Struvor och mjöd munkar och mjöd
I Finland på Vappen eller Valborg som det kallas i Sverige och Första maj, firar man ordentligt, man äter den finska varianten av struvor, flottyrkokta bakverk (tippaleivät), som inte har den minsta likhet med det man kallar ”struvor” i Sverige. Man dricker hemgjord mjöd en jäst dryck gjord på socker o vatten, citroner och russin (sima på finska).
Man viftar med ”majvippor” och sjunger studentsånger. Då jag bodde i Finland pyntade vi hemma med serpentiner och ballonger för att skapa feststämning. På kvällen åkte vi in till stan och där var det karnevalsyra,gatorna var fyllda med försäljare som sålde roliga hattar, lösnäsor, partytutor o annat krimskrams samt heliumballonger, som var ett måste för varje barn. Sent på kvällen eller natten åt vi kokt knackkorv (liknar långa prinskorvar med tunt ”skal”) och potatissallad, det var med andra ord en riktig fest.
Majvippa
Ta hand om Er och hundarna i helgen!
Glad Valborg:)