Hur agera vid hundattack

Läsarbrev med önskan om artikel om hur man skall agera vid hundattacker, man kan tro det är ett enkelt svar men så är det inte i verkligheten.

Vår läsare skriver: ”Där jag bor har det hänt en del hundattacker senaste tiden. Senaste var för ca 2 veckor sedan, en mellan pudel och dess ägare blev påflugen av en rottis och en amstaffmix. Matte blev huggen i armen och pudeln klarade sig, men ser ut som ett lapptäcke efter att veterinären fått sy ihop huvud och hals..

Värsta är att de två hundarna som anföll fortfarande går omkring med sin ägare – som i sin tur släpper dem lösa i samhället när det behagar. Vi har just nu 4 stora aggressiva hundar med helt nonchalanta ägare, som flugit på både folk och andra hundar lera gånger.

Men som fortfarande inte blivit omhändertagna och nu skrämmer oss och andra hundägare som bor här. Speciellt oss med mindre raser.

Frågeställningar som många har då det gäller just hundattacker: Vem blir ansvarig? Vid skada, kan man kräva ersättning från den andra hundägaren? Vem skall man kontakta först – Polis eller Länsstyrelsen? Hur mycket krävs innan myndigheter faktiskt ingriper och omhändertar hundarna som anfaller?

Nedan beskriver vi den rättsliga bakgrunden som till synes är lätt att förstå men som kan bli knivig om den attackerande hunden är försäkrad och försäkringsbolaget anser att ersättningen gäller enbart upp till hundens värde. Alla vet att veterinärvård lätt kostar 50-60 000 tals kronor och man gör ju allt för att rädda sin hund om chans finns att den överlever.

Vad gäller kontakt med myndighet så är det polisen man skall vända sig till, vi ringde Länsstyrelsen och frågade. De hänvisar allt vad rör lösspringande hundar till hundattacker till polisen. Det enda som Länsstyrelsen ville ta sig an var om hunden har för långa klor, är utan mat eller vatten eller inte blir rastad etc.

Har du problem med en farlig/aggressiv hund kan du göra en anmälan eller tipsa Polisen. Det krävs ofta att det har inkommit fler anmälningar eller att hunden har skadat någon allvarligt för att Polisen ska kunna agera. I sådana fall kan Polisen omhänderta hunden och genomför då ofta ett mentaltest som lägger grund för vad som beslutas härnäst. Polisen kan besluta att utfärda föreläggande om koppel eller munkorg, att hunden ska omplaceras eller att hunden ska avlivas.

Om hunden är lös inom ett område med koppeltvång kan du göra en anmälan till Polisen, med anledning av brott mot den lokala ordningsstadgan.

Min hund var kopplad och blev attackerad av en annan hund som fick skador i slagsmålet. Måste jag betala något?

Om din hund skadar en annan hund är du ersättningsskyldig för de kostnader som uppstår med anledning av skadan, oavsett förhållandena kring händelsen. Det spelar alltså ingen roll om du hade din hund kopplad eller inte, inte heller om den andra hunden var lös och tog sig in i din trädgård där din hund befann sig.

I vissa fall kan ett skadestånd jämkas, exempelvis om den skadelidande själv varit vållande till skadan. Endast domstol kan dock besluta om jämkning av skadestånd.

Rättslig bakgrund

En hundägare har enligt lagen om tillsyn över hundar och katter 19 § ett strikt skadeståndsansvar för skador som hunden orsakar. Det innebär att hundägaren inte behöver ha varit vållande eller oaktsam till skadorna som har uppstått för att skadeståndsansvar ska inträda.

Skada på hund utgör enligt skadeståndslagen sakskada. Det som ska ersättas vid sakskada framgår av skadeståndslagen 5 kap. 7 §. Veterinärkostnader för en hund omfattas av paragrafen och är enligt praxis ersättningsgilla i den utsträckning dessa inte har varit medicinskt ogrundade eller omotiverade, NJA 2001 s. 65.

För några år sedan skrev DOG NEWS om en kopplad Papillon som blev attackerad av en schäfer, under en promenad. Den svårt skadade hunden fördes till veterinär där den vårdades och blev helt återställd. Fakturan gick på ca 60 000 kr och på Länsförsäkringar där den attackerande schäfern är försäkrad menar man att den skadades hundens livvärde är 10 000 kr och då vill man inte ersätta veterinärvården på 60 000 kr.

Man ansåg att kostnaden skulle delas lika på båda hundägarna och att den skadade hundens ägare skulle stå för 30 000 kr trots att hon inte orsakat skadan. Hon gick med ärendet till Tingsrätten och fick ned summan till 15 000 kr. Nu skall ärendet förhoppningsvis prövas i Högsta domstolen och bli vägvisande för vad försäkringsbolag ersätter vid hundattacker.

Har man problem i sitt område med lösspringande aggressiva hundar och ägarna inte bryr sig – anmäl anmäl anmäl – det är enda vägen att gå för att polisen skall kunna agera!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Hur agera vid hundattack

  1. Hundjuristen skriver:

    Bra att påpeka i sammanhanget är att det skadestånd som den skadelidande har rätt till inte är avhängigt en polisutredning – inte ens en polisanmälan är nödvändig. För att kräva den ansvarige hundägaren på ersättning kan man (om inget annat hjälper) stämma personen inför domstol. Det blir då en civilrättslig process.

  2. Pingback: Hundägare åtalas efter flera attacker |

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.