Sjöbo kommun har fått sin första diplomerade terapihund

Gosa har fått diplom efter genomförd utbildning och kan kalla sig terapihund. Matte Ingela Svensson och Gosa jobbar i Sjöbo kommuns HUR-grupp.

Föraren Ingela Svensson har under nästan två år utbildat Berner sennern Gosa. Ingela har haft förmånen att kunna göra sin praktik på jobbet i kommunen, men förutom detta har hon lagt ner många timmars träning och arbete på sin fritid. Utbildningen började i januari 2015 med lämplighetstest och utbildning på terapihundskolan i Göteborg där ekipaget först utbildade sig till besökshund. Direkt efter diplomeringen till besökshund fortsatte ekipaget utbildningen till terapihund.

Gosa ska nu arbeta tillsamman med Ingela Svensson i vård och omsorgsförvaltningens HUR-grupp där olika verksamheter kan på remiss att få hjälp och stöd av Gosa.

Vi är mycket stolta i Sjöbo kommun att kunna presentera en terapi hund.

Fakta Vad är en terapihund?

Terapihund är en social tjänstehund med förare som arbetar för att öka deltagarens motivation, välbefinnande och hälsa. Hundteamet arbetar med fysisk, psykisk, social och kognitiv träning. Hundteamet arbetar med målinriktade hundinventioner. Teamet skall använda målinriktade metoder som dokumenteras och utvärderas. Terapihundföraren är en diplomerad hundförare som arbetar med sin hund antingen enskilt eller i samarbete med legitimerad personal.

Det är viktigt att hundföraren kan läsa hundens olika signaler och att göra en riskanalys så inte hund eller kund kommer till skada. Hunden skall tycka om sitt arbete och inte utsättas för fysisk eller psykisk skada.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

vitakraft-logo-sh

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.