Svenska hundar får mindre antibiotika

anicura-allman-halsoundersokning
Bara knappt tio procent av de hundar som under en dag behandlades av veterinärer i Sverige fick antibiotika, till skillnad mot upp till tjugofem procent i andra länder. Resultaten kom fram i en studie av närmare 2 000 hundar som undersöktes under en dag på djursjukhus i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Österrike. Studien genomfördes i slutet av förra året.
ff

– Sett i ett europeiskt perspektiv har vi en sund användning av antibiotika inom svensk djursjukvård. Här används hälften så mycket antibiotika som i andra europeiska länder, och vi har ändå goda behandlingsresultat, säger Ulrika Grönlund, Kvalitetschef inom AniCura.

Studien som genomfördes i slutet av förra året omfattade närmare 2000 hundar som under en dag behandlades på djursjukhus i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Österrike. Totalt behandlades 14 procent av hundarna med antibiotika och det vanligaste syftet var förebyggande användning under operation (22 %) följt av behandling av olika typer av sårinfektioner (18%). I Sverige var det endast 10 procent av hundarna som bedömdes behöva antibiotika, medan andra länder behandlade upp till en fjärdedel av djuren med antibiotika. På ett fåtal av de djursjukhus i Europa som ingick i studien behandlades så många som 40 procent av patienterna med antibiotika.

Den globala användningen av antibiotika och utvecklingen av resistena baktierer är ett erkänt hot mot både folk- och djurhälsan. Som en av de ledande aktörerna inom europeisk djursjukvård arbetar AniCura aktivt med att kartlägga, följa upp och minska onödig användning av antibiotika för smådjur. Arbetet sker inom ramen för koncernens kvalitetsprogram, kallat QualiCura.

– Den snabba spridningen av resistenta bakterier är oroväckande och det är viktigt att vi inom djursjukvården bara använder antibiotika när det verkligen behövs och med rätt dosering. Som europeisk aktör försöker vi dra lärdomar mellan djursjukhusen i våra olika länder, avslutar Ulrika Grönlund.

anicurafil

Studien om antibiotikaanvändning genomfördes under oktober 2016.

 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

English English Svenska Svenska
%d bloggare gillar detta: