Gatuhundsimportörer tar inte smittrisk på allvar

gatuhund

Vi är övertygade om att de personer som arbetar med import av gatuhundar gör detta i allra bästa välmening. Vår uppfattning är dock att detta är en helt missriktad empati, vilket sätter både människors och djurs hälsa i fara.

Låt oss understryka ; hundsjälarna utomlands visar ett lovvärt åtagande. Det råder ingen tvekan om att de som arbetar där vill göra en skillnad, och vi stöder användningen av sådana hjälpcenter för hundar. Vi tror dock att hundar därifrån inte ska importeras till Norge.

Vi ställer oss tvivlande till djurens hälsa , övervakning och kontroll i de överfulla hundgårdarna. På överfulla insamlingsplatser med många hundar, är det mycket svårt att hålla ett djur friskt och i bra kondition.

Djurskydd eller mode objekt?

Om avsikten är att hjälpa till att lösa herrelösa hundproblemet, är det i bästa fall som att ”släcka bränder” genom att importera enskilda hundar. Kostnaden för att importera en herrelös hund är mellan 3500 – 6400 NOK. Ett belopp på 6400, – kronor kan täcka kastrering av över 20 hundar (priset för kastrering av hundar i Spanien ligger runt runt 30 €). Om pengar som spenderas på import av enstaka hundar hade använts på plats för att kastrera gatuhundar i sitt hemland, skulle mängden gatuhundar minska och problemet hade avtagit.

Inga tester garanterar smittfria hundar

I Norge har vi en unik situation; vi har en gräns som lätt kan kontrolleras för importerade djur. En stor del av gränsen är havet, och vi är i utkanten av Europa. Detta är en viktig fördel för smittsamma sjukdomar och gör att det har varit möjligt att hålla situationen i Norge bra.

Flera frågar om inte personer som reser utgör en risk. Naturligtvis gör de. Risken för att importera smittämnen är redan kända och informerade om. Årligen finns rapporter om 3000 fall av anmälningspliktiga sjukdomar till FHI, där man tror att patienten smittats utomlands. Individer som reser med hundar är också på något sätt undantagna från risk, men du vet ursprung och miljö, var dessa hundar har varit innan import.

Det finns inga tester som kan garantera en oinfekterad hund. Även om man tar ett utökat blodprov, finns det ingen garanti för att din hund är sjukdomsfri.

Veterinärspecialister står bakom rekommendationerna om att inte importera gatuhundar. Fortsätt att arbeta för ett gott djurskydd.

Håll gatuhundar i sitt hemland, och ta hand om de norska hundarna som är hemlösa, så att vi kan behålla vår människors och djurs goda hälsa i Norge!

Mattilsynet varnar – hittade 30 cm lång hjärtmask i avlivad gatuhund 

Mattilsynet advarer: Avlivet spansk gatehund med 30 centimeter lang hjerteorm

Bakgrunn: Sp vil forby import av gatehunder

Les også: Mattilsynet advarer etter parasittfunn på gatehund.

Debatt i Norska tidningen VG  av veterinärerna HELENE SELJENES DALUM och ALF SELJENES DALUM

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundblogg 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.