Inslag på Aftonbladets morgonTV ,TV3, med veterinär Marie Jury, Väsby Djursjukhus: Det här ska du tänka på när du ska resa med ditt djur!

tv

Marie Jury och Bettina

Var ute i tid! Det är mycket att tänka på!

1)Planering är viktig (även då man bestämt sig för att lämna husdjuret hemma-alternativ

1. Hundvakt? Hundpensionat-fullbokat? Vaccinerad? Försäkring? Rutiner? Mat? Närmsta veterinär? Hur fungerar just min hund/katt runt andra? Katt: mat vatten sällskap, ren låda. Hur länge skall man vara borta? Bättre bo hos någon?

2)Alternativ 2 – Ta med på resan a) inrikes b) utrikes

a)Resa säkert:bur. Tillgång till vatten ( katt kattlåda ) (hund stopp för rastning ) Träna som liten- kan minska stressen som vuxen. Adaptil/feliway. Lämna aldrig i bilen- värmen är snabbt livsfarlig. Åksjuketabletter om det behövs från din veterinär. Minska illamående genom att ej ge mat precis innan avfärd. Hur ser resmålet ut?-något som kan störa djuret-något som inte fungerar med andra människor på resmålet ( allergi) . Vad händer om mitt katt eller hund smiter på främmande ort? Id-märkning! Halsband! Djurid.se ( europetnet ).

b)Utrikes: bilen-som inrikes. Krav: EU-pass för sällskapsdjur. Vilket land ska du till-krav för införsel där? Ring ambassaden. Vilka länder reser man genom? Ska du flyga? Ring flygbolaget. Att tänka på: sjukdomar som vi saknar i Sverige, vad händer om mitt djur smiter ( europetnet), Införselkrav-jordbruksverket (reseguiden).

Checklista:1) id-märkning 2) giltig vaccination mot rabies 3)EU-pass för sällskapsdjur 4) anmäla hos tullen vid tillbaka resa ( införsel i Sverige) ( tanke- smuggelhundar och problemet där-risker rabies!)

Ska du ta med dig ditt husdjur på semestern? Det finns mycket att tänka på! Få lite tips från veterinär Marie Jury i inslaget från Aftonbladet här: Titta på inslaget från Aftonbladet morgonTV, tv3, här!

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.