Flytväst räddar hundliv

flytväst

Att åka båt tillsammans med sin hund är en härlig upplevelse som hunden också uppskattar om den känner sig trygg och säker. Men varje år drunknar mellan 30-40 hundar trots att alla hundar har den medfödda förmågan att simma. Utmattning och panik drabbar hunden i sjönöd, men en rejäl flytväst kan rädda hundens liv för några hundralappar.

Under 2015 drunknade minst ett 30-tal hundar i Sverige, en klar förbättring sedan 2012 då närmare 50 hundar drabbades. Om hunden ramlar överbord eller glider ned i vattnet från brygga är det inte lätt att sätta den i säkerhet igen.

– Tänk dig en blöt labrador på 40 kilo som driver bland vågorna, det kan vara mycket svårt att få grepp om den, hunden får panik och kanske stretar emot. I en sådan situation går ofta lättare att rädda livhanken med en flytväst, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

En hund som hamnar i vattnet simmar tills den blir utmattad och hur långt den orkar beror på ålder, storlek och kondition. För bara några hundralappar kan man rädda hundens liv med hjälp av en rejäl flytväst. Flytvästen ska anpassas till hundens vikt. Lägg till några extra kilon om du har en långhårig hund som väger mer med blöt päls.

– En bra flytväst med snabbspännen och lyfthandtag på ryggen gör det enklare att greppa kroppen och dra upp hunden ur vattnet, säger Patrik Olsson.

Trots risken att falla över bord får hunden aldrig vara bunden i båten med vanligt koppel och halsband. Om den får för sig att hoppa överbord eller i land när båten är förtöjd kan den bli hängande i kopplet och göra sig riktigt illa.

Sjövett för hundägare:

    • Använd alltid flytväst på hunden i båt och på brygga
    • Lär din hund att stiga på och av båten på kommando – hjälp den så den inte halkar
    • Ge hunden en lugn och skyddad liggplats ombord
    • Aktivera din hund när ni har gått i land och så den får rasta ordentligt innan avfärd
    • Anpassa farten med motorbåt och hjälp hunden med balansen vid kryssning

KÖP FLYTVÄST TILL DIN HUND HÄR

flytvast-med-handtag-fZfrGJ

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.