Nu är den första vinterkylan är här – sex goda råd för att skydda din hund mot kylan

Den första vinterkylan har slagit till och det gäller att skydda sig. Glöm inte bort husdjuren – hundens päls skyddar inte automatiskt mot kylan. Och många glömmer bort att skydda hundarnas tassar. Karl Prytz, VD för Animail, ger sina sex bästa tips för att skydda våra hundar mot vinterkylan och låta dem njuta av vintern istället för att riskera sjukdomar och obehag.

1.    Använd reflexer – Se till att du och din hund alltid bär reflexer när ni är ute på promenaderna i vintermörkret – reflexer gör att du och din hund lättare och snabbare syns i trafiken när ni går.

2.     Köp ett täcke – Valpar, unghundar, korthåriga och/eller tunnpälsade hundar klarar kylan sämre än hundar med tjock och lång päls. Köp ett bra täcke i rätt storlek och hellre för stort än för litet. Vindar kan vara kalla för hunden även vid plusgrader. Tänk också på att det är viktigt att det inte är för varmt (känn med handen mellan täcke/hund). Bra om täcket är vattentätt.

3.     Skor och tassalva – Hundars tassar klarar visserligen kyla på marken bättre än vi människor men det handlar ändå om direktkontakt med snö och is och tassarna måste skyddas. Det finns skor för hundar och smörjande tasskrämer som underlättar för hunden. På vintern saltas gatorna så det är viktigt att ta bort saltet efter promenaden, då detta kan ge torrsprickor. Tassalva behövs bara om hunden har torra tassar/sprickor, salvan mjukgör och tassarna mår bättre tills nästa promenad.

4.     Klipp bort håret mellan trampdynorna (ej korthåriga hundar) – Håret som växer mellan trampdynorna kan klippas bort då det samlar upp snö och bildar snöklumpar. I snöklumparna samlas sand, salt och annan smuts upp och irriterar tassen. Torka av tassarna ordentligt efter promenad för att motverka svamp. Observera: Man ska inte klippa bort tasshåret på korthåriga hundar!

5.     Tvätta tassarna med ljummet vatten – Tänk på att om du duschar av hundens tassar eller päls med varmt vatten när de är kalla så gör det jätteont. Tvätta därför av med ljummet vatten.

6.     Hunden blir tröttare i kyla – Snö och kyla gör det svårare för hunden att röra sig vilket gör det extra energikrävande. Låt hunden vila och bli varm mellan promenaderna och aktiviteterna.  Arbetande jakt- och draghundar kan behöva extra energi under den kallare perioden och då kan det vara bra att ge hunden lite mer mat för att täcka upp för den extra energiåtgången. Generellt sett är dock de flesta hundar lite överviktiga och behöver inte ges extra mat under vintern.

Källa: Karl Prytz, VD för Animail.seDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nu är den första vinterkylan är här – sex goda råd för att skydda din hund mot kylan

  1. Pingback: Vintervarning – du skulle inte heller kunna hålla värmen | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Pingback: Köldskador på hund – vinterkylan är här – skydda din hund mot kylan |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.