Undvik adoption av gatuhundar

Smittskyddsrisker

Djurskyddsrisker

Ekonomiska risker för köpare

Stötta organisationer på plats

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

8 Responses to Undvik adoption av gatuhundar

 1. Emma skriver:

  Jag måste säga att nu sjönk ni rejält i mina ögon, tycker att det är otroligt tråkigt att ni skriver saker som ni uppenbarligen inte är pålästa om och därmed sprider rykten. Jag har själv en adopterad hund från Spanien som efter en tid i Sverige testade positivt för leishmania. Hon är inte sjuk, visar inga symptom och efter 6 månader med en medicin som nästan är gratis testar hon nu negativt. Leishmania kan inte smitta utan sandmyggan och det är därmed helt omöjligt att det smittar i Sverige. Väljer man att köpa en hund av en seriös organisation får man läsa igenom och intyga att man är införstådd med det faktum att risk finns att hunden insjuknar i sjukdomar som ligger latent vid avfärd mot Sverige.
  Argumentet att man ska hjälpa på plats påminner farligt mycket om argumenten mot flyktingmottagandet i Sverige. Och angående att det kostar mycket så är väl det något man alltid måste ta i beräkningen när man köper hund. Hittills har Chessie kostat massor med pengar på grund av huggormsbett och uttorkning, något som svenskfödda hundar löper exakt lika stor risk att drabbas av vad jag vet..
  Vill också säga att vi som har adopterade hundar kämpar emot en hel del fördomar och då är det så tråkigt när personer med inflytande spär på dessa istället för att värna om att alla hundar är lika mycket värda.

  • dognewss skriver:

   Dog News är en blogg för hund och hundnyheter. texten är skriven av Jordbruksverket vilket också framgår ur texten

   • Emma skriver:

    Jag skulle jättegärna vilja veta var i texten ni skriver att den är tagen från eller skriven av Jordbruksverket, att ange en källa betyder inte att man refererar hela texten utan att det är där man hämtat informationen som man sen skrivit om med egna ord.
    Sen kan jag också tycka att ni har ett ansvar för vad ni publicerar i er blogg oavsett vem som skrivit det och i fall som detta när ni inte säger emot antar man som läsare att ni håller med. Givetvis får ni publicera vad ni vill men ni kan inte bli förvånade när alla inte håller med, särskilt inte när ni inte verkar ha koll på källhänvisningen.

   • dognewss skriver:

    hela texten är från Jordbruksverket! Klart att vi har ett ansvar, Svenska kennelklubben publicerade en exakt motsvarande artikel i Hundsport detta nummer som kom i veckan!

  • Rebecka skriver:

   Håller med Emma. Jag förstod dock när jag tryckte på källa att texten var kopierad rakt av från Jordbruksverket hemsida.

   Är det verkligen tillåtet eller har ni bett om lov för återpublicera texten? För vad jag vet så får man citera delar ut text men inte kopiera hela texter för egen publicering. Bryr mig dock mer om vad som publiceras än vad ni får och inte får göra, inte mitt problem.

   Jag har ingen gatuhund själv men har börjat intressera mig efter sett så många hemska videos om gatuhundars situation i andra länder (gör så jävla ont i hjärtat att se). Inser precis som med flyktingar att vi inte kan rädda alla men även om man inte kan rädda alla så är varje liv som räddas en framgång. Jag förstår fullt ut varför folk i Sverige väljer att adoptera gatuhundar från andra länder. Det betyder givetvis inte att svenska omplaceringshundar (jag känner personligen inte till att rena gatuhundar existera i Sverige) inte förtjänar en andra chans också. Jag tror tvärtom att svenska omplaceringshundar är lättare att omplacera och jag hoppas att det sker. Fick nyss reda på att SPCA nu finns i Sverige (spcasweden.se) när jag läste på Facebook att min lokala hundbutik hade skänkt hundmat och annat till dem. <3 (Dogz Halmstad)

   Känns som att propagandan mot adoption av gatuhundar kommer från SKK. De vill självklart att man ska köpa deras rashundar till varje pris och "blandrashund" har sån dålig klang i Sverige. Trots att jag själv har en rashund har jag helt ändrat bild sedan jag började läsa massor om avel och genetik för några år sedan (blev ett stort intresse). Trots att jag valde en statistiskt sett frisk ras – av en slump kan nämnas (han är snart 10 år och än så länge varit frisk *peppar peppar ta i trä*) så vet jag att det finns så extremt många sjuka rashundar. Det gör så ont att veta att människor gör aktiva val baserade på utseendeideal/rasstandard. Och inavel, blir mörkrädd när jag suttit och kollat upp hundar i avelsdata…

   Hur som helst, jag tycker om att läsa Dog News och jag förstår att ni tar upp det mesta (inget emot ett brett utbud – tvärtom). Hade dock inte förväntat mig kopierade texter. Att skriva "källa" talar inte om för läsaren att det är kopierat rakt av från källan, källa betyder bara vad du basera din fakta på – inte att du kopierat rakt av från källan.

   Om du fått tillåtelse att kopiera texten rakt av borde det stå klart och tydligt "Saxat från Jordbruksverkets hemsida" eller dylikt, gärna med start- och slutcitat. Sen hade det varit mer roligt med diskussion om Jordbruksverket rekommendationer. Vilka påverkar dem och vad baseras det på? Det verkar som de "tror" mycket och deras text genomsyras av SKK. För de verkar helt glömma bort det faktum att rashundar reser till andra länder med sjukdomar som inte finns i Sverige samt importerade rashundar. För inte glömma andra vilda djur som lyckas ta sig hit via Öresundsbron.

   Det är även viktigt att förstå skillnaden på smuggelhundar och gatuhundar som importeras för senare adopteras i Sverige. Smuggelhundar är illegal handel av vidrigaste sort. Snälla nyblivna hundägare KÖP INTE SMUGGELHUNDAR! (inbillar mig att någon kanske läsa detta och tänker om)

   • dognewss skriver:

    Som media så får vi tillsänt oss pressmeddelanden från både Jordbruksverket och även tex försäkringsbolag många av Dog News inlägg är pressmeddelanden där hela texter går ut direkt på Dog News i samförstånd med den som sänt oss informationen.

 2. Pingback: VARNING – Oseriösa annonser för Rumänska hundar på Blocket |

 3. Pingback: Organisationen Dogs of Portugal, DOP, arbetar för att förbättra levnadssituationen för hundarna |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.