Vanliga frågor om försäkringar – hunduppfödare

sveland

Försäkringar upplevs ibland som krångliga och kan väcka många frågor. Som uppfödare är det extra viktigt att ha ett extra omfattande skydd om det till exempel händer något med sålda valpar. Här svarar vi kortfattat på vanliga frågor från hunduppfödare.

Mer utförlig information om vad som gäller står i respektive försäkrings särskilda villkor. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss på Sveland Djurförsäkringar om du har frågor eller funderingar.

Hur fungerar en dolda fel-försäkring?

När du säljer en hundvalp kan du enligt konsumentköplagen bli skyldig att ersätta köparen om det inom tre år skulle visa sig att hundvalpen har ett dolt fel. Därför kan det vara bra att teckna en dolda fel-försäkring (säljansvarsskydd).

Sveland Djurförsäkringars dolda fel-försäkring kan tecknas för hela valpkullen före försäljning och gäller utan självrisk. Den kan tecknas oavsett om tiken är försäkrad hos Sveland Djurförsäkringar eller ej och försäkringen gäller oavsett i vilket försäkringsbolag valpen försäkras.

Försäkringen gäller i tre år från köptillfället av hundvalpen, och längst till fyra års ålder. Hundvalpen ska vara veterinärbesiktigad och utan anmärkning och intyget får inte vara äldre än sju dagar vid leveransen.

Bra att veta: Om du är med i Sveland Djurförsäkringars uppfödarklubb har du möjligheten att få dolda fel-försäkringen för valpkullen kostnadsfritt.

Vad anser vi på Sveland Djurförsäkringar är dolda fel?

Ett dolt fel är en sjukdom eller ett fel som funnits eller börjat utvecklas före leveransen till köparen, men som inte kunnat upptäckas vid veterinärbesiktningen. Exempel på dolda fel kan vara missbildningar av inre organ, demodex eller vattenskalle.

Är det en sjukdom eller ett fel som borde ha upptäckts av veterinären eller en sjukdom som utvecklats senare under tillväxten (exempelvis höftledsdysplasi) är det ur försäkringssynpunkt inte ett dolt fel. Lynnesfel, allergier och vissa skelettsjukdomar är till exempel inte något som uppfödarens dolda fel-försäkring ersätter, då dessa kan vara ärftliga men utvecklas först senare i hundens liv. Rena olycksfall som inträffar efter leverans är inte heller något som uppfödarens dolda fel-försäkring ersätter.

Vad gäller om du blir ersättningsskyldig för ett fel eller en defekt hos valpen?

Om ett dolt fel upptäcks inom tre år från leveransdagen, är du som uppfödare skyldig att ersätta valpköparen enligt konsumentköplagen. Det kan handla om att ersätta veterinärvårdskostnader och mediciner för hunden. Om ett dolt fel är så allvarligt att hunden måste avlivas ska uppfödaren ersätta köparen med valpens inköpspris.

Dagens avancerade veterinärvård gör att kostnaderna för operationer och behandlingar kan bli mycket höga. Uppfödarens dolda fel-försäkring räcker inte alltid för att täcka hela behandlingen. Sveland Djurförsäkringar erbjuder därför ett dubbelt skydd genom att även ha ett dolda-fel skydd i den individuella försäkringen som köparen kan teckna för hunden (gäller Sveland Hund Maximal, Sveland Hund Favorit, Sveland Jägarhund och Sveland Kennel).

Köparen kan då direkt få ersättning via sin egen försäkring för veterinärvårdskostnader vid dolda fel, och sedan kan uppfödarens dolda fel-försäkring (som inte har någon självrisk) gå in och ersätta resterande kostnader, t ex självrisker, medicin och avlivning. På så sätt behöver förhoppningsvis varken uppfödare eller valpköpare drabbas ekonomiskt.

Vad gäller när valpköparen hämtar sin hund – hur snabbt måste en ny försäkring tecknas?

När köparen hämtar sin hund ska valpen vara veterinärbesiktigad, vaccinerad, avmaskad och ID-märkt. Veterinärintyget ska vara högst sju dagar gammalt när du lämnar ifrån dig valpen. För att minska risken för problem är det viktigt att se till att det finns ett skriftligt köpeavtal som tydligt visar vem säljare och köpare är. Om en tvist skulle uppstå och behöver lösas i tingsrätten, försvårar det för dig som uppfödare med ett muntligt avtal. Valpar får inte levereras innan de är åtta veckor gamla.

För att dolda-fel försäkringen ska gälla behöver valpen vara veterinärbesiktigad vid leverans och besiktningen får inte vara äldre än sju dagar. På så sätt kan också uppfödare och köpare vara säkra på att hunden ansågs frisk vid tidpunkten för överlämnandet.

Det finns dock många sjukdomar och skador som inte räknas som dolda fel. Att köparen tecknar en egen veterinärvårdsförsäkring är viktigt för att få ett fullgott försäkringsskydd. Det säkraste är alltid att teckna en försäkring som gäller direkt från dagen då man hämtar valpen. För valpar upp till fyra månaders ålder där försäkringen tecknas inom 10 dagar från köptillfället med ett veterinärintyg som inte är äldre än sju dagar från köpet gäller hundens egen försäkring utan karens.

Vad har du för typ av rättsskydd och ansvarsskydd i din hemförsäkring?

Det är viktigt att ta reda på vad du har för rättsskydd och ansvarsskydd i din hemförsäkring. Sveland Ansvar & Rättskydd är ett bra komplement till de flesta hemförsäkringar, oavsett om du har en liten eller en stor kennel. Är ni flera personer som tillsammans driver kennelverksamheten omfattas alla kennelinnehavare som anges på försäkringsbrevet.

Ansvarsförsäkringen kan ersätta upp till 5 miljoner kronor om någon kräver skadestånd av dig eller din verksamhet på grund av sak- eller personskada, till exempel om någon av dina hundar skadar en person som besöker din kennel för att titta på valpar.
Rättsskyddsförsäkringen kan ersätta kostnader upp till tre basbelopp för en advokat (eller juridiskt ombud) i samband med tvist, skattemål eller miljöbrott. Du kan till exempel få ersättning för kostnader för juridiskt ombud om du hamnar i tvist med en valpköpare.

Vad händer om valpköparen väljer ett annat försäkringsbolag?

Om valpköparen väljer att byta försäkringsbolag behöver de meddela det nya försäkringsbolaget om hunden haft en skada eller sjukdom. Det nya försäkringsbolaget kan även begära ut journal och veterinärintyg över tidigare skador eller sjukdomar hos hunden.

När man tecknar en ny försäkring har man normalt karenstid på 20 dagar. Det innebär att om djuret insjuknar under den tiden täcks inte veterinärvårdskostnaden av försäkringen. Den här begränsningen gäller dock bara vid sjukdom, inte olycksfall.

Försäkrar man en valp hos Sveland Djurförsäkringar före fyra månaders ålder och inom 10 dagar från köptillfället gäller försäkringen utan karenstid. Detta gäller även om man byter försäkringsbolag och har en gällande försäkring i ett annat bolag och tecknar en försäkring med motsvarande omfattning hos Sveland Djurförsäkringar.

Uppfödarens dolda fel-försäkring gäller oavsett i vilket försäkringsbolag valpen har sin egen försäkring.

Vad händer om hunden säljs vidare till en ny köpare?

Om hunden säljs vidare är uppfödaren enligt konsumentköplagen inte längre skyldig att ersätta den nya köparen för eventuella dolda fel som upptäcks. Sveland Djurförsäkringars uppfödare kan dock välja att använda sin dolda fel-försäkring trots detta. Dolda fel-försäkringen är uppfödarens försäkring så det är alltid uppfödaren som bestämmer om försäkringen ska användas. Ingen valpköpare kan alltså på eget initiativ använda sig av uppfödarens dolda fel-försäkring.

När måste du försäkra in osålda valpar för att undvika karensdagar?

Hos Sveland Djurförsäkringar kan uppfödare som har tiken försäkrad i Sveland Kennel eller Sveland Flock teckna en kostnadsfri vilande försäkring för valpen från sex veckors ålder. Försäkringen gäller som längst fram till fyra månaders ålder och kan ersätta veterinärvårdskostnader med upp till 40 000 kr. Den fast självrisk är 1 600 kr och den rörlig självrisk är 25 %. Som uppfödare har du alltså ett komplett försäkringsskydd som är helt gratis så länge ingen valp behöver använda försäkringen. Skulle valpen behöva använda försäkringen före försäljning aktiveras försäkringen och premien dras oftast direkt vid skaderegleringen. Den vilande försäkringen upphör när valpen säljs eller när valpen blir fyra månader, beroende på vilket som inträffar först.

Om uppfödaren har kvar en eller flera valpar behöver uppfödaren bara aktivera försäkringen när valparna blir fyra månader. Försäkringen gäller då fortsatt utan karenstid och om valparna säljs vid en senare tidpunkt kan den nya ägaren ta över valpens försäkring.

Vad gäller om du måste operera en sexveckors valp?

I Sveland Kennel och Sveland Flock ingår en valpkullsförsäkring från och med den tidpunkt uppfödaren meddelar Sveland Djurförsäkringar att tiken valpat. Valpkullsförsäkringen kan ersätta veterinärvårdskostnaderna till följd av olycksfall eller om valpen insjuknat i förvärvad sjukdom. Medfödda fel ersätts inte av valpkullsförsäkringen.

Från sex veckors ålder kan man hos Sveland Djurförsäkringar även teckna en vilande försäkring till respektive valp, som kan ersätta upp till 40 000 kr enligt Sveland Hund Favorits omfattande villkor. Försäkringen är kostnadsfri så länge man inte behöver aktivera den och gäller fram till att valpen säljs eller blir fyra månader gammal.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.