Ragnar avslöjade svindleri annons på internet

Med hjälp av falska e-postadresser avslöjade Ragnar Nergaard (70) från Verdal i Norge organiserad hundsvindleri med Kamerun som utgångspunkt.

Omsättningen av försäljning av djur genom annonser på internet har ökat våldsamt de senaste åren, det handlar om både hundar, katter, hästar och fåglar.

Svindlare och oseriösa är inte sena att utnyttja situationen, de fick Ragnar Nergaard i Verdal uppleva. Men här skiljer sig Ragnars historia från de som blir lurade på riktigt! Ragnar bestämde sig för att ta reda på om det var en oseriös aktör bakom annonsen han sett på internet.

Både Ragnar och hans fru har hållit på med hund de senaste 8-10 åren så han utgav sig för att vara en intresserad köpare och hoppades på att det han misstänkte vara en svindlare skulle avslöja sig.

Ragnar har de senaste åren varit medlem av facebook-gruppen «Smugling, svindel og nettsteder», som har lagt ut många upplevelser och erfarenheter om svindleri från internet. För 14 dagar sedan upptäckte gruppen en ny sida på internet, http://www.kjoper.no, sidan såg misstänkt ut och hade alla kännetecken på att vara en sida för svindlare.

Ragnar och hans fru har Yorkshire terrieres, så han svarade på en annons där man sålde dessa valpar. Ragnar öppnade ett nytt email-konto för att inte avslöja sin egen identitet, varifrånn han sände förfrågningarna. Redan dagen efter kom ett svar med foton och han erbjöds köpa 14 veckor gamla valpar.

Mycket av svaret var tvivelaktigt, valparna kom från en kennel i USA, med filial i Brasilien. I annonsen stod det att valparna fanns i Oslo. Priset för valparna var bara 3.500 NOK per valp, en motsvarande valp kostar i Norden runt 15-16 000 kr. Svaret var tydligt också översatt av google-translate.

Ragnar låtsas vara intresserad av valpen som kallades ”Tommy”. Som hundägare kände han ingen alla tecken på att det handlade om svindleri men för den som tänker skaffa sin första hund kan det vara svårt att se att man håller på att bli lurad!

Bilderna som läggs ut i sådana annonser är oftast stulna från internet från kennelsidor, ofta handlar det om dyra raser så som dvärghundar. För att svindlare vet att dessa småhundar väcker stora känslor hos sina eventuella nya ägare.

I den vidare kontakten med säljaren spelade Ragnar på känslor, han utgav sig för att vara nybliven änkeman som saknade en vän en liten hund så fort som möjligt.

Han ber att få veterinärintyg på valpen, och undrar hur betalningen skall gå till. I nästa emali mottar han ett veterinärintyg, vilket han sänder till Mattilsynet i Norge som kan avslöja att intyget är falskt. Han får också hänvisning till betalning via Western Union, som ofta används av svindlare som betalkanal.

Ragnar får all information om hur betalning via Western Union går till, även en lista på agenturer till Western Union i Trøndelag, i Trondheim. Efter detta avslutade Ragnar diskussionen med svindlaren, det är en risk att tala om sitt personliga namn och adress för svindlare, då de lätt kan förfalska din identitet.

Ragnar lyckades spåra fotot på valpen Tommy till en kennel i Danmark, valpen heter på riktigt Tino. Svindlaren hade laddat ned fotot för att använda i sin annons och döpt om valpen.

Liknande annonser hittades också på sajter som finn.no och kjoper.no. Ragnar rekommenderar ALLA som vill köpa hundvalp att kontakta Mattilsynet i Norge och Norska kennelklubben! I Sverige kontaktar man Svenska kennelklubben och eventuellt Jordbruksverket. Jordbruksverket har information om lagar och regler medan kennelklubben kan se om valpen existerar eller inte (om den är renrasig)!

De som kännetecknar en svindlare är att de försöker lura pengar från valpköparen genom att betala valpens resor (som plötsligt tillkommer men inte står i annonsen etc).

I Norge har man gått så långt att man rekommenderar att INTE köpa valp på internet! Skall man köpa valp så skall man besöka uppfödaren personligen och se att det är seriösa människor som fött upp valpen! Man skall inte ta emot en valp på parkeringsplatser eller i gathörn, skriver t-a.noDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.