Stora mängder smuggelhundar såldes på Blocket

Boråskvinna bakom stor smuggelhärva – stora mängder insmugglade hundar såldes vidare på Blocket till Sverige och Norge.

Tullen har sprängt en liga som smugglat in stora mängder hundar till Sverige, allt från raserna dobermann, lagotto romagnolo, bichon frise, malteser, pekingnes, labrabor, mops, tysk spets, Pomeranian, fransk bulldog, engelsk bulldog, och schäfer förekommer i utredningen.

Den 13 mars stoppade tullen en polsk skåpbil vid färjan i Ystad. I bilen satt två personer, och i lastutrymmet fann man fyra hundar. Hundarna saknade giltiga handlingar och hade inte blivit vaccinerade mot rabies, så tullen sände tillbaka personerna med hundarna till Polen.
På eftermiddagen dagen efter stoppades en personbil av tullen på Lernacken vid Öresundsbron. I bilen fann man samma hundar, två engelska bulldoggar, samt en av de avvisade personerna från skåpbilen och en ytterligare 40-årig kvinna. Personerna greps och hundarna avlivades, därefter avslöjades den stora smuggelhärvan, som kan vara den största hittills i Sverige. Två av personerna i bilen är från Skåne och sedan tidigare dömda för hundsmuggling.

Smuggelhärvan är en av de största som förekommit i Sverige, inblandade i härvan är bland annat uppfödare i Sverige och Bosnien, personer som kört hundarna genom Europa och det finns också misstankar att en bosnisk veterinär skrivit falska intyg beträffande hundarnas vaccineringar, skriver Expressen. Hjärnan bakom hela ligan skal vara en kvinna bosatt i Borås, som nu åtalas för grov smuggling.

Kvinnan hävdar att hon köpt in hundar till sig själv och sen sålt vidare dem då de inte fungerat. Flera hundar hittades i kvinnans bostad och mest troligt är att kvinnan avlat och fött upp hundvalpar från de insmugglade hundarna, valpar som hon sedan sålt vidare på Blocket under åren 2015 och 2016. Mest troligt är att det handlar om betydligt större antal hundar än de man lyckats bevisa då utredningsmaterialet visar på att ligan smugglat in hundar systematiskt för att sälja vidare. Det finns uppgifter om att kvinnan tagit minst 19 000 kronor för en valp och i kvinnans bostad hittades köpehandlingar för 27 hundar.

Åklagaren anser sig ha bevis för att ligan tagit in 26 hundar, huvudsakligen från länder på Balkan. Det finns framför allt kopplingar till Bosnien-Hercegovina och Serbien

Hundar skall ha hållits på flera orter i landet, i Skåne har man hittat smuggelhundar som tillhört ligan, hundar som suttit instängda i små trånga burar utan dagsljus.

Kvinnan stoppades i mars på Öresundsbron med hundar i bilen, som inte hade korrekta handlingar för införsel av hund till Sverige. Kvinnan har redan tidigare fått föra tillbakahundar till Bosnien av den orsaken. Nu i mars förstod tullen att allt inte låg rätt till då kvinnan åter försökte föra in hundar i landet utan giltiga handlingar.

Kvinnan har tidigare fått hålla hundar isolerade och en gång avlivades hundar för att de inte hade giltiga papper på rabiesvaccinationer.

Fyra personer är åtalade för grov smuggling, två serbiska medborgare som troligen varit kurirer.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

#hundnyheterDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.