Smittfara mor och valpar avlivade efter fynd av dödligt virus

valparsjuka

Det fruktade dödliga viruset Parvo har konstaterats hos flera valpar på Fyn i Danmark. En valpkull och deras mamma har avlivats.

Det var i slutet av november som veterinärerna i Otterup kunde konstatera att en kull valpar var smittade med Parvoviruset. Dagarna efter gjordes ytterligare ett fynd av Parvo hos en annan valp i Odense. Kullen med de sexveckor gamla valparna avlivades, även mamman till kullen avlivades då hon hade ätit av valparnas avföring.

En annan hund blev också samtidigt behandlad för Parvo, men det var vid tillfället artikeln publicerades oklart om hunden skulle överleva.

Veterinärerna varnar och ber att alla hundägare och kennlar vidtar stora försiktighets åtgärder vid möte med annan hund. Och om möjlighet finns hålla sin valp på egen mark så långt det är möjligt.

Parvo konstateras inte så ofta, senast Fyn i Danmark var drabbat var år 2010. Parvo är farligt för främst ovaccinerade valpar och hundar.

Veterinärerna på Fyn uppmanar alla som misstänker att deras valp eller hund är sjuk att uppsöka veterinär.

Smitta

Virus sprids med avföring från infekterade hundar under totalt cirka två veckors tid. Efter det kan hunden fortsätta sprida virus om det finns avföring kvar på till exempel päls och tassar. Infekterade hundar sprider smitta redan innan de visar symtom på sjukdom och många smittspridande hundar visar aldrig några symtom.

Viruset sprids också genom till exempel händer och föremål som kläder, matskålar, filtar etcetera.

Viruset kan leva i upp till flera år i skog och mark och smitta nya hundar.

På grund av parvovirus långvariga överlevnad i miljön kan man aldrig räkna med att kunna ”vänta ut” en parvovirus-smitta från omgivningen, varken utomhus eller inomhus. Noggrann rengöring och därefter desinficering behövs. Parvovirus tål de flesta förekommande desinfektionsmedel om de används i vanlig brukslösning. Noggrann granskning av tillverkarens anvisningar vad avser dosering och tillvägagångssätt är därför att rekommendera.

I utomhus- och inomhusmiljöer, som inte helt går att desinficera, kan alltså smittan finnas kvar under mycket lång tid.

Hundens parvovirus typ 2 (CPV-2) finns spritt över hela världen och finns även i Sverige. Det finns dock sedan länge effektiva vacciner mot CPV-2, det vill säga hundar som vaccinerats korrekt har ett mycket gott skydd (immunitet) mot infektion med parvovirus. Tack vare en utbredd vaccination ses sjukdom till följd av parvovirusinfektion för närvarande sällan hos inhemska hundar.

Källa: SVA Parvo

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.