Veterinär varnar för torkad kyckling och kycklingtuggben

kyckling

I år har fyra fall av fanconis syndrom upptäckts på Östersunds djurskujhus. En sjukdom som bland annat orsakar att hunden får minskad aptit, går ner i vikt och drabbas av utmattning och kräkningar. Veterinär Åsa Vilson på Djursjukhuset i Östersund menar att syndromet ofta orsakas av torkad kyckling i hundgodis, skriver SVT.

DOG NEWS skrev tidigare i år: Just nu sprids rykten på facebook om hundar som insjuknat i Fanconis syndrom, enligt ägarna skall den gemensamma nämnaren vara tuggben inlindad i torkad kyckling.

Det man funnit hos de hundar som insjuknat är att de alla ätit torkad kyckling som tillverkats i Kina.

Vi rekommenderar alla att läsa denna artikel  och denna artikel om just torkad kyckling och själv ta ett beslut om Du vill ge din hund torkad kyckling. Det har i USA och England visats att torkad kyckling från Kina gjort en del hundar mycket sjuka, man vet dock inte ännu vad det beror på.

Exakt vad i kycklinggodiset som gör att hundarna insjuknar vet forskarna inte ännu, men sambandet mellan den här typen av godis och syndromet är tydligt enligt veterinär Åsa Vilson på Djursjukhuset i Östersund. Nu rekommenderar hon hundägare att sluta ge sina fyrbenta vänner snacks som är baserat på kycklingkött.

Symptomen på Fanconis syndrom varierar beroende på svårighetsgraden av specifika lösta förluster, och om njursvikt har utvecklats.

Överdriven urinering (polyuri)
Överdriven törst (polydipsi)
Minskad aptit
Viktminskning
Letargi
Dålig kondition
Reducerad och / eller onormal tillväxt (rakitis) i unga, växande djur

Här kan ni läsa vad DOG MAN och Vitakraft svarade då DOG NEWS skrev om torkad kyckling tidigare i år. Det finns också massor med kommentarer från läsare, foderexperter och veterinärer under artikeln.

 04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Veterinär varnar för torkad kyckling och kycklingtuggben

 1. Inger skriver:

  Precis som er så ger jag alla mina hundar i kenneln tuggben lindad med kyckling varje dag, nu köper jag ben som är tillverkade i Sverige men ingen av mina hundar har någonsin visat sig bli dålig/sjuka av dessa ben och kommer fortsätta ge då hundarna fullkomligt älskar dessa ben.

  • Malin Munkenberg skriver:

   Vad heter de benen Inger? Ger bara RAUH till mina. Skulle gärna köpa svenska.

   • dognewss skriver:

    Det gäller all torkad kyckling och torkad anka där köttet är tillverkat i Kina även om själva produkten är framställd i tex Sverige. RAUH är finskt och tillhör inte dem som det varnas för

  • Ebon Gelin skriver:

   Min hund får godis ..Chicken Soft Fille från Dogman är dom från Kina ?

   • dognewss skriver:

    Det vi har fått veta är att all kyckling kommer från Kina om det inte speciellt framgår att det är producerat i Europa. Även om det står tillverkat i Europa så kommer köttet från Kina om inget annat framgår

 2. Ylva Palmgren skriver:

  Gäller det lika för torkad anka. Står kyckling

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.