Hundägare tvingas betala 700 000 kr till hästägare

En hundägare vars hund skämde en travhäst tvingas nu betala 700 000 kronor till hästägaren.

Det var utanför Enköping år 2013 som en tränare körde med en ung lovande travhäst förbi en tomt där en hund sprang lös i en inhägnad. Hunden sprang skällande fram och tillbaka vid staketet, hästen blev så rädd att den skenade ned i ett dike. Hästen skadade sig så illa att den tvingades avlivas.

I lagen om tillsyn av hundar och katter står det att man måste hålla sådan uppsyn på sin hund så att den inte kan orsaka skada, varför hundens ägare nu är skyldig att betala för hästens värde 500 000 kr plus ägarens rättegångskostnader på 200 000 kr.Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

13 Responses to Hundägare tvingas betala 700 000 kr till hästägare

 1. yorkielove skriver:

  Det maste ju vara ganska vanligt att hundar vaktar sina revir inom tomtgransen.
  Om alla hundagare skulle bli ansvariga for allt, som eventuellt skulle kunna drabba dem, som passerar utanfor staketet p.g.a. hundars skallande blir det, enligt min uppfattning orimligt.
  Hundagare brukar trana sina hundar I socialt beteende, vilket inte brukar galla att vakta revir. Vore bra om ocksa framstaende tavlingshastar tranades I socialt beteende, som t. ex. att utsattas for skallande hundar, som vaktar sina revir, enl. mig ett naturligt beteende.

  • Helena skriver:

   Eftersom hundägaren har strikt ansvar blir det denna konsekvens.

   • Eva skriver:

    Men det är ju lika vanligt att lösjaktshundar (och jägare) skrämmer både hästar och andra djur både i hagar och annat – det är väl bara en tidsfråga om att något liknande ska hända där med. MEN då är det verkligen befogat eftersom jägaren oftast sitter i bilen och pillar på sin gps och följer hunden från bilen för att ha det gott och skönt medans hunden gör ”jobbet”. Att överhuvudtaget tro att dagens gps jägare har koll (uppsikt) på vad hunden gör kan inte vara mer fel, eftersom jägarkåren lobbar och backar upp den sk sporten med ca: 300.000 aktiva jägare, så tystas det nog ner snabbt om något liknande har hänt eller kommer att hända.

    Men att en husägare som har sina hundar på sin tomt ska ha mer ansvar och uppsikt på hundarna än att ha hundarna just på tomten och dessutom i ett hundhägn är det konstigaste jag hört – vad skulle hundägaren mer göra på sin egen tomt? ha hundarna i en nergrävd bunker?

    Mer rätt vore väl att anklaga den som tränade och körde en ung häst på vägar där det finns folk som bor med hundar.

   • yorkielove skriver:

    Jag undrar hur langt domstolwn kan ga att bedoma detta ansvar?
    Alla vet att hundar brukar skalla, ssk om de beginner sig pa sin sida av staketet. Tank om en radd hast skenar bara av att se en hund komma springande pa sin tomt! Ar agaren skyldig till att hasten skenar da ocksa?
    Detta resonemang ar enl. Min mening horribelt.

   • yorkielove skriver:

    Hundagare har ansvar att hundar rastas I tillracklig omfattning enligt Jordbruksverkets direktiv, annars kommer Lansstyrelsen och tar dem. men nar de rastas far de alltsa inte skalla, for da kan de skramma hastar.

 2. yorkielove skriver:

  Ytterligare kommentar:
  Tank om hasten tidigare blivit ”utskalld” av nagon annan hund och blev extra skramd efter den handelsen, vem ar skadestandskyldig da? Eller om hasten blivit skramd av en bil, biltuta eller barn? Eller om hasten I sin radsla att ha blivit skramd I sin radsla skadar nagon/ nagot?
  Sa latt for domstolar att enbart se ”enogt”. Risken att nagon ska overklaga ar I de flesta fall liten.

  • Helena skriver:

   Orsaksambandet är skällande hund och häst som skenar och skadar sig i diket som innebär att skadeståndsansvar utkrävs för denna händelse.

   • Eva skriver:

    Det är tränaren som ska betala (antagligen till ägarna) för att han inte hade uppsikt över hästen och vilka vägar han valde att köra hästen på. Är man tränade borde man väl ha mer koll på var man kör runt med hästen, speciellt en ung och oerfaren häst som det verkar vara. Han borde hållit sig på sin egen träningsbana, för det har han väl en?

    Hoppas hundägaren överklagar!

 3. Eva skriver:

  Är detta ett skämt? ….hoppas hundägaren överklagar. Stoppa plågsamma sporter där hästar och andra djur tvingas delta i stället. Trav- och galoppsport är endast inriktad på vinster – de hästar som inte håller måttet transporteras långa plågsamma sträckor för att slaktas utomlands…..resten stressas halvt ihjäl på banorna … bara en sådan sjuk sak som att tvinga hästen att TRAVA på maxfart – hur grymt och idiotiskt som helst. Vi är väl inne på 2000-talet nu?

 4. Eva skriver:

  Jag har blivit så irriterad på detta så jag har startat en Petition på fb.
  http://www.thepetitionsite.com/420/864/163/krv-rttvisa-och-lt-hsttrnaren-betala-fr-sin-fads-inte-hundgaren/

 5. yorkielove skriver:

  Jag kan heller inte slappa den har historien.
  Den definitionen av strikt hundagaransvar innebar att man egentligen inte ska ha hund, eftersom hundar skaller, ssk om de ser ”inkraktare” utanfor staketet. (Det ar ju darfor det byggs staket, bl.a.)
  Foljden av detta domslut blir att hundar inte ska vistas ute- Om de skaller och det gor alla nagon gang. Om hundar ska vistas ute far de absolut inte skalla. Da kan de skramma nagon hast. Om det for tillfallet inte finns nagon hast, kan det komma nagon.
  Underbara Sverige med sina fantastiska lagar, dar man inte behover tanka sjalv, bara folja dessa lagar, stiftade av manniskor utan praktisk erfarenhet.

 6. Pingback: Kräv rättvisa och låt hästtränaren betala för sin fadäs – inte hundägaren! |

 7. Pingback: Många klagomål på lösspringande bitandes hundar på Östermalm |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.