6 av 10 djurägare sjukskriver sig för att ta hand om sitt djur

vabba

Det är inte tillåtet att sjukskriva sig för att ta hand om sitt djur, ändå uppger sex av tio husdjursägare att de någon gång sjukskrivit sig för att ta hand om sitt sjuka djur.

Detta är resultatet av en enkät som Animal.se sänt ut till sina kunder där 1205 personer fått besvarar frågor om de sjukskrivit sig på grund av att de måste stanna hemma med ett sjukt husdjur.

Socialförsäkringen gäller bara människor och inte husdjur så vill du vara hemma med ditt sjuka djur så måste du ta ut en semesterdag eller vara ledig utan lön. Att fuska och uppge att du är sjuk då det i själva verket är ditt husdjur som är sjukt är ett brott mot lagen.

Det är svårt att veta hur utbrett fusket är, inte ens Försäkringskassan har svar på denna fråga.

Tidigare i våras var det många som önskade sig en tilläggsförsäkring som skulle ge dem rätt att vabba med sjukt djur. Försäkringsbolagen svarade då enat att de inte är främmande för en sådan tilläggsförsäkring. Men att kunderna måste kontakta sitt försäkringsbolag personligen och påtala sin önskan.

 Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 Responses to 6 av 10 djurägare sjukskriver sig för att ta hand om sitt djur

 1. Birgit skriver:

  En av mina katter blev akut sjuk och jag skulle jobba. Ringde avdelningen och sa som det var och som det verkade var man tillräckligt med personal. Katten fick vara kvar och jag åkte till jobbet. Jag kan lugnt säga att min chef var inte glad. Det blev ju strul i verksamheten och det fanns ju inget som hette VAB för djur. Hon undrade även om ingen annan hade kunnat åka med katten. Ensamstående, inte lätt. En som jag känner sa att detta även kan ses som arbetsvägran, vilket om man läser om detta kan leda fram till uppsägning. Senare på em körde jag upp katten till Uppsala.
  Veckan efteråt var det dags igen och jag hade kommit hem sent. Valde att köra på natten till Uppsala och åkte direkt till arbetet. Då hade jag varit i farten sedan kvart i fem på morgonen innan. Jag var närvarande och verksamheten kunde fungera.
  Jag förstår varför en del väljer att sjukskriva sig. Som djurägare har du ett ansvar gentemot ditt djur och har även skyldigheter enligt djurskyddslagen, så hur skall man göra? Ett svårt dilemma.

  • dognewss skriver:

   Vi har själv förlorat en hund på grund av att jag åkte till jobbet och lämnade hundvalpen hos veterinär under arbetsdagen. Valpen var under 5 veckor och dog senare i sviterna av stressdiarré som uppkom under dagen han låg inne på kliniken 🙁 Aldrig mer lämnar jag ett djur som hade behövt mig framför en veterinär

 2. Pingback: Inte lämna sjuk hund själv – hur göra? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 3. Ingela skriver:

  Ursäkta men rubriken är ju helt felaktig. Läser du artikel på expressen så ser du att det inte går att särskilja hur många som sjukskrivit sig eller tagit ledigt för att ta hand om sin hund. Det är inget brott att ta ledigt för vård av hund däremot ett stort inkomstbortfall som du behöver vara beredd på som djurägare. Ingen vet utifrån undersökningen hur många som har gjort det humana/rätta och tagit obetald ledighet eller hur många som har fuskat och ”sjukskrivit” sig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.