Dubblering av hundar som förgiftas av råttgift

rattor

Samtidigt som antalet råttor drastiskt ökar i större städer visar statistik från Agria Djurförsäkring att antalet hundar som drabbas av råttgift dubblerats mellan åren 2000-2014. Råttgift är den vanligaste orsaken till förgiftning hos hundar. 

Den stora råttinvasionen i större städer har lett till att kommun och markägare placerar ut råttgiftlådor i parker, i närheten av hundrastgårdar, i bostadsområden och andra stadsmiljöer. Få hundägare vet var gift finns eller vilken typ av råttgift som placerats ut.

– I stadsmiljöer vet man inte alltid var råttgiftet finns och då är det viktig att hålla glupska hundar under uppsikt och inte utsätta djuret för risker. Men om man misstänker förgiftning är det viktig att kontakta veterinär omgående, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur, Agria Djurförsäkring.

Kurvan över drabbade hundar är brant stigande fram till 2014, under 2015 sjunker den dock något. Av 10 000 hundar är det fem som drabbas av förgiftningen i så omfattande grad att de uppsöker veterinär. Råttgift kan vara dödligt beroende på vilken typ av gift det handlar om, mängd gift och hundens storlek.

Hundens symtom vid förgiftning av råttgift

Råttgift ger ospecifika symtom och kan vara luriga att upptäcka beroende på hur stor mängd hunden fått i sig. Blödningar orsakade av dessa preparat uppkommer vanligtvis 1-3 dagar efter att hunden fått i sig giftet. Symtomen beror på var blödningen är och hur stor den är. Det kan bli allt ifrån blåmärken och beskedliga blödningar från slemhinnor i nos, munhåla och svalg, blod i avföring och urin till massiva blödningar i inre organ. En ny typ av musgift kan även orsaka snabba symtom som medvetandepåverkan och kramper.

Behandling med K-vitamin

Behandlingen går ut på att förhindra, upptäcka och stoppa blödning. K-vitamin förskrivs av veterinär. Extra behandling kan bli nödvändig om hunden har hunnit utveckla kraftiga symptom. Vila är en viktig del av behandlingen om hunden har hunnit utveckla blödningssymptom för att undvika nya blödningar.

Om du misstänker att din hund fått i sig råttgift, gör så här:

  • Kontakta veterinär för rådgivning om hunden visar tecken på nedsatt hälsotillstånd
  • Försök att ta reda på vilken typ av råttgift det handlar om. Här kan du med hjälp av preparatets fyr-siffriga registreringsnummer som finns angivet på förpackningen ta reda på vilken typ av råttgift ditt djur har ätit av
  • Försök avgöra om hunden verkligen har ätit av råttgiftet och hur mycket i så fall
  • Försök inte få hunden att kräka, det gör ofta mer skada än nytta

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.