Valpköpare säger sig ha fått fel ras

En valpköpare i Norge säger sig ha fått en Kleinspitz medan hon trodde att hon köpte en Pomeranian som är en storlek mindre av spetsraserna.

Som valp såg hunden ut som en Pomeranian och det var svårt att se hur stor valpen skulle bli som vuxen. Nu har valpen vuxit sig stor som en Mittelspitz med en mankhöjd på 28 centimeter. I artikeln står det dock att valpköparen misstänker att det är en Kleinspitz och inte en Pomeranian som hon trodde att hon köpte.

Valpköparen betalade 25 000 NOK för valpen som är ett vanligt pris för en Pomeranian i Norge. En Kleinspitz kostar ca 15 000 NOK så valpköparen vill nu ha tillbaka en del av köpesumman.

Valpköparen anmälde saken till Förbrukerrådet som gav valpköparen delvis rätt och menade att uppfödaren skall betala tillbaka 5000 kronor av köpesumman då valpen blivit alldeles för stor. Uppfödaren hänvisar i sin tur till rasens ursprung då Pomeranian härstammar från stora spetsar som en gång vägt ca 15 kilo och det ser vi än idag spår av i aveln. Det är ovanligt men inte omöjligt att en Pomeranianhund kan bli alldeles för hög och speciellt ett antal Pomeranians som är importerade från USA har varit extra stora eller lämnar alldeles för stora och otypiska avkommor för rasen.

juks

Uppfödaren har fött upp rasen i 20 år och aldrig haft några anmälningar på sig förutom en annan valpköpare som i sommar har anmält uppfödaren till NKK för att valpens DNA inte stämmer överens med sin mor och fars DNA. Där hävdar uppfödaren att den valpköparen tagit blodprov på fel hund varför DNA inte stämmer. Valpköparen hävdar också att det kan vara en blandras mellan Chihuahua och Pomeranian men av bilderna ser valpen renrasig ut. Läs saken här.

Läs saken med den förstora valpen på länk nedan

Kjøpte feil rase

 

 Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.