24 procent färre ormbitna hundar

evi
Färsk statistik från fem av våra djursjukhus visar att antalet ormbett minskat kraftigt under den kalla våren som vi haft i år. Sett över hela landet ser vi en minskning på 24 procent den här våren jämför med samma period 2014.

Men när värmen väl kommer finns det anledning att se upp. Många känner inte till hur farligt ormbett är för hundar.

Varje år blir cirka 2 000 hundar bitna av huggorm i Sverige. Oftast blir hundar bitna i nosen eller kring huvudet eftersom hunden är ett nyfiket djur som luktar på ormen. Det är även vanligt med bett i en tass eller ett ben när hunden råkar trampa på en orm.

Men den här våren har varit lugnare än vanligt på våra akutmottagningar. Under perioden mars – maj i år har vi sett 24 procent färre ormbett jämfört med samma period förra året.

– Det beror på det kalla vädret. När värmen kommer kan vi räkna med fler ormar och då kommer vi se en ökning av huggormsbetten, säger Mia Runnérus, djursjukhuschef på Evidensia Specialistdjursjukhuset Strömsholm.

Ormbett kan vara livshotade och kräver ibland vård dygnet runt. Även om de flesta hundarna överlever kan återhämtningen ta lång tid.

– Om du misstänker att hunden blivit ormbiten ska du kontakta din veterinär så fort som möjligt. Det kan vara ett livshotande tillstånd, det vet man aldrig, säger Mia Runnérus.


 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.