Blodbrist för djur – Flera hundar behövs som blodgivare

De senaste åren har antalet blodbanker för djur blivit fler. Men fortfarande är förråden av djurblod inte tillräckliga, enligt Sveriges veterinärförbund. Tillgången på blod kan vara skillnaden mellan liv och död

Att även djur som skadar sig eller är sjuka kan behöva extra blod är kanske inte så välkänt. De senaste åren har antalet blodbanker för djur blivit fler i Sverige, men ännu täcker det inte behoven.

Fortfarande är behovet betydligt större än tillgången, säger Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges veterinärförbund.

Framförallt är det hundar som behöver blod, men även i viss mån katter. Det kan handla om att de skadat sig i trafiken, blivit attackerade, fått en skärskada eller måste genomgå en större operation.

I dag ger man istället för blod vätskeersättning när man behandlar akut sjuka djur och sådana som har blödningar. Följden blir att det kan ta längre tid för djuret att återhämta sig och längre tid innan full funktion återkommer, säger Johan Beck-Friis, skriver AB.

Hur går det till?

Vid blodgivningen lämnar en hund ca 430 ml blod som tappas från halsvenen. Tappningen tar inte mer än 5 – 10 minuter och besöket i sin helhet max 30 minuter. Hunden påverkas inte märkbart av tappningen men bör undvika kraftig fysisk ansträngning samma dag. Blodgivande katter måste till skillnad från hundarna stanna kvar på djursjukhuset några timmar, detta eftersom de får en lätt narkos och dropp under tappningen. De lämnar 40-50 ml blod från halsvenen och får därefter stanna kvar på djursjukhuset för observation till dess att de är helt vakna.

Våra återkommande blodgivare får en årlig hälsoundersökning där vi även tar ett blodprov och på hundar tittar vi på levervärde, njurvärde, infektionsbild och de röda blodkropparna, samt anaplasma och blodgruppering. Detsamma gäller för katterna där vi dessutom kontrollerar FIV/Leukos samt utför en ultraljudsundersökning av deras hjärtan. Att ge blod gör att du som ägare till en blodgivare får bra kontroll över ditt djurs hälsotillstånd. Våra blodgivare får även en del extra förmåner som exempelvis gratis foder vid varje tappning och en årlig vaccination.

Förutsättningar för blodgivare hund

För att kunna bli blodgivare måste din hund uppfylla följande:

  • Stabilt och lugnt temperament (din hund måste kunna ligga helt stilla på sidan i ca 10 min).
  • Ålder: 1-4 år vid start
  • Vikt: minst 27 kg utan övervikt
  • Frisk utan regelbunden medicinering
  • Får ej vara imprterad
  • Får ej ha mottagit någon blodtransfusion tidigare
  • Får ej ha haft den fästingburna sjukdomen anaplasma
  • Måste vara vaccinerad och avmaskad

Källa: Text från Anicura

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.