Biverkningar på fästingpreparatet Bravecto ?

Dog News efterlyste från Er läsare tidigare i år eventuella biverkningar på fästingpreparatet Bravecto, vi har fått några svar. 

Inte så många biverkningar men om vi ser till svaren så har ca 50% av de som svarat upplevt någon biverkning. Detta är inte på något vis en ”rättvis” undersökning då man måste ha minst 1000 svar för att kunna få en rättvis bedömning av preparatet.

Här nedan följer några läsares upplevelser av fästingpreparatet:

Jag är helt övertygad om att min hunds tassproblem denna sommar beror på Bravecto. Jag gav honom en tablett den 9 maj och snart därefter började eländet med klåda, svullnader, furunkler och sår på hans tassar.
Efter 19 veckor fick han sin första fästing som satt fast och inte var död. Tassproblemen har nu klingat av. Ett mycket effektivt fästingmedel men med så mycket lidande för hunden och veterinärkostnader för mig.
Aldrig mer Bravecto för mig. Min hund har aldrig tidigare visat några som helst tecken på allergi. Jag förmodar att min veterinär anmält detta till Läkemedelsverket.

Några andra hundägare skriver:

 • Uppfödare skriver: Har hört om flera fall med missbildade valpar efter att tiken fått Bravecto. Minns för många år sedan när det sas att det var säkert att ge exspot till dräktiga tikar, samma resultat där med missbildade valpar.
 • Min 8 månaders Golden valp fick epilepsi/kramp anfall ca en vecka efter sin andra tablett. Hittar det inte som biverkning i svenska undersökningar men den finns med i den engelska.
 • Min Malinois hane fick diarré i ett halvt dygn efter intag av Bravecto, sen okay. ( inte haft en enda fästing ännu trotts att vi är dagligen i fästing rik skog)
 • Jag och min veterinär diskuterade om min hund kan ha fått en biverkning som var ökad törst den första veckan efter hon fått tabletten. Hon har aldrig druckit mycket, men efter tabletten (fick på fredagen) började hon dricka. På måndagen var jag hos vet då jag var orolig för livmoderinflammation. Alla undersökningar som göras kan & alla prover togs, men det visade ingenting någonstans. Den ökade törsten satt i knappt en vecka, sedan har hon varit som vanligt.
 • Tre timmar efter vi gav vår hund Bravecto började han klia och tugga på sin vänstra tass. Han tog in hela tassen i munnen och tuggade. Det är snart en månad sen vi gav honom tabletten och han tuggar mindre nu på tassen än han gjorde i början. Vi hoppas att han ska sluta helt när effekten från tabletten försvunnit. Innan vi gav vår hund Bravecto tuggade eller kliade han aldrig på sin tass/tassar.
 • Jag har använt Bravecto för första gången, och jag kände igen det som nån skrev om hunden som kliade sig. Min tik började också klia och noppra sig mkt första veckan, sen har det blivit bättre med tiden. Hon blev också lös i magen dom första dagarna.
 • En tik som parades fick Bravecto, i kullen föddes 3 valpar, en av dem med stor öppen fontanell och några konstiga hudförändringar/små ”knölar” i huden som veterinär inte har kunnat förklara vad det är. Misstänkt biverkning?

Enligt Läkemedelsverkets statistik drabbades förra året femtio hundar, elva katter och en häst av biverkningar från antiparasitära medel, främst i form av hudbiverkningar och neurologiska biverkningar. I tre rapporter har människor fått biverkningar sedan de varit i kontakt med behandlade hundar.

Tillverkaren själv beskriver biverkningar som du kan läsa här bland annat biverkningar på foster och även rekommendationer att detta inte skall ges till valp under 6 månader medan Fass har helt andra rekommendationer!

Uppdaterad 4 maj 2016!

MYCKET VIKTIGT ATT NI RAPPORTERAR IN BIVERKNINGAR TILL LÄKEMEDELSVERKET https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Halso—sjukvard/Rapportera-biverkningar/  Flera som säger sig veta om döda hundar i Sverige av just Bravecto men enligt uppgift finns bara en rapport inkommen med endast 1 död hund! Så har ni upplevt biverkningar gör en anmälan!!Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 svar på Biverkningar på fästingpreparatet Bravecto ?

 1. dognewss skriver:

  MYCKET VIKTIGT ATT NI RAPPORTERAR IN BIVERKNINGAR TILL LÄKEMEDELSVERKET https://lakemedelsverket.se/…/Rapportera-biverkningar/ Flera som säger sig veta om döda hundar i Sverige av just Bravecto men enligt uppgift finns bara en rapport inkommen med endast 1 död hund! Så har ni upplevt biverkningar gör en anmälan!!

 2. Förnamn Efternamn skriver:

  (skrev detta på annat ställe på Dogsnews, men inlägget passar kanske bättre här)
  Min hund dog till följd av biverkningar av Bravecto.
  Jag har anmält min hunds dödsfall till Läkemedelsverket (sommaren 2016).
  Jag bor i ett väldigt fästingrikt område, så det räcker inte att gå igenom päls, fästingpreparat bör användas och i synnerhet min ena hund blev väldigt utsatt för fästingar. Bravecto lät säkert och med ovanligt lite biverkningar. Hunden är död nu.
  En 30 kilos, frisk senior (10+), blev efter intag av Bravecto väldigt, väldigt sjuk. Hunden kunde varken äta eller dricka själv, fick inte behålla mycket, dreglade, skakade, tappade muskelkraft, det var livsuppehållande åtgärder under efterkommande dagar , sen orkade inte den gamla kroppen längre.
  Morgonen innan Bravecto en glad och alert hund, med mycket livslust, som var ute på sin vanliga morgonrunda, åt och drack som vanligt. Hunden hade aldrig i hela sitt liv varit sjuk, men var gammal nu.
  Efter intag av Bravecto rann livslusten ur hunden helt, blev så väldigt medtagen, blev väldigt negativt påverkad på flera sätt och så väldigt dålig. Som sen alltså slutade med denna kära hunds död.
  Alla mediciner kan vara farliga och har biverkningar, men Bravecto beskrivs med milda biverkningar och påstås att man kan ge till och med till dräktiga tikar.
  Nej, jag vågar aldrig mer använda Bravecto till någon annan hund, detta var en väldigt plågsam sista tid i livet för vår älskade hund.
  Biverkningarna var absolut inte få och milda.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.