Löshundsjakten kan hotas

Fortsätter den otillåtna hundanvändningen kommer vi snart bara få släppa jakthundarna under en betydligt kortare tid av året. Kanske från 1 oktober till den 31 januari, säger Ola Wälimaa, jurist hos Svenska Jägareförbundet, och syftar på lagen om att hundar som jagar grävling får springa lösa under grävlingsjakt från 1 augusti mot andra hundar som måste hållas kopplade fram till den 21 augusti.

Det är många som missbrukar jaktreglerna och låter sina jakthundar springa lösa från den 1 augusti med förevändningen att hunden jagar grävling. Detta otillåtna sätt att hålla sin hund lös på kan få konsekvenser för hur många månader hundar får jaga lösspringandes.

De allra flesta svenska jägarna tar nog löshundsjakten för given. Men Jägareförbundet varnar för att otillåten hundanvändning kan leda till hårdare detaljregler.

Lagen om tillsyn över hundar och katter

17 §. ”Om en hund springer lös i ett område där det finns vilt, får jakträttshavaren eller någon som företräder honom eller henne ta hand om hunden. När detta har skett ska hundens ägare eller innehavare snarast underrättas. Om han eller hon inte är känd ska i stället Polismyndigheten underrättas. Om jakträttshavaren eller den som företräder honom eller henne inte vill ta hand om hunden, ska Polismyndigheten omhänderta hunden. Kan inte hunden tas om hand, får Polismyndigheten avliva hunden, om detta är angeläget från viltvårdssynpunkt och försvarligt även med hänsyn till omständigheterna i övrigt.”

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.