Nu är fästingsäsongen i gång – skydda din hund

fästing

Temperaturer över femgradersstrecket några dagar i rad är tillräckligt för att fästingarna ska krypa upp ur sin dvala några centimeter under marken. Fästingsäsongen är som mest intensiv från april till en bit in i juni, sedan blir det för torrt för fästingarna.

Veterinären.nu har precis lanserat en tjänst där vi hundägare kan beställa fästingmedel via e-recept eller hemleverans. Ta en titt!
http://fastingmedel.veterinaren.nu/

nexgard

Merial lanserar NexGard™ – Den månatliga tuggtabletten för behandling av fästingar och loppor hos hundar.

Merial Norden lanserade ifjol NexGard i Sverige/Norge, den första månatliga tuggtabletten som behandlar hundar mot fästingar och loppor. En behandling ger hunden fyra veckors skydd mot fästingar och fem veckors skydd mot loppor. I varje förpackning Nexgard finns 3 välsmakande tuggtabletter, så en förpackning räcker för behandling i 12 veckor mot loppor och fästingar. Om hunden enbart behandlas mot loppor, räcker den till 15 veckors behandling.

bravectoStudier visar att Bravecto ger en omedelbar och varaktig avdödande effekt på fästingar. Resultaten visar att den fästingdödande effekten mätt vid 12 timmar efter intag var nästan 100 procent. De vanligaste biverkningarna på hunden var milda och övergående magproblem.[3] Bravecto har testats på valpar, avelsdjur samt collieraser och har visat sig vara mycket säkert för samtliga grupper.

 

 

försvinn

Det här är en efterlängtad produkt för dig som tröttnat på att behandla ditt djur med kemikalier. FÖRSVINN är en helt giftfri och extremt mjukgörande salva, vars lukt gör att yttre parasiter, såsom fästingar, loppor, löss, skabb, älglus med flera helt enkelt flyttar!

Produkten stryks tunt över hundens päls en till två gånger i veckan, så länge doften känns verkar medlet, enligt Cecilia von Braun, Skogsapoteket.

 

Fästingar på hundar är ett vanligt problem. Enligt en ny undersökning bland 1 545 svenska hundägare hittar nästan åtta av tio hundägare fästingar på sina hundar varje år. I genomsnitt fann svenska hundägare 15 fästingar per hund under förra fästingsäsongen.[1] Fästingar kan överföra flera olika infektioner till hundar som t ex borrelia, anaplasma och TBE som är sjukdomar som kan kräva veterinärvård. Överföringstiden för en fästingburen infektion från att fästing bitit sig fast är i huvudsak längre än 12 timmar.[2]

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb


Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

5 svar på Nu är fästingsäsongen i gång – skydda din hund

 1. Katter får också fästingar. Vad ska jag använda till mina katter? Frontlinje vill jag INTE att använda.

  • Tuija skriver:

   Finns inte Bravecto till katter?

   • dognewss skriver:

    Bravecto: Endast till hund. Mot fästingar och loppor. Parasiterna måste sätta sig fast på hunden för att de ska påverkas av medlet. Effekten sätter dock in snabbt, inom 12 respektive 8 timmar. Bravecto ges som en tuggtablett, helst i samband med måltid, och har effekt i 12 veckor. Förblir verksam även om djuret blir vått. Kan ges från 8 veckors ålder och vid en vikt av minst 2 kg.

    Certifect: Endast till hund. Certifect är ett fästingdödande preparatet till hund som appliceras på huden. Effekten kvarstår upp till 4 veckor.

    NexGard: Endast till hund. Mot fästingar och loppor. Liknande effekt som Bravecto. Dosen är 1 tablett i månaden. En förpackning innehåller 3 tabletter, dvs. räcker till en effekt i 12 veckor. Är utan rapporterade biverkningar. Kan ges från 8 veckors ålder och vid en vikt av minst 2 kg.

    Receptfria fästingmedel

    Exspot vet: Har både en fästingrepellerande och fästingdödande effekt. Detta gör att man på hundar behandlade med Exspot sällan ser några fästingar. Effekten kvarstår upp till 4 veckor. OBS! får ej användas på katt!

    Frontline spot-on vet: Kan användas både på hund och katt. Medlet angriper fästingars nervsystem. Effekten kan förbättras genom kombinerad behandling med både Frontline spot-on vet och Frontline spray. Effekten kvarstår upp till 4 veckor.

    Prac-tic: Används på hundar och appliceras på huden i nacken. Dödar loppor och fästingar och ha effekt i 4 veckor. Ska inte användas på katt.

    Scalibor vet: Scalibor är ett hundhalsband som avger ett medel som har både fästingrepellerande och fästingdödande effekt. Effekten håller i sig i ca 6 månader.

    Seresto vet: Halsband finns både för hund och katt, har dödande och avvisande effekt mot fästingangrepp. Det rekommenderas att fästingar som redan finns på djuret vid applicering avlägsnas. Förblir verksam även om djuret blir vått. Effekten kvarstår upp till 8 månader. Halsband för katt ska skrivas ut på recept.

    Biverkningar förekommer för alla fästingmedel men är sällsynta:

    För Bravecto är sällsynta biverkningar milda och övergående mag-/tarmproblem som diarré, kräkning, aptitlöshet och dreglande.
    För Certifect har det rapporterats om hudirritation på appliceringsstället. Om hunden kommer åt att slicka i sig av medlet kan den dregla, kräkas, bli trött och allmänpåverkad.
    För Exspot vet. har det rapporteras om en reaktion i huden på appliceringsstället.
    För Frontline vet. har det rapporterats om lokal hudreaktion, ökad salivering och kräkningar. Vid användning av spray på hund kan ögonirritation förekomma.
    För Prac-tic är sällsynta biverkningar en hudreaktion på appliceringsstället samt mag-/tarmproblem.
    För Scalibor vet. har det rapporterats om lokal hudirritation på halsen i anslutning till kontakt med Scaliborhalsbandet.
    För Seresto kan biverkningar i form av håravfall, hudirritation och eksem förekomma. På katt kan även kräkning och diarré förekomma dock i sällsynta fall.

    I mycket sällsynta fall har några av medlen gett centralnervösa biverkningar som trötthet och vinglighet av övergående art. Om sådan biverkan inträffar ska djuret omedelbart schamponeras (därigenom avlägsnas preparatet), alternativt halsbandet tas av, och veterinär kontaktas. Mer information om preparaten finns naturligtvis i förpackningarnas bipacksedel.

  • dognewss skriver:

   Bravecto: Endast till hund. Mot fästingar och loppor. Parasiterna måste sätta sig fast på hunden för att de ska påverkas av medlet. Effekten sätter dock in snabbt, inom 12 respektive 8 timmar. Bravecto ges som en tuggtablett, helst i samband med måltid, och har effekt i 12 veckor. Förblir verksam även om djuret blir vått. Kan ges från 8 veckors ålder och vid en vikt av minst 2 kg.

   Certifect: Endast till hund. Certifect är ett fästingdödande preparatet till hund som appliceras på huden. Effekten kvarstår upp till 4 veckor.

   NexGard: Endast till hund. Mot fästingar och loppor. Liknande effekt som Bravecto. Dosen är 1 tablett i månaden. En förpackning innehåller 3 tabletter, dvs. räcker till en effekt i 12 veckor. Är utan rapporterade biverkningar. Kan ges från 8 veckors ålder och vid en vikt av minst 2 kg.

   Receptfria fästingmedel

   Exspot vet: Har både en fästingrepellerande och fästingdödande effekt. Detta gör att man på hundar behandlade med Exspot sällan ser några fästingar. Effekten kvarstår upp till 4 veckor. OBS! får ej användas på katt!

   Frontline spot-on vet: Kan användas både på hund och katt. Medlet angriper fästingars nervsystem. Effekten kan förbättras genom kombinerad behandling med både Frontline spot-on vet och Frontline spray. Effekten kvarstår upp till 4 veckor.

   Prac-tic: Används på hundar och appliceras på huden i nacken. Dödar loppor och fästingar och ha effekt i 4 veckor. Ska inte användas på katt.

   Scalibor vet: Scalibor är ett hundhalsband som avger ett medel som har både fästingrepellerande och fästingdödande effekt. Effekten håller i sig i ca 6 månader.

   Seresto vet: Halsband finns både för hund och katt, har dödande och avvisande effekt mot fästingangrepp. Det rekommenderas att fästingar som redan finns på djuret vid applicering avlägsnas. Förblir verksam även om djuret blir vått. Effekten kvarstår upp till 8 månader. Halsband för katt ska skrivas ut på recept.

   Biverkningar förekommer för alla fästingmedel men är sällsynta:

   För Bravecto är sällsynta biverkningar milda och övergående mag-/tarmproblem som diarré, kräkning, aptitlöshet och dreglande.
   För Certifect har det rapporterats om hudirritation på appliceringsstället. Om hunden kommer åt att slicka i sig av medlet kan den dregla, kräkas, bli trött och allmänpåverkad.
   För Exspot vet. har det rapporteras om en reaktion i huden på appliceringsstället.
   För Frontline vet. har det rapporterats om lokal hudreaktion, ökad salivering och kräkningar. Vid användning av spray på hund kan ögonirritation förekomma.
   För Prac-tic är sällsynta biverkningar en hudreaktion på appliceringsstället samt mag-/tarmproblem.
   För Scalibor vet. har det rapporterats om lokal hudirritation på halsen i anslutning till kontakt med Scaliborhalsbandet.
   För Seresto kan biverkningar i form av håravfall, hudirritation och eksem förekomma. På katt kan även kräkning och diarré förekomma dock i sällsynta fall.

   I mycket sällsynta fall har några av medlen gett centralnervösa biverkningar som trötthet och vinglighet av övergående art. Om sådan biverkan inträffar ska djuret omedelbart schamponeras (därigenom avlägsnas preparatet), alternativt halsbandet tas av, och veterinär kontaktas. Mer information om preparaten finns naturligtvis i förpackningarnas bipacksedel.

 2. Pingback: Fästingpreparat eller naturpreparat? |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.