Hund drunknade i pool – kräver skyddsutrustade pooler i framtiden

För drygt en vecka sedan hittades en rymningsbenägen hund drunknad i grannens pool i Skanör, nu har en väninna lämnat in en motion till kommunen om skyddsutrustning med krav på att alla poolägare skriftligen skall styrka säkerheten.

Kvinnan bakom motionen menar att det nästa gång kan vara ett barn som drunknar i poolen. Redan idag finns det regler och lagar som talar om att en pool skall ha skyddsnät eller sådan skydd att ett barn inte kan falla i vattnet och drunkna. Med motionen vill kvinnan att kommunen skall kunna åka ut och inspektera så att skyddsutrustning finns och att fastighetsägaren skriftligen styrker detta till kommunen.

Så här säger Boverkets regler om Skydd vid bassängen

Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn. Barn utforskar sin närmiljö och kan av misstag ramla i en pool om det saknas skyddsanordningar.

Bestämmelser om skydd mot drunkning finns i två lagstiftningar, både i bygglagstiftningen (Boverkets byggregler) och i ordningslagen. Båda lagarna innehåller bestämmelser om att bassänger och liknande anläggningar ska ha ordentliga säkerhetsskydd och att skyddet mot barnolycksfall särskilt ska uppmärksammas.

c69cc5aa268171f0d5eb8db12fab5497


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.