Vår hund dog en smärtsam död av svåra njurskador av torkad kyckling

Vi invaggades i falsk trygghet, vi ställde frågan till de stora leverantörerna för torkad kyckling produkter för hund: ”svaren var att kontrollerna av svenska myndigheter för import av hundfoder är så hård, så det är ingen möjlighet att deras produkter orsakar sjukdom och död hos hundar”!

Likväl tändes den vackraste av stjärnor på himmelen igår, den smärta, den ångest, den skuld vi känner går ej att beskriva med ord. Vi tog inte larmen på allvar, om hur farligt torkad kyckling och torkad anka är för hundar, speciellt för mindre hundar. Vi borde ha förstått bättre, nu sitter vi här med ögon som svider av allt för många tårar under natten, inte en blund i natt, ångesten gnager i hjärta och samvete. Vår lilla friska hund hade inte behövt dö, hon dog på grund av vårt beslut att belöna henne med tuggben med torkad kyckling och torkad anka, hon tyckte ju det var så gott.

kyckling.jpg

Vi vädjar till er alla att sluta med tuggben och andra produkter med torkad kyckling / torkad anka – låt vår hund bli den sista som får gå den smärtsammaste av smärtsam död till mötes.

Vi kan inte skylla på någon annan än på oss själv, det svider, det bränner, hjärtat värker av smärta, klumpen i halsen vill inte släppa, ångesten kramar mitt hjärta. I över tio år har vi skrivit inlägg på DOG NEWS, aldrig någonsin har ett enda inlägg gjort så ont som att skriva dessa rader. Jag får börja om hela tiden, jag ser knappt skärmen för alla tårar som envist rinner i floder ner för mina kinder, jag hade gjort vad som helst för att få detta ogjort!

Torkad kyckling och torkad anka borde inte få säljas, åtminstone borde det stå en VARNING på förpackningarna så att hundägaren har en rimlig chans att få veta riskerna med dessa livsfarliga produkter!

Även om det står på förpackningen tillverkad i Sverige så kan råvaran komma från Kina! 

Distriktsveterinärerna skrev för några dagar sedan på facebook: vi vill göra dig uppmärksam på att chicken jerkys / torkad kyckling, kan ge njurskador vid förtäring hos hund. Trots omfattande utredningar har man inte kunnat klargöra vilken substans som skadar njurarna!

Distriktsveterinärerna är inte ute efter att skrämmas. Vi och andra djursjukvårdsaktörer träffar hundar med njurskador som misstänks ha orsakats av jerkys. Dessa hundar har utvecklat så kallat Fanconis syndrom med njurar som läcker socker. De flesta men inte alla tillfrisknar när man slutar ge sin hund torkad kyckling / torkad anka / jerkys.

Exakt vad i kycklinggodiset som gör att hundarna insjuknar vet forskarna inte ännu, men sambandet mellan den här typen av godis och syndromet är tydligt enligt veterinär Åsa Vilson på Djursjukhuset i Östersund. Nu rekommenderar hon hundägare att sluta ge sina fyrbenta vänner snacks som är baserat på kycklingkött.

Man vet inte ännu vilket ämne som ger njurskador och vi vill därför uppmärksamma er som inte följt den tidigare debatten för att kunna göra aktiva val vilket godis ni ger er hund. Distriktsveterinärerna vill inte peka ut särskilda märken som är säkra att ge eftersom det riskerar att bli felaktig information.

NMBU Veterinærhøgskolen i Norge har fått in en hel del hundar som insjuknat i njursvikt eller Fanconis syndrom och varnar nu för både torkad kyckling och sötpotatis som orsak till de stora antalet hundar som insjuknat. Här finns en till artikel från NMBU.

Symptomen på Fanconis syndrom varierar beroende på svårighetsgraden av specifika lösta förluster, och om njursvikt har utvecklats.

Överdriven urinering (polyuri)
Överdriven törst (polydipsi)
Minskad aptit
Viktminskning
Letargi
Dålig kondition
Reducerad och / eller onormal tillväxt (rakitis) i unga, växande djur

Här kan ni läsa vad DOG MAN och Vitakraft svarade då DOG NEWS skrev om torkad kyckling tidigare. Det finns också massor med kommentarer från läsare, foderexperter och veterinärer under artikeln.

Redan år 2007 började hundar dö i USA efter att ha ätit produkter som innehåller torkat kött från kyckling och anka samt sötpotatis och torkad frukt .Över 600 hundar dog på några år och ca 3600 insjuknade i samma symptom med njursvikt som i artikeln ovan https://dognews.se/2013/10/24/ca-600-hundar-har-dott-av-hundmat-i-usa/

Mer läsning hittar du här:

https://www.fda.gov/AnimalVeteri…/…/CVMUpdates/ucm500776.htm

https://www.nmbu.no/tjenest…/uds/smadyr/forskning/node/34309

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/avj.12100

https://www.fda.gov/…/ProductSafetyInformation/ucm444926.htm

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

#torkadkyckling #kyckling #förgiftning #hund #hundblogg
Husdjur

Husdjur
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

14 svar på Vår hund dog en smärtsam död av svåra njurskador av torkad kyckling

 1. Pingback: Hundtugg och hundgodis av 100% svenska råvaror

 2. nadia j:son-bivestam skriver:

  Jag uppskattar mycket att ni trots er stora sorg tänkte på andra hundägare. Det är skönt att veta att det finns folk som är sådana. Stort tack

 3. Thérèse skriver:

  Tack för informationen❣️ Har just undrat över unghundens oerhörda törst. Även den äldres kondition har ev försämrats. De har inte fått så många, men nu är det slut!

 4. Britt-Marie skriver:

  Hur är det med kyckling som du själv dels först kokar o sen torkar. Lika farligt??

  • dognewss skriver:

   Vi har förstått att det är främst kyckling torkad och framställd i Kina. Vi har ingen info om att egen framställd kyckling påverkar hunden negativt

 5. Pingback: Finska veterinärer varnar för torkad kyckling – flera dödsfall bland hundar

 6. Joe Blow skriver:

  I think the operative word here is China. I can’t see any possible explanation why chicken or sweet potato would cause any harm whatsoever.
  China has no regulations regarding dog food and the country needs no comments on it’s treatment of animals.

 7. Eleonora skriver:

  Hur är det med torrfodret pure natural, adult mini-chicken?? Tacksam för hjälp och svar!!

  • dognewss skriver:

   Vi har inte lyckats få svar på den frågan, inte hittat något som tyder på att det rör torrfoder heller. Två av våra hundar äter en del av det fodret dagligen, en tredjedel av deras foder består av det hos oss

 8. Pingback: Mest lästa artiklarna under året

 9. Malin skriver:

  Hur är det med sötpotatis i hundfoder? Ser att det varnas även för det..tänkte ge pure naturals lamm grainfree men vet inte om jag vågar det

 10. Renaldo Tirone skriver:

  Vad skall man göra om valp fått tugga på en halv pinne ( Planet Pet) och fått klåda, kräks och inte äter och dricker. Kan men ge något tex A- Fil, grädde ?

  • dognewss skriver:

   Hej, Det är ingen förgiftning som sker om man äter dessa tuggben med torkad kyckling utan risk finns att det förstör njurarna och det är oåterkallerligt det finns ingen medicin mot det. en halv pinne har inte förstört hunden för livet, tror bara att han inte tålde det och återhämtar sig snart. Jag hade gett probiotika så som FortiFlora eller motsvarande om han inte mår bättre måste du söka veterinärhjälp. Undvik torkad kyckling och torkad anka

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.