Angående tuggben med torkad kyckling och sjuka hundar

kyckling

Just nu sprids rykten på facebook om hundar som insjuknat i Fanconis syndrom, enligt ägarna skall den gemensamma nämnaren vara tuggben inlindad i torkad kyckling.

Det finns dock INGA UTREDDA BEVIS på att dessa hundar just har insjuknat av torkad kyckling! Trots det sänds både sms, meddelanden och facebookinlägg runt i hela Norden och skrämmer upp varje liten hundägare som inte klarar av att tänka vad är sant och vad är ”kanske” sant och vad är spekulationer!?

Vi rekommenderar ändå alla att läsa denna artikel  och denna artikel om just torkad kyckling och själv ta ett beslut om Du vill ge din hund torkad kyckling. Det har i USA och England visats att torkad kyckling från Kina gjort en del hundar mycket sjuka, man vett dock inte ännu vad det beror på.

Symptomen på Fanconis syndrom varierar beroende på svårighetsgraden av specifika lösta förluster, och om njursvikt har utvecklats.

Överdriven urinering (polyuri)
Överdriven törst (polydipsi)
Minskad aptit
Viktminskning
Letargi
Dålig kondition
Reducerad och / eller onormal tillväxt (rakitis) i unga, växande djur

DOGMAN som är en av de största på marknaden som säljer dessa tuggben skriver så här på sin hemsida:

Innehåller kycklingen salmonella?
Nej, redan innan tuggen skickas från sitt ursprungsland görs en veterinärkontroll och ett hälsocertifikat tas fram, det följer tuggen till Sverige. När tuggen anländer till Sverige görs en ytterligare veterinärkontroll samt salmonellaprovtagning av SJV (Svenska Jordbruksverket) innan de får tillåtelse att lämna hamnen i Sverige, för vidare distribution till vårt lager i Åstorp och vidare ut till butikerna. Vi gör även själva regelbundet kontroller på våra tugg hos oberoende laboratorium.

Salmonella är dock allt oftare närvarande ibland våra mänskliga livsmedel så extra hygien och noggrannhet kring hantering bör iakttas så inte kontamination sker från obehandlade råa livsmedel (vanligtvis problemområdet eftersom salmonella förstörs vid upphettning) t.ex. rå köttfärs som i dagsläget återkallas flera gånger om året på olika håll pga. konstaterad smitta.

DOG NEWS kontaktade Vitakraft som gav oss ett besked om att deras produkter har en mycket hård kontroll hos Jordbruksverket och inga larm om att någon av produkterna skulle sprida sjukdomar har förekommit.

DOG NEWS har under den tid tuggbenen funnits på svenska marknaden gett 1 till 2 tuggben med torkad kyckling till ca 6-8 hundar dagligen, hundarna är av mindre storlek och inte en ena av dessa hundar har insjuknat i någon form av sjukdom relaterat till torkad kyckling !

Våra hundar kommer fortsätta få sina dagliga tuggben med torkad kyckling 🙂 Vi rekommenderar även våra valpköpare att ge deras hundar tuggben med torkad kyckling, under uppsikt, för det farligaste med tuggben är att hunden kan sätta i halsen och kvävas!

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5ebpn45rd

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Angående tuggben med torkad kyckling och sjuka hundar

 1. Bosse Edoff skriver:

  Instämmer i Dogmans uttalande, alla produkter som kommer från tredje land (dvs land utanför EU) måste undersökas på ev förekomst av salmonella. Tills dess att undersökningen är klar ligger produkterna i ”karantän”.
  Vid konstaterade fall, spår av, måste de returneras till ursprungslandet eller destrueras.

 2. Therese skriver:

  Jag ger dessa tuggben med lindad kyckling till våra katter och de fullkomligt älskar dom, de gnager rent dom från kyckling sen gnager de även på benet <3

 3. Nina Jansson skriver:

  Hej!jag har en hund som blivit sjuk,hon är tre år. Hon har fått en skada på sina njurar.på västra sjukhuset i Göteborg sa veterinären till mig att ta bort ben med kyckling runt.så vem ska jag tro på min hund är ändå skadad för livet ut.mvh Nina

  • dognewss skriver:

   Hej Nina, Så tråkigt med din hund. Kan du få ett veterinärintyg på att hunden insjuknat på grund av tuggbenen? Om det beror på tuggbenen och veterinären kan intyga det så måste ju tillverkaren/importören få vetskap om detta, men det måste gå rätt väg dvs med veterinärintyg som styrker att hunden blivit sjuk av dessa tuggben, för om så är fallet så måste detta ju granskas så att det kan hindra fler från att bli sjuka. Ta hand om dig och din hund!

 4. Sofi Premholt skriver:

  Jag vill gärna veta VILKET märke dessa har använt, för det går inte att blunda för att en hel del hundar faktiskt blivit sjuka, en tom avliden .
  Jag har själv gett mina valpar Doggys ben, dom älskar dom. Men fram tills det kommer fram vilket/ vilka märken som gjort hundar sjuka, är det helt tvärstopp här. Inte ett ben till.

  • dognewss skriver:

   Du skriver att en hund avlidit av tuggben, har företaget som sålt tuggbenen underrättats? Har en regelrätt anmälan upprättats? Fram tills företagen som anklagas mottagit en regelrätt anmälan och kunnat bemöta den så blir ju samtliga företag som säljer dessa tuggben felaktigt utpekade. Vi har efterlyst men inte sett ett enda veterinärintyg på att tuggbenen orsakat en död eller sjuk hund ? Vi rekommenderar att de som har sjuka hundar sänder in fakta till företagen istället för att skriva på facebook, så att saken reds ut

  • Jenny skriver:

   Samma här, Mina hundar kommer inte få tugga på de här benen, isf får tillverkaren bevisa motsatsen först. Man chansar inte med sina familjemedlemmars liv.

   • dognewss skriver:

    Vilken tillverkare pratar vi om? Har ni lämnat in en regelrätt anmälan med bevismaterial till tillverkaren? Att beskylla ett företag för något som man inte har bevismaterial för kan klassas som förtal och är straffbart.

 5. Susanne Svensson skriver:

  Tycker att det blivit en stor struts av en liten fjäder. Det kan kanske vara hundmaten som ni ger till era små älsklingar som det är fel på. Många djurägare ger ju sin egen mat till sina husdjur. Och här är ju det farligaste man kan göra. eftersom vi kryddar maten med alla slags kryddor. Det tål inte vårs husdjurs magar.

 6. Marketta Claesson skriver:

  Mina hundar, dvärg & mellanpudlar, får dessa ben samt torkad kyckling, fått länge. Även valpar har fått dessa.
  Ingen har blivit eller är sjuka på något sätt.
  Mvh
  Pudelmatte

 7. Linnea A. skriver:

  Att det innehåller Salmonella var inte det som var dens törsta Varningen, utan det var ett Ämne , tror att det heter Melatomin, eller nåt, eftersom det Ämnet är farligt för hundar .. MVH

 8. Joakim skriver:

  Hej! Märks att du inte är så påläst om Fanconis syndrom och vad i kycklingen som orsakar det. Som sagt så handlar det inte om ifall kycklingen innehåller salmonella eller inte! Det handlar om att kycklingen innehåller melamin som ger hunden en obotlig njursvikt (fanconis syndrom) som i sin tur leder till en säker död! Detta har det varnats om sedan 2011 och tyvärr så har jag inte vetat något för än nu, vilket jag önskar så innerligt att jag hade fått veta tidigar! För just när jag läste på Facebook om en hund som fått denna diagnos så ringer telefonen och jag får det värsta beskedet jag någonsin fått, om att våran älskade kärleksfulla fina hund har fått denna hemska sjukdom! Våran hund har ätit mycket av Sjöbogårdens sortiment med torkad kyckling och tack vare dem ska vi få se våran älskade älskade hund bli sjukare och sjukare för att till sist dö en alldeles för tidig död.. SÅ JAG REKOMENDERAR ALLA ATT INTE GE SIN HUND TORKAD KYCKLING SOM MAN INTE VET VAR DEN KOMMER I FRÅN! OCH SPRID DETTA VIDARE! Läs mer här: http://amstaff.ifokus.se/articles/4f6cde3cd4ebea37fc0096c1-hundgodiset-som-dodar Samt här: http://www.yulara.se/fanconi.htm

 9. Bosse Edoff skriver:

  En artikel sedan 2007 och inga hundar eller katter i Sverige drabbades. Beträffande Melamin så finns det ingen som helst anledning att tillsätta det till tuggben. Det blandades först in i råvaror till modermjölksersättning för barn och även i råvaror till foderindustrin för att ”höja” proteinnivån i desaa (vete-, majs- och risprotein) då priset för dessa råvaror hänger ihop med proteininnehållet.
  Man letade på den tiden vid analyser av råvarorna inte efter melamin, ingen kunde tänka sig att det skulle blandas in i livsmedels- och foderråvaror. Idag är det en standardanalys och enkelt att hitta.

  • Drabbad skriver:

   Det är inte tuggbenet det handlar om, utan torkad kyckling runt om tuggben och torkade kycklingfilé hundgodis.

 10. Bosse Edoff skriver:

  Rätt ska vara rätt ”Drabbad” men melanin är inte orsak i det här fallet. Om så vore hade man kunnat fastställa det för länge sedan eftersom myndigheterna i USA gjort 1000 tals prov på dessa tugg.
  Som jag skrev tidigare är det lätt att hitta vid en analys.
  Trots provtagningar på produkter och obduktioner på de djur som insjuknat/avlidit i USA vet man ännu inte om det är någon produkt eller ngt annat som orsakat det hela.
  Personligen har jag aldrig gett sådana här tugg till vår/a hundar och jag har inte heller ngt intresse i att de säljs eller inte säljs. Jag blir bara ”förbaskad” på alla rykten som sprids via nätet utan att det finns ngn substans i dem

 11. Det handlar inte om salmonella!!! Det handlar om MELAMIN!!! Testa det istället! Min hund har fått förkortat liv på grund av Fanconis syndrom..

  • dognewss skriver:

   Läs Bosse Edoffs kommentar ovan, han skriver bla: Rätt ska vara rätt ”Drabbad” men melanin är inte orsak i det här fallet. Om så vore hade man kunnat fastställa det för länge sedan eftersom myndigheterna i USA gjort 1000 tals prov på dessa tugg.
   Som jag skrev tidigare är det lätt att hitta vid en analys.
   Trots provtagningar på produkter och obduktioner på de djur som insjuknat/avlidit i USA vet man ännu inte om det är någon produkt eller ngt annat som orsakat det hela.

 12. Strahinja skriver:

  Hej jag har en blue nose liten kille på 11 mån jag har gett honom tuggben ben med kyckling sen han va 4 mån han ramlar konstant nu och skakar veterinär sa att han har epilepsi men det tror jag inte dem tuggben ben verkar orsaken. Snart ska jag ta honom te gbg blåstjärna han måste få hjälp jag orkar inte med detta han plågas och jag! Om det är så att tugga ben är giftiga så ska man anmäla dem som tillverkar det skiter jag i om den vet eller inte vet om det!! Han håller på dö varje dag

 13. Kritisk skriver:

  Alldeles frånsett om det finns någon smitta eller någon (på något sätt) giftig substans i dessa tuggben så kommer råvarorna från ett land där djurhållningen är under all kritik. Bara det att kyckling är så billig att man kan linda kycklingfilé kring ett tuggben…
  Skulle gärna köpa tuggben om jag visste att råvarorna kommer från, och tillverkning sker, i (åtminstone) ett EU-land men helst från Sverige. Tills dess blir det inga fler tuggben i detta hushåll.

 14. Ariel skriver:

  Det handlar inte bara om lösa rykten på sociala medier, som Dog News antyder. Det är visserligen inte helt bevisat vilket ämne som är orsaken till att hundar blir sjuka och även dör, men tillräckligt många fall finns för att mana till försiktighet med torkad kyckling, särskilt från Kina.
  Det vore ansvarsfullt av Dog News att varna – istället för att antyda att det bara är spekulationer och rykten.

  I tidskriften Svensk Veterinärtidning nr 8–9 2015 finns en artikel med titeln ”Torkat kycklinggodis misstänks ge Fanconis syndrom hos hund”.

  Här finns info från USAs myndighet som sysslar med bl a livsmedelssäkerhet :
  http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/SafetyHealth/ProductSafetyInformation/ucm360951.htm

  The Food and Drug Administration (FDA) i USA har varnat ända sedan 2007, och lade ut en ny varning så sent som i maj 2016
  http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm092802.htm

  Även he Animal Health Trust, en ansedd veterinärinstution i England går ut med en offentlig varning i februari 2016: http://www.aht.org.uk/cms-xmodnewsrss_detail/some_imported_jerky_treats_may_cause_kidney_problems.html

  Internationel media (finns många fler, detta är ett urval):
  Health warning from vets in UK: ”jerky treats” for dogs can be dangerous:
  http://www.telegraph.co.uk/pets/news-features/health-warning-from-vets-in-uk-jerky-treats-for-dogs-can-be-dang/
  http://www.foxnews.com/health/2014/05/19/toxic-jerky-treats-linked-to-more-than-1000-dog-deaths.html
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2633567/FDA-warning-pet-owners-Toxic-jerky-treats-linked-1-000-dog-deaths.html

  • dognewss skriver:

   Vi är helt medvetna om alla artiklar – det står då så här över allt : This syndrome has previously been reported in Australia and the USA, as well as in smaller numbers in the UK and Europe, in association with the ingestion of dried jerky treats. Currently, no specific toxin has been identified as the cause

 15. Pingback: Årets 10 mest lästa inlägg |

 16. Det finns inga vetenskapliga bevis för att kyckling-tuggben från kina skulle ge Fanconis syndrome.
  Att tuggben inte har så stort näringsvärde och att en del hundar inte mår bra av den må vara hänt men att koppla detta till Fanconis Syndrom finns i nu läget inget som stödjer.

 17. Pingback: Veterinär varnar för torkad kyckling och kycklingtuggben |

 18. Micke skriver:

  Tittade på min förpackning med torkad kycklingfilé från Dogman, för att försöka hitta varifrån kycklingen kom. Men upptäckte då den lilla påsen som låg i förpackningen, antar att den innehåller något som ska hålla kycklingfilén torr. Plockade genast ur den, då den var fylld med kinesiska tecken, plus texten ”DO NOT EAT”. Tänkte att det kan ju inte vara bra att ha tillsammans med nåt som faktiskt är avsett för att ätas, stoppade i en bit hushållspapper istället.
  Undrar vad den lilla påsen innehåller, kanske något som gör en del hundar sjuka??!

  • dognewss skriver:

   Du kanske har en poäng? Vi köper alltid minsta förpackning av Kycklingtugg så vi aldrig behöver förvara dem i öppnad påse. Vi satt igår och pratade om detta med sjuka hundar, det enda de kommit fram till är att de insjuknade hundarna ätit torkad kyckling. MEN hundratusentals hundar äter torkad kyckling i Sverige, vilket kan vara ett sammanträffande? Eller? Våra hundar borde ju vara sjuka eller åtminstone någon av dem då de fått minst 2 tuggben dagligen med torkad kyckling i flera års tid. Ett tiotal hundar från vår uppfödning har i flera års tid ätit torkad kyckling dagligen och ingen har insjuknat ännu.

Kommentera