Störst risk för hundar att drunkna på vintern

vinteris

Februarisolen med blanka, fina isar lockar till skridskoåkning och härliga hundpromenader.  Men en skön dag kan sluta i tragedi för våra hundar. I genomsnitt drunknar minst mellan 30 till 40 hundar per år, men mörkertalet är troligen mycket högre. De allra flesta omkommer under vinterhalvåret.

Risken för hundar att drunkna ökar under vintern, till skillnad från oss människor som har störst risk under sommarmånaderna. Många skridskoåkare är utrustade med isdubbar och säkerhetslinor, men det är inte alltid hunden får ta del av samma säkerhetsutrustning.

– Jag skulle vilja ser fler hundar med en rejäl hundsele som är kopplad till en lång lina. Ett enkelt sätt att rädda hundliv i akuta situationer när isen brister, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring.

En lös hund som går igenom isen och hamnar i en vak är svår att rädda, men om den är kopplad till en längre lina går lättare att dra upp hunden.

Om hunden självmant ger sig ut på isen under en vanlig promenad är det lätt att drabbas av panik.

– Reflexmässigt vill man troligen springa efter hunden, men lita inte på att isen är tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark, säger Patrik Olsson.

Värma kall hund

Om hunden blivit blöt är den rejält nedkyld och är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra att den rör på sig.

Tips för säkrare skridskoturer med hunden:

  • Utrusta hunden med sele och en lång lina
  • Spring aldrig efter hunden ut på isen, försök istället att kalla in den
  • Torka hunden torr om den blir blöt – linda inte in den
  • Massera hela kroppen och se till att den rör på sig efterhand som den blir piggare

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.