Hundar föredrar Beyoncé framför Beethoven

Om hundar får välja är det moderna hits snarare än klassisk musik som tilltalar dem. Det visar en vetenskaplig undersökning genomförd på uppdrag av Sony, av Anna Wilkinson, doktor i kognitiv beteendeterapi för djur*.  Teknikvarumärket har visualiserat studien med en film som visar olika djurs uppskattande reaktioner till Martin Garrax EDM-hit ”Animals. 

I samband med lanseringen av det nya högtalarsystemet GTK-XB7 har Sony valt att ta reda på vilken musik människans bästa vän föredrar att lyssna på. Undersökningen vid namn ”Music Preference in Domestic Dogs” visar att 62 procent av sällskapshundarna är benägna att vifta på svansen till låtar med högre tempo snarare än klassiska stycken. Undersökningen genomfördes med hjälp av den europeiska organisationen ASAB (Association for the Study of Animal behaviour) där Anna Wilkinson är verksam.

 För att illustrera resultatet har Sony tagit fram en film på hur djur reagerar till EDM-hiten ”Animals” av Martin Garrix*. För att ta del av hur hundar, katter och kaniner festar loss i takt till musik och ljuseffekter från högtalarna, klicka här

Så gick undersökningen till

I studien ingick nio vuxna sällskapshundar av olika raser samt två stycken Sony GTK-XB7-högtalare. Hundarna fick lyssna på tio låtar från två musikgenrer; populär- och klassisk. Musiken spelades samtidigt från båda högtalarna, en låt från vardera genre. För att säkerställa opartiskhet randomiserades kombinationen av låtar. Under tiden musiken spelades dokumenterades och jämfördes hundarnas reaktioner. Djuren tenderade att spendera mer tid vid högtalaren som spelade moderna hits vilket indikerar att de föredrar musikstilen mer.

Populärmusik

Klassisk musik

What do you mean – Justin Bieber

Canon in D – Pachelbel

Shake it off – Taylor Swift           

Sockerféens Dans – Tchaikovsky

Single Ladies – Beyoncé

Eine Kleine Nachtmusik – Mozart

Animals – Martin Garrix

Orchestral Suite No. 3 in D Major – Bach

Hound Dog – Elvis Presley

Symfoni nr 7 – Beethoven

–      Studien visar en intressant skillnad vad gäller musikalisk preferens mellan populärmusik och klassisk musik. När de fick tio val baserat på de två musikstilarna föredrog hundarna konsekvent den Sony GTK-XB7 som spelade populärmusik, säger Anna Wilkinson, doktor i kognitiv beteendeterapi för djur.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.