Flest hundar drunknar på vintern

Nu lägger sig isen på sjöar och vikar och många ger sig ut på en skridskotur eller en härlig vinterpromenad. För våra fyrfota vänner kan vinterpromenaden sluta i tragedi. Varje år drunknar ett 40-tal hundar och risken är som störst under vinterhalvåret.  

– Det är förvånande att flest hundar drunknar under vintermånaderna, under november till februari ser vi en dubblering av drabbade hundar, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring.

Om hunden går igenom isen och hamnar i en vak är det svårt att rädda den. Som hundägare är det lätt att drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is. Men spring inte efter ut på isen, isen som bär hunden kanske inte är tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark.

– På skridskoturen är det säkrast att utrusta hunden med en sele och en lång lina, säger Patrik Olsson.

Om hunden blir rejält nedkyld är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra att den rör på sig.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.