Planera väl för en lyckad Påskhelg med hunden

Till alla Er som åker iväg och firar Påsk med era hundar, det är viktigt att tänka på att planera in pauser för rastning och vatten. Bind inte fast din hund i dragkroken och lämna aldrig hunden ensam i bilen.

Hundens vikt förändras dramatiskt om du krockar. Sedan 2010 finns en regel som säger att hundar måste sitta säkert när de reser i bil. Detta innebär de ska sitta i en fastspänd bur, sitta bakom ett galler eller nät eller fastspända i sele. En hund som sitter lös i baksätet blir extremt tung vid häftiga inbromsningar och kan skada både sig själv och andra. En chihuahua på 2 kg väger plötsligt 256 kg vid en krock i 90 km/h.

En lös hund i bilen är livsfarligt vid en krock. Inte bara hänger hundens liv löst vid en krock, medpassagerarna kan skadas rejält av en hund som flyger fram vid en kollision.

· En Jack russell som väger 6 kg får en kraft motsvarande nästan 800 kg vid en krock i 90 km/tim.
· En schäfer på 30 kg får en kraft motsvarande 1200 kg vid 50 km/tim, vid 90 km/tim är kraften nästan 4 ton.

Hundburar till bil finns i många olika utföranden och tillverkas av flera olika material, allt ifrån de enklaste gallerburar upp till krocktestade burar med deformationszoner och extra stark konstruktion. Ju säkrare och stabilare bur du har desto säkrare blir resan för både förare, medpassagerare och hund. Sådana burar kostar från ett par tusen men det kan vara väl värt pengarna om olyckan är framme.

Ett annat alternativ är bilsele till hunden och att hunden får en plats i baksätet. En bilsele är utformad för hunden och sätts fast i säkerhetsbältet. På så vis sitter hunden fast som övriga passagerare. Se till att ha gott om utrymme mellan hunden och sätet framför för att hindra att hunden kraschar in i sätet innan säkerhetsbältet sätter stopp.

Det kan vara stressande och obehagligt för din fyrbenta vän att åka med i bilen hela vägen till semesterhuset eller släkten eller var ni nu är på väg att fira Påsk. Men lyckligtvis finns det naturliga knep som kan hjälpa ditt husdjur.

Påskfirandet står för dörren, och det betyder traditionellt sett bilresor. Självklart vill vi gärna hjälpa våra husdjur att klara av de långa åkturerna på naturlig väg. Företaget Ceva som står bakom produkter som bland annat hjälper djuren att känna sig tryggare vid transport, märker tydligt att försäljningen av Adaptil hundhalsband och spray, som sprider trygghetsskapande feromoner, ökar innan högtider så som Påsk.

Adaptil är en syntetisk motsvarighet till hundens trygghetsskapande feromon som bidrar till en känsla av naturligt välmående för både valpar och vuxna hundar. Adaptil kan användas förebyggande eller i kombination med träning när ett beteendeproblem redan uppstått. Produkten är fri från biverkningar och kan köpas hos veterinär, apotek, zoobutiker eller webshopar, som halsband, spray eller elektriskdoftavgivare. Närmsta återförsäljare hittar du på www.adaptil.se

adaptil-halsband-6t4sv6adaptil-spray-stmyjn

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.