Höftledsdysplasi (HD) och C-vitamin

Hos stora hundraser förekommer höftledsdysplasi som en tillväxtstörning, som anses från födseln ärftlig, men som har visat sig vara lätthanterlig.

Veterinärer som håller på med naturlig medicinsk behandling anser inte att höftledsdysplasi i botten är en ärftlig sjukdom, eftersom de vet hur man kan förebygga det. De har för länge sedan kommit fram till uppfattningen att hundens förmåga att producera tillräckligt med C-vitamin kan vara ärftligt – inte höftledsdysplasi.

För ett par hundra år sedan, dog människor i skörbjugg, då hittades liknande ledsymptom som hos hundar med höftledsdysplasi. Och för att förhindra skörbjugg, gav man som ni vet, vitamin C. Vitamin C upprätthåller den nödvändiga kollagenvävnaden. Höftligamenten blir lösare till följd av bristen på kollagen. C-vitamin stärker bindväv, ben och brosk.

Förebyggande

Veterinärer som använder C-vitamin för att förebygga höft fel, känner inte längre alls fel med höfterna. ”Det obotliga, som inte kan förebyggas,” felet har helt försvunnit från dessa veterinärers mottagningar. Föräldradjur med HD kan få förebyggande vård med C-vitamin för att avla fram avkommor utan höftledsdysplasi.

I USA under mer än fem års forskning följdes höftledsdysplasi, där föräldrarna till åtta valpar i en schäferkull, fick stora doser C-vitamin och ingen av valparna fick diagnosen höftledsdysplasi. Samma föräldradjur hade tidigare fått dysplastiska avkommor.

Veterinären, G.Broderick, C-vitaminens föregångare, försäkrar att han inte har haft en enda höftledsdysplasi de senaste fem åren, sedan han började att behandla sina patienter med vitamin C.

Enligt veterinärens råd skall dräktiga tikar få stora doser av C-vitamin dagligen. Efter födseln, kommer valparna få oralt 50-200 mg av vitamin C. Då valparna är 3 veckor gamla skall den dagliga dosen ökas till 500 mg, så fortsätter man tills valparna är i 4 månaders ålder. Sedan skall den dagliga dosen ökas till 1-2 gram, enda tills valpen nått en ålder av 18-24 månader.

Fler och fler uppfödare i USA rapporterar att sjukdomen är helt borta från deras kennel tack vare detta program.

Veterinärmedicinska anser att höftledsdysplasi i grunden är en ärftlig sjukdom, och det anses vara omöjligt att bota.

Men veterinärer som använder sig av alternativ medicin har en stor erfarenhet av äldre hundar, vars rörlighet har varit mycket svag, men bara en månad senare, efter övergången till en diet och stora doser C-vitamin har husse kunnat ta hunden på långa promenader.

Alla veterinärer har tillgång till denna forskning.

Källa: Texten direktöversatt från boken: Koiran Luonnonmukainen hoito – Ulla Kivimäki

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Husdjur
HusdjurDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

16 svar på Höftledsdysplasi (HD) och C-vitamin

 1. Bosse Edoff skriver:

  Tyvärr, tänk om det vore så enkelt som att ge C-vitamin.
  Det finns överhuvudtaget ingen forskning som visar att det minskar risken överhuvudtaget, det här skrevs det mycket om under framförallt 1980-talet men även under -90 talet. Det var många som då åsidosatte allt vad gäller avel på hd-fria individer och avlade på t.o.m grava ledfel i hopp om att C-vitaminet skulle ge friska leder.
  Som det framgår i texten var det en C-vitamintillverkare som gick ut stort och påstod detta men inget av det han påstod har kunnat valideras.

  • dognewss skriver:

   Vi väntade just på Din kommentar och synpunkt på detta. Finns det underlag för att detta inte stämmer? Studier som visar motsatsen?

   • Bosse Edoff skriver:

    De studier som Belfield gjorde var på ett fåtal hundar 8 – 12 om jag inte minns fel, det var dessutom okontrollerade försök.
    I Small Animal Clinical Nutrition finns följande att läsa: Excesser vitamin C supplementation is generally concidered to have litteratur or no effekt on the skelett butiker May enande calcium absorption in som cases, thus increasing the risk of DOD. The relationship beteende vit C and DOS is unproved, therefore, and supplementation is not recommended. Therese are no know requirements for vit. C in dogs

  • Stella Sørlie skriver:

   Bosse Edoff: Jeg har avlet i 25 år KUN etter HD-frie foreldre, og har gjentatte ganger gråt mine modige tårer over valper som utvikler HD. Nå har jeg i 2 tilfeller gitt MegaCpluss (fra dr Belfield) til valper som ikke var etter to HD-frie – foreldre (den ene forelder hadde HD). I begge tilfeller vokste valpene opp Hd-frie.

 2. Tack !
  Har fött upp Rottweiler i ca 20 år och efter några kullar började vi ge våra egna och valpkullar Ester C och vi har en ledstatistik genom åren att vara stolt över ! Hundarna fick Ester C tills 1 års ålder.

 3. Camilla Reimer skriver:

  Finns några skäl att tro att detta funkar? Den som påstår något så uppseendeväckande är den som måste ge referenser till ordentliga studier, det är inte Bo Edoff som måste visa att det inte stämmer.

 4. Lene Hedengran skriver:

  Den veterinär som skriver att det är honom som är föregångare tror jag inte talar sant. Om ni kollar på följande link: http://www.belfield.com kan ni läsa om den veterinär som är den äntligen föregångare till detta Dr Wendell Belfield. Man kan även här köpa hans bok – lite äldre – men full av goa tips och här står också beskrevet om hans arbete med HD och bl.a
  Schäfer tiken som också är omtalad ovan. Dessutom kan man här köpa det C-vitamin produkt som han har gjort efter många års forskning.

 5. Bosse Edoff skriver:

  Stella
  Jätteskönt för dig, jag har inget emot Vitamin C som sådant och inte heller mot tillskott av vitamin C till hundar.
  Det jag har vänt mig emot är att de påståenden som står i boken anammas i alltför hög utsträckning och att ett okontrollerat tillskott sker utan att man vet vilka konsekvenser det kan medföra. Dessutom är jag starkt kritisk till det sätt som marknadsföringen av produkten går till. Där man påstår att avkommor ur kullar är HD fria då ingen dokumentation finns i form av röntgenbilder eller uppföljning. I sådana här studier skall man alltid ha en kontrollgrupp vilket inte heller har funnits i Belfields försök.
  Att hundar efter HD belastade föräldrar blir fria är i sig inget unikt utan en följd av genetiken och miljön, i det sistnämnda ingår även kost och motion

 6. dognewss skriver:

  Här kan man läsa om hur viktigt C-vitamin är http://www.cutiepiepolly.se/2012/10/c-vitamin-till-hund.html

 7. Carina Jansson skriver:

  Är inte för mycket C-vitamin skadligt för njurarna ??

  • dognewss skriver:

   Var hittar du den infon att det är skadligt för njurarna? Tex Svenska Djurapotekets C-vitamin är kalciumaskorbat, som är skonsamt för magen. C-vitamin har en mängd funktioner bl.a. för immunsystemets normala funktion och såsom antioxidantia skydda mot de skadliga fria radikalerna som hela tiden bildas vid ämnesomsättningen. C-vitamin främjar också kollagenbildningen för broskets och benstommens normala funktion.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.