Kennelklubben är för feg – måste agera när hundars rätt att vistas i samhället ifrågasätts

handgranat

….skriver Leone Milton, journalist och hundägare på debatt på Aftonbladet och fortsätter:

Jag tycker de verkar fullt upptagna med att mäta svanslängd på taxar och avgöra bästa pälsfärg på pudlar, att de inte hinner göra vad som ändå måste vara det viktigaste: göra livet roligare för hunden!

I stället för att sitta på rumpan och mäta krullet på en lagotto, eller memorera en labbes stamtavla, måste Svenska Kennelklubben tuffa till sig och ta tag i frågan om hundars rätt att vistas på allmänna platser.

Varför utnyttjar organisationen inte sin storlek?

Låt era medlemmar rösta med fötterna så kommer vi snabbt att få till en förändring.

Artikeln gäller att Leone precis skaffat sig en hundvalp vid namn Gunni och upptäckt hur svårt det är att röra sig med hund i samhället i Sverige idag. Du är helt enkelt begränsad att röra dig i butiker, på café, restauranger och på flyg måste du betala extra även om hunden väger mindre än vad andra tar med sig som handbagage ombord.

Allt detta får skribenten att gå i taket och jämför sin hund med att hon blir behandlad som om hon hade en handgranat istället för en liten hund. Hon vill att Sverige skall behandla hundägare så som man blir behandlad i tex Frankrike där du blir tillfrågad om hunden vill ha en vattenskål så fort du sätter foten innanför restaurangens dörrar.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Kennelklubben är för feg – måste agera när hundars rätt att vistas i samhället ifrågasätts

 1. Hans Rosenberg skriver:

  Svar till journalist och hundägare Leone Milton, Gör nåt – min Gunni är ingen handgranat

  När jag summerar Leone Miltons debattartikel i Aftonbladet den 1 oktober, förstår jag att Svenska Kennelklubben, SKK, är dåliga på att tala om det vi gör. Samtidig konstaterar jag också att positiv utveckling inte alltid är lika intressant att publicera.

  Oavsett så sitter inte SKK på några rumpor och mäter kruller eller svansar på varken lagotto romagnolo eller taxar. Vi memorera inte några stamtavlor för labrador retriever lika lite som vi avgör bästa pälsfärgen på rasen pudel. Vi uppmanar inte heller våra medlemmar att rösta med fötterna för snabba förändringar. Vi är övertygade om att med deras personliga röst blir resultatet bättre.

  SKK är en organisation som kanske är duktigast i världen på att arbeta för hundars hälsa och välfärd både vad det gäller avel och hundars mentalitet. Vi är också bäst på att föra register över våra rashundar sedan starten 1889. Vi ställer höga krav på både uppfödare och avelsmaterial, till både valpen och köparens fördel. Vi vågar påstå att vi i Sverige har värdens bästa djurskyddslagstiftning till gagn för landets alla hundar. Vi stödjer olika forskningar runt ämnet hund liksom den forskning som nu arbetar med vaccin för människors allergi mot hund.

  Att ta med hund på restaurang gäller samma regler i Sverige som i övriga EU-länder, inklusive Frankrike. Djur får inte vistas i utrymmen där mat bereds, hanteras eller lagras. I serveringsdelen är det däremot tillåtet, oavsett om den är utomhus eller inomhus. Förutsättningen att restaurangens ägare accepterar att du tar med din hund. När det gäller att resa med hund på flyg kan vi instämma att vi inte är så aktiva. Det beror inte på feghet utan främst att vi anses som en liten medlemsorganisation i Sverige som har svårt att påverka internationella flygbolag i ett globalt perspektiv.

  När det gäller hundars rätt att vistas på allmänna platser vill jag påstå att det förbättras sakta men säkert. Det kanske inte direkt är SKKs förtjänst utan mer att samhället äntligen ser oss hundägare som en presumtiv målgrupp, som också spenderar pengar.

  Vi är medvetna om att acceptansen till våra hundar är högst skiftande men för att kunna påverka krävs att vi hundägare ökar vår respekt till omgivningen. Det innebär bland annat att följa gällande lokala regler som exempelvis att ha hund i koppel, plocka upp efter sin hund och visa hänsyn – mot alla, exempelvis allergiker, hundrädda, andra hundägare. Det skulle både hunden, hundägaren och samhället i stort vinna på!

  Vi hade varit tacksamma om det funnits två miljoner hundägare i Sverige, som Leone påstår. Men enligt senaste statistiken utförd av SCB finns det bara ca 780 000 hundar i Sverige, rashundar som blandraser. Fler än en halv miljon hushåll har hund och närmare 300 000 personer är medlemmar i vår organisation, SKK.

  Välkommen till SKK Leone och Gunni. Tillsammans kan vi göra nåt för fler hundägare och hundars existens.

  Svenska Kennelklubben
  Hans Rosenberg
  Presstalesperson

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.