den skulle gör precis som vi andra regera.

    Barn är barn o vi vet hur elaka barn kan vara.
    Jag blev beskjuten av en unge med slang Bella när jag var ute med min hund han missa, jagade han en bit jag fick inte tag ungen men han tappade vapnet så jag tog reda på det o såga det i 10 bitar o la tillbaka dem där jag hitta den.
    Har inte set ung jävlen än hoppas ja slipper.

 35. RL skriver:

  tja efter som lagen är som den är o om någon unge inte fattar skälva! så tar jag hellre smällen i form av böter fängelse, jag blir inte avlivad ,,så i Lotti fall hade jag höjt armen så ungen hade sprungit in i den i stället sen hade ja skällt ut ungen o frågat om den hade fått någon uppfostran alls ,,Givet vis har båda parterna (hundägare o Föräldrar) ansvar,, även om lagen säger annorlunda
  En sak är säker mina sista bropar blod skulle flyta innan min hund hade blivit avlivad!

 36. Karin skriver:

  Ojoj! Det är inte konstigt att vissa hundar bitts med dom här inställningarna många har.
  Men vi vänder på kaka helt!

  Mitt barn står lugnt och en hund kommer fram och vill hälsa, nosa lite, kanske ge en försiktig puss
  Men då slår mitt barn ihjäl din hund, sliter bort halva ansiktet på din hund. Din hund hann inte värja sig, och den dog sen av skadorna på djursjukhuset.
  Men det är ditt fel som hundägare att mitt barn dödade din hund! Du skulle ha haft bättre pli på din hund och lärt den att inte hälsa på mäniskor, och inte gått fram till mitt barn för mitt barn har rätt till ett eget närrevir!

  Låter det fuck up?
  Ja, för att det!!!!

  • Keith skriver:

   Det finns hundägare som aldrig borde varit det, men efter att har läst ovanstående förstår jag att det finns även föräldrar som aldrig borde varit det………

  • Pudelmatte skriver:

   Fast en hund reagerar inte med att slita av någons ansikte om man ger en försiktig klapp på rätt sätt. Det är en sjuk hund.

   Sen är jag också jävla less på skitungar och deras föräldar som anser att min vovve är allmän egendom. Ingen får hälsa på henne av fler anledningar än att hon inte gillar främlingar, och det är fanemej anledning nog,

 37. Mamma skriver:

  Många gånger sker saker snabbt när det kommer till barn. Många binder sina hundar på offentliga platser där människor behöver passera. Har du en tvååring som går mot affären medans du stänger bildörren så hjälper det inte att du som förälder sagt att man inte går fram till främmande hundar. Hade uppmaningar hjälpt på små barn hade det inte skett andra tragiska olyckor blan barn heller.

  • dognewss skriver:

   Hade jag en tvååring hade denne aldrig gått själv mot affären medan jag låser bildörren, det låter som den förälder som släpper iväg en tvååring ensam på en parkering inte är mogen för att ha barn ännu! (Är själv förälder till flera barn)

   • Mamma skriver:

    Om du är mamma själv så vet du också att mycket sker på ett ögonblicks sekund. Barn drars till det dem inte får så som vatten, klättra mm mm det tillhör den normala utvecklingen. Att ett barn går iväg om en förälder parkerat intill en affär där ingen bil kan passera är inte omoget. Om man går till stäklen där man måste binda hunden utanför kanske man ska välja att gå dit utan hund?

   • dognewss skriver:

    Jag förstår nu att vi föräldrar prioriterar våra barn så olika

 38. Johan Hansson skriver:

  Okej så att ha en hund på allmän plats som är benägen att bita barn som kommer fram är inte fel för att..????

 39. Göran Elmertoft skriver:

  En hund ska ändå ALDRIG bita ett barn i ansiktet. Om det gör det är nåt FEL!!

 40. Pia-Margherite Inden skriver:

  Johan, gissningsvis biter/nafsar ca 80-90 % av alla hundar om de blir överraskade och rädda – precis som människor. Också de flesta människor freda sig om de blir överraskade av en våldsman. Du kan aldrig känna till vad en främmande hund har för negativa erfarenheter av barn, vuxna och inte minst män, som många hundar kanske inte har så stor erfarenhet av, där för att flertalet uppfödare är kvinnor bl a. OBS en hundvan person far inte fram till en främmande hund och klappar om den, en hundvan person väntar på om hunden tar kontakt, om den vill hälsa eller inte. Dessutom slänger sig inte en hundvan person fram till en främmande hund och dunkar den i huvudet, som många barn gör. Alla hundar och även andra djur är känsliga för hot ovanifrån – även om hundar har en enastående förmåga att acceptera människors beteende. Att avvakta och respektera levande varelser – och att inte röra matvaror och annat som andra äger är vad föräldrar ska lära sina barn. Skilja på mitt och andras ägodelar, det är vad hundägare kräver att föräldrar ska lära sina barn, inte oöverkomliga krav, kan man tycka.

 41. RL skriver:

  Karin det du beskriver är inte försvar utan en störning som inte borde finnas i djur mänska.din liknelse kunde lika gärna vara en persson som sticker en kniv i en person som kommer förära eller anser att en annan persson bad om det bara för den bar vis klädsel och därför gav den rätt att våldta den ( alltså psykiska störningar).
  Problemet att en hund som markera (väldigt lät bet gör ont lite märke men inget farligt) åker lika mycket dit som en hund som sliter en mänska i stycke utan anledning det finns inga gränser biter hunden ska den avlivas.
  En hund visar många tecken innan den biter om den har ett normalt psyke så som svansföring ,kropps ställning öron ragg (läten morr o skäller )kan även skaka.
  Om min hund skulle anfalla folk utan anledning skulle jag låta henne somna in med mycket sorg i hjärtat, men om det varför att hon inte kunde koma undan o försvara sig så skulle jag kämpa in i döden för henne.

  • Pia-Margherite Inden skriver:

   Bra. Det är viktigt att skilja på varning, markering, rädslereaktion, nafs och bett.
   Jag kommer ihåg en frilansjournalist som hade som en följetong (han tjänade väl pengar) i tidningarna om hur en hund överfallit honom och kunde visa upp små skrapsår på underarmarnas insida. Jag ringde upp honom för att fråga vad han gjort. Han berättade då – med stolthet i rösten – att en hund galopperat mot honom och att han då rusat emot hunden med uppsträckta armar och vrålat för att göra sig stor och skrämma hunden. Då hade minsann hunden hoppat upp mot honom och rispat honom i underarmarna. Ska man skratta eller gråta? Tala om missförstånd, hunden tyckte det var en kul gubbe som ville leka. Sannolikt stor dådkraft i den hunden, kanske passande egenskaper för polishund. Det stora problemet med många människor är att de lever så långt från djur att de tappat all känsla för djur, djurs beteende och reaktioner.

 42. RL skriver:

  PIA om en sådan idiot kommit mot min hund hade han legat på marken innan hunden kommit åt han för jag hade blivit förbannad, ända problemet är att hundar kan även regera på hur du regera som ägare.
  exempel 1 du är ute o går och det möter person som kanske beter sig annorlunda eller har druckit alkohol , det första du gör ar att samla in kopplet nära dig o är orolig för mötet räd att hunden ska regera du kanske är räd skälv o vaksam i rörelser ,Vad du gör där att du söker skydd efter som du visar rädsla något hunden märker direkt då hundar är väldigt duktiga på läsa känslor.
  samt att om du regerar på något som är fel kommer hunden det med du är flock ledare.
  samma sak kan det va om du är räd vid ett hund möte det handlar om att helst inte visa några sådana känslor men ändå vara bered på att hålla bort hunden.
  så kort gott går du ut med rädslor så kommer hunden veta det.och reagera där efter som jag sa tidigare jag skulle vilja ha lemplighets test på både hundägare o föräldrar..

  • Pia-Margherite Inden skriver:

   Helt korrekt – vi uttrycker samma sak på olika sätt. I fallet med frilansjournalisten som gjorde stor sak av sina mycket begränsade skråmor tror jag nästan det var så att hunden var lös i skogen, alltså kanske 10-15 m framför föraren. Journalisten hade väl läst någon stans att djur gör sig stora för att skrämmas för att inte bli uppätna som bytesdjur, kan jag tro. Trodde antagligen att det skulle vara effektivt mot en hund som är kanske är van vid skojupptåg av sin hundmänniska/ägare.

   Precis som du säger, förhåller sig djurägaren lugn visar denne genom sin lugna attityd att det där/den där är inget vi bryr oss om. Hundens reaktion beror förstås helt på om den är trygg i sin ägares sällskap och har tillit. Men hundar är också busiga så ibland gör de saker på skoj – ger upp ett lite skall på skoj mest för lite action! Hundar vet om ägaren ler eller rynkar pannan mot den de möter, och agerar därefter. Fråga mig inte hur de vet: Kanske man tar ett omedvetet dubbelsteg, gör ett extra omslag av kopplet runt handleden eller något i den stilen som ger hunden signal att hålla koll. Hundar kan sin ägare utan och innan. Men är ägaren själv skrajsen måste självfallet hunden ta saken på egen tass för säkerhets skull. Det är därför det är så tokigt att råda skrajsna tjejer att skaffa hund som skydd.

 43. gunillabackstrom skriver:

  Varken jag eller min hund är särskilt förtjusta i barn. Vi vill välja själva om vi ska umgås med dom och inte när nån nonchalant förälder skiter i var ungen befinner sig !

 44. Therese skriver:

  Kan ju tycka att både föräldrar & hundägare ska ta sitt annsvar!!!! håll rätt på både era ungar & hundar! å de e fan bristfälligt på båda hållen rätt ofta ! skärpning! är både hund ägare å mamma…

  • Här finns det rätt många butiker som har speciella parkeringar för hundar. De finns där av en anledning även om jag skulle vara rätt orolig för att lämna min hund vid en sådan om det inte är väldigt kort tid och att jag ser henne. Även om hon väger 40 kg och är ganska vass om jag är med så tror jag inte hon skulle protestera nämnvärt om nån annan tog kopplet och gick iväg.

   Det är omöjligt att ta ansvar för vad en hund gör om man inte finns på plats. Min hund har varken bitit människor eller andra hundar under sina 9½ år men SÄKER på att ens hund INTE biter någon kan någon hundägare ALDRIG vara hur osannolikt det än kan tyckas vara. Det finns en anledning till att man binder fast hunden och den är att man vill förvissa sig om att den inte av en olyckshändelse biter nån annan hund eller människa. Nu förutsätter man givetvis att andra hundägare inte har sina hundar lösa eller går för nära. Man förutsätter även att småbarnsföräldrar är tillräckligt lämpliga som föräldrar för att se till att deras barn inte går fram till hunden om ägaren inte är där.

   Att skylla på att barnen är för snabba och för små för att förstå instruktioner är direkt patetiskt och kommentarer som dessa visar bara på hur olämpliga de är som föräldrar. De har koll på att barnen inte går framför bilar på parkeringen men när det gäller bundna hundar så är tydligen ansvaret dem övermäktigt? Hur fan tänker vissa människor? Inte konstigt vi har det samhälle vi har.

   Ingen förälder kan heller garantera att deras barn inte hittar på något dumt i tonåren. Men visst ja, barn är ju inga ”saker” så då behöver väl ingen ta något ansvar. Varför inte skylla på samhället istället?

 45. Pingback: Hunden är det farligaste djuret i vårt land |

 46. dognewss skriver:

  Chefsläkare Anna Nergårdh, för Stockholms läns landsting säger att många av hundbetten kunde ha undvikits, vanligt djurvett gäller. Klappa inte en hund innan du pratat med ägaren. Var försiktig med hundar som du inte känner och ha koll på dina barn! Läs artikeln här http://www.dn.se/sthlm/farligaste-djuret-ar-hunden/

 47. Anders Andarve skriver:

  Hundägaren har det fulla ansvaret i alla lägen. Så är lagen skriven.

  • dognewss skriver:

   Ja Anders men det är en väldigt DUM förälder om hen utästätter sitt barn för fara bara för att lagen säger att hundägaren har ansvaret!

 48. Keith skriver:

  Jag har en Rottweiler som INTE tycker om att bli klappad, men ser otrolig snäll ut. Det händer väldigt ofta att barn fråga om de får klappa honom och mitt svar är alltid ”Nej, för han är jättetråkig mot de han inte känner, men du är jätteduktig som fråga”. Jag ser på barnen att de uppskatta det svaret. Barn är barn, men de är inte inte dumma. En bra hundägare har alltid uppsikt över sin hund. En bra föräldrar har alltid uppsikt över sina barn OCH lär de om farorna här i livet, som bilar, som eld, som snusk gubbar, som hundar – OCH katter. Lasta inte över er ansvar på andra……. Mvh, Keith, pappa, farfar, morfar och hundägare i över fyrtio år.

 49. Marie skriver:

  Svårt… Mamma till tre varav alla är uppfostrade med att ALDRIG gå fram till andras hundar. Vi har själva en chihuahua han kan bli väldigt nervös när småfolk dyker ner på honom. Och han han kan morra när han känner sig trängd och jag kan bli SÅ trött på föräldrar som tycker deras lilla barn kan klappa min lilla hund, som att d är helt självklart. Han tycker om barn men vill gärna bekanta sig först. Och det är svårt för ett liter barn att förstå. Med mitt yngsta barn, tre år. Måste jag vara SUPER noga då hon sticker snabbt när hon ser andra hundar. Och jag har bannat henne så många gånger.
  Jag tycker att jag måste kunna lämna min vovve 5 min utanför affären utan att oroa mig över att folk ska dyka på honom samtidigt så är jag inte tillfreds med ”oron” över att han kan bita ifrån. Har aldrig hänt men blir han tillräckligt trängd så kommer d göra det. Så alla måste ta sitt ansvar, och för barnens skull så försök lär dom att inte gå fram till främmande hundar, det är djur. Självklart vill vi inte att våra fyrbenta ska göra någon illa men det är somsagt ett djur. Men som mamma vet jag oxå att ibland går det för snabbt.

 50. Cooper skriver:

  Har haft hund i hela mitt liv och aldrig varit orolig för att barn ska dyka upp!
  Kanske dags för hundägare att ta lite ansvar istället och lära sina hundar ett och annat!

  • Hur har du fått dina Chihuahor att aldrig bli rädda för främmande människor som närmar sig när de är ensamma och sårbara?

   99,9% av alla djur (alltså även hundar) kommer att försvara sig ifall de känner sig hotade och det enda som du som hundägare kan göra åt det är att vänja din hund vid så mycket som möjligt. Du kan alltså träna din hund till att inte bli rädd eftersom man aldrig kan träna en hund till att inte bita (om de känner sig angripna).

   Ibland på promenader så mötte jag lämmeltåg med förskolebarn med min vita herdehund och om de frågade om de fick klappa hunden så svarade jag dagisfröknarna att det var OK för mig om det var OK för dem.
   Jag var då inte orolig eftersom barnen hade vuxna med sig som övervakade dem och min hund kände instinktivt att jag inte var orolig och blev det därför inte själv. De kunde svärma som getingar kring henne för att klappa henne.

   Hade barnen varit utan en vuxen så skulle jag max låtit 2 – 3 stycken klappa henne samtidigt.

   När jag gick förbi vår lokala flyktingförläggning så lät jag även dessa barn klappa henne men deras relation till hundar verkade vara annorlunda. De skrek hysteriskt av spänning av att vara nära den stora hunden och flera tog ett steg fram och slog på ryggen istället för att klappa och hoppade snabbt tillbaka. Detta triggade fler att visa att de minsann också vågade göra likadant.
   Det värsta var att föräldrarna inte agerade med det gjorde hunden som dock inte blev rädd utan snarare satte på sig ”Make my day!” utseendet med tillhörande dova mullrande.

   Alla bakade undan men fortsatte att skrika och göra utfall mot hunden (trygga i vissheten om att hon var begränsad av mitt koppel).

   Hade nån förstått svenska så hade jag gärna sagt något i stil med ”Om ni inte slutar så släpper jag kopplet!”. Nu tvingades jag att snabbt gå därifrån med barnen skrikande bakom mig.

   Om du lämnar din hund bunden så har du anledning att vara orolig OAVSETT hur vältränad din hund är. Du kan ALDRIG veta vad de utsätts för och hur de tolkar en situation om du inte är i närheten som moraliskt stöd. Barn kan vara skrämmande elaka.

   En hund skall dock uppleva att den har stöd från sin ägare och skall ALDRIG själv fatta beslut om att gå till angrepp om du är i närheten. Blir den angripen så hänger det på hur allvarligt det är och hur du sköter din uppgift. Vet en Schäfer-ägare som kommenderade sin han-Schäfer att ligga ned när en Dobermann gick till angrepp och bet honom över nacken. Detta är en extrem lydnad som väldigt få lyckas uppnå.

 51. 77711n skriver:

  En erfaren hundägare vet alltid vad hunden klarar, värre är det att veta hur mötande vuxna beter sig. Liten valp på åtta veckor i koppel, promenerar vid ägarens sida, då ger en mötande pappa med barn valpen en spark. Helt klart oförlåtligt och som läsaren förstår, lät jag som hundförare inte detta passera opåtalat, en stor scen helt enkelt. En joggare kommer springande rakt mot en vuxen dobermannhanne på en skogsstig rakt på i anfallsstrategi, till vår häpnad försöker denne t o m passera mellan hunden och ägaren – trots att hunden är kopplad och kopplet blir en spärr på framfarten. Frågan blir förstås hur barn till föräldrar som själva inte förstår ska veta hur de ska bete sig? Efter 50 år som hundägare kommer upphör man aldrig att förvånas över människors obetänksamhet och dumhet.

 52. 77711n skriver:

  Helt rätt, många vuxna borde lära sig och sina barn att respektera djurs integritet

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.