Fästingburna parasiten babesia canis som angriper och i värsta fall tar livet av hundar sprider sig allt längre norrut

Den fästingburna parasiten babesia canis som angriper och i värsta fall tar livet av hundar sprider sig allt längre norrut i och med det varmare klimatet.

I Essex i Storbritannien har fästingen som sprider parasiten, dermacentor reticulatus, nu upptäckts för första gången och de lokala myndigheterna varnar hundägare för att röra sig i området där fästingen finns.

Ute i Europa är parasiten vanlig men det här är första gången den har upptäckts i Storbritannien. Det är typiskt för fästingen som bär på parasiten att den förekommer i stora mängder på ett litet område.

Tills vidare har de hundar som konstaterats bära på sjukdomen i Finland fått parasiten utomlands.

I norden förekommer ändå en fästingart känd som brun hundfästing som man vet att åtminstone sprider en variant av babesia. Den här fästingen kan inte överleva utomhus i vårt klimat men trivs bra inomhus. De fästingar som överlever utomhus i det nordiska klimatet kan inte sprida babesia canis, skriver YLE.fi

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.