Varför är hundägare med okopplade hundar otrevliga?

Ett flertal läsare har hört av sig till oss med berättelser om hur oförskämt de har blivit bemötta då de vid möte med hundägare med okopplad hund, bett hen visa hänsyn och koppla hunden.

Det är med stor förvåning vi tar del av hundägares berättelser, två hundägare har blivit slagna i ansiktet då de vänligt bett den mötande hundägaren koppla sin lösspringande hund, för att visa hänsyn.

Varför är det så laddat att bli hänvisad att koppla sin hund? Man skall väl inte behöva vara rädd för att be mötande hundägare visa respekt?

På NR 2 i Svenska kennelklubbens 12 smarta regler för hundägare står det Håll din hund kopplad! Visa hänsyn mot din omgivning, låt inte din hund springa lös på allmän plats!
http://www.skk.se/hundagande/kampanjer/skall-inte-pa-hunden/12-smarta-regler-for-hundagare/

Med målet att nå alla hundägare

Foldern ”12 smarta regler för hundägare” skickas ut till nyblivna hundägare tillsammans med hundägarbeviset.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

10 svar på Varför är hundägare med okopplade hundar otrevliga?

 1. Carina skriver:

  Alla hundägare som har lösa hundar är inte otrevliga. Vill tro att det bara är ett fåtal som utmärker sig men som vanligt förstör de för alla andra. Bor i Stockholm och upplever att klimatet har blivit mycket tuffare och hetsigare på många sätt vad gäller kommunikationen mellan människor och delvis även mellan hundarna 😉

 2. toktassarna skriver:

  Ja, jag tror de där personerna hade varit otrevliga oavsett om de hade haft hund eller inte… Jag har åxå mina hundar lösa mycket men alltså… Att misshandla nån som ber mig koppla dem ligger oerhört långt bort. Så man behöver ju inte dra alla över samma kam.

 3. dognewss skriver:

  I detta fall gäller det ju bara de som beter sig illa

 4. Elisabeth skriver:

  Försvarar inte att man ska vara otrevlig men jag förstår inte alls varför man måste koppla sin hund när någon ber om det bara för att visa hänsyn… Det viktigaste är att jag har kontroll på min hund o att den inte springer fram till andra människor o hundar. Har jag denna kontroll så finns det ingen anledning att koppla hunden bara för att någon ber om det. Vi hundägare ska ju tåla så mycket o jag upplever det som ett maktmedel som andra tar till för att känna att de kan bestämma över oss hundägare. Vad går gränsen för vad vi ska göra för att visa hänsyn till andra människor? Kan jag be någon släcka sin cigarett bara för att jag ogillar röken? Kan jag be någon spotta ut sitt snus bara för att jag ogillar synen? Kan jag be någon ta av sig mössan inomhus bara för att jag tycker det är respektlöst annars? Listan kan göras lång på händelser som man kan be andra människor om bara för att man själv tycker annorlunda. Men har jag rätt till att be mina medmänniskor foga sig i mina åsikter för att visa hänsyn mot mig? Har inte de också rätt att få uttrycka sina behov? Handlar det inte om en ömsesidighet i samhället? Kan vi inte visa varandra hänsyn utan att vi ska behöva be andra att utföra vissa handlingar?

 5. Bor just nu i Gustavsberg, Stockholm och där har väldigt många sina hundar lösa MEN inte så mycket koll på sina hundar. Dom vill gärna att våra hundar ska leka och skrattar bara när deras hund springer fram till min. Jag har en liten hund, som är snäll och glad i både människor och hundar men jag tycker det är respektlöst att inte ta in sin hund när vi möts. Hade jag haft en stor hund så försöker dom ta in sina hundar men en liten hund är bara en lekkompis till deras inte alltid så snälla hund. Blir verkligen irriterad på folk som inte tar in sin hund vid sidan/kopplar hunden vid möte för det är väldigt respektlöst mot mig och min hund. Min hund har redan lekkompisar och jag övar för det mesta på att min hund ska kunna gå förbi andra utan att dra mot andra i ren glädje, vi behöver öva vår kontakt med varandra och inte socialträna med andra hundar. Önskar att fler människor antingen höll sina hundar kopplade(och då visar respekt genom att inte släppa fram hunden) eller tränade på att ha hunden lös men att den faktiskt kan gå vid sidan och lyssnar på sin matte/husse. Tack gode gud för att jag har en snäll hund och att vi än så länge inte varit med om något otäckt hundmöte, men min hund är ju bara 11 månader än så länge så om folk fortsätter ha sin hund lös och då med dålig pli på hunden så är det bara en tidsfråga innan jag kommer behöva försvara min hund mot en ”snäll” hund som springer lös mot oss.

 6. Decibel S skriver:

  Jag har faktiskt en ”situation” med en granne som alltid släpper sina hundar lösa på vår innergård, som ju faktiskt tillhör alla boenden. Min hund blev angripen av en av de hundar som tillhör denna ägare. Vi befann oss fem meter från vår trappuppgång. Och plötsligt har jag en ilsken terrier som har tänderna i min hund, i hennes nacke.
  Jag var i totalt chocktillstånd. Det tog ett bra tag innan den jävla hunden släppte taget och jag kunde svinga min egen hund upp i famnen. Lyckligtvis fick hon ”endast” ett sår i nacken som inte var så allvarligt.

  Denna ägare har trots denna händelse släppt sina hundar lösa på samma vis. Gång på gång.
  Jag är paranoid varje gång jag går ut och in med min hund. Det har blivit en del av min vardag.
  När jag konfronterade denna hundägare alldeles nyligen så fick jag bara ilska, hån och ”irritation” som svar på saken. Så detta inlägg känns oerhört träffande.
  Ja menar… Är det JAG som är ett svin? Hur blev JAG djävulen i diskussionen?
  Från hans sida slutade diskussionen i att jag hade ett problem, och att jag hade fel? Men.. Hur gick det till? Således har jag hört av mig till vår bostadsvärd och upplever att jag har fått stöd därifrån. Vilket känns som en välkommen gest.

  I regel säger de hundägare som har hundar som glatt springer före dess matte eller husse
  – Det är ingen fara! Min hund är ofarlig. Gärna med ett vänligt skratt?
  Som om det skulle göra mig lugnare?
  Och jag blir så jävla irriterad. HUR ska du veta att din hund inte väljer att sätta tänderna i min?
  Min hund – trots sin storlek – är provocerande. Den terrier som attackerade henne och som fortfarande morrar och visar tänderna åt henne om den får syn på henne, gör inte samma sak mot alla andra hundar.

  Jag gick en gång med min hund i koppel mot en busskur. Jag skulle endast passera den och min lilla hund befann sig i koppel. Men när vi närmar oss busskuren så ser jag hur en pojke mellan 10-12 år (som sitter på bänken i busshållplatsen) drar upp sina ben och trycker sig in i hörnet mot denna busshållplats. Han stirrar och är skräckslagen. Vi är fortfarande en bit ifrån, så jag tänker snabbt att något bakom mig måste ha utlöst detta. Så jag vänder mig snabbt om, ser ingenting. Ser sedan på honom. Och hans ögon följer min hund medan vi rör oss framåt. Han är livrädd för min hund. Det inser jag snart. Hon som är så liten? Hon som går glatt med svansen viftande. Herregud så konstigt.
  MEN.. Så fort jag inser att det är min hund han är rädd för så ser jag till att hålla hunden väldigt nära i koppel, på min sida som inte vetter mot busskuren. Och vi går så nära trottoaren som möjligt. Och jag fortsätter på detta vis tills vi är en liten bit bort.

  DET är att respektera andra människor. Man behöver inte förstå andras rädsla. Endast acceptera den. För vi alla är rädda för något. Och hur skulle DU känna om någon utsatte dig för din fobi/din rädsla?
  Jag personligen kan ju inte förstå hur han kan vara rädd för min hund?
  Men när jag INSER att han är rädd för henne. Så ser jag till att han slipper känna sig livrädd.
  Jag ser till att han vet om att hon är på ett tryggt avstånd.

  Min hund må vara (hon må tro att hon är) lite av en kamphund i sinnet. Men det räcker ju med ett nacksving från en lös hund som avskyr hennes arrogans. Sedan är det slut.
  Jag förstår att hundägare som har sina hundar under kontroll avskyr inlägg som dessa. Men det är likvärdigt med hundägare som tar upp hundens bajs i en påse och slänger den i soptunnan, och de som fullkomligt skiter i det, och därmed gör att icke-hundägare avskyr hundägare rent allmänt, eftersom vi inte plockar upp skiten. ”VI”. Som om hundägare är en grupp.

  Summan av kardemumman;
  Det finns dåliga hundägare som inte borde ha hundar lösa, och det finns BRA hundägare som troligen borde få ha sina hundar lösa. Problemet är att de DÅLIGA hundägarna anser sig själva vara BRA hundägare. Och det är oftast hundägare som håller sin egen hund i koppel som får leva med konsekvensen. Om lösa hundar inte förbjuds, så kommer det finnas hundägare vars ”farliga” hundar lär skada andra. Ett regelverk måste vara för eller emot. Förvirring där emellan gör att regelverket är värdelöst vare sig för eller emot.

 7. Ingegerd Bodevärn skriver:

  Ibland hjälper inte att hunden är kopplad, min älskade Linus blev attackerad av en kopplad hund på Frösön, Jämtland. Han blev ruskad som en trasa och dog efter att ha kämpat för sitt liv under tolv timmar på Djursjukhuset
  Min exman drogs omkull på trottoaren o chockades så att han missade ta kvinnans namn. Vi har eftersökt henne men hon och hunden är som uppslukade och lämnar oss att ta allt själva, sorgen o ekonomiska bekymmer som tillkommit.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.