Skapar människan en ny typ av hundar, av vargen igen?

Håller människor på att tämja vargen på nytt? Frågan ställs av en grupp forskare som ser en fara i att vargar lever allt oftare i närkontakt med människor på många platser i världen. Resultatet kan bli att vi — ofrivilligt — skapar en ny typ av hundar, skriver SVT.

Redan för 5 år sedan konstaterade Finska forskare att en ny typ av varg håller på att avlas fram.

Har Finland fått en ny orädd vargtyp? Ja, mycket tyder på det enligt två finska forskare som intervjuats.

Två finska forskare, Erik S Nyholm och Kaarlo Nygren, tyckte sig se ett helt nytt beteende hos vargarna de senaste åren och har nu sammanställt sina rön i en första studie.

Enligt forskarna har vargarna inte varit så skygga som man traditionellt brukar beskriva dem. Fram till 1980-talets slut var det regel att vargar som mötte människor omedelbart vände och sprang till skogs, ungefär som rävar och andra vilda djur.

Under 1900-talet har vargarna istället utvecklat ett motsatt beteende – de har ofta stannat upp och blivit kvar, i vissa fall med visad aggressivitet, vid möten med människor, men även kommit närmare och börjat vistas närmare bebodda fastigheter.

Nu har nya forskningar visats på att människan håller på att skapa en ny typ av varg, som över tid leda till uppkomsten av en helt annorlunda varg som bättre skulle kunna karaktäriseras som en ny typ av hund — och som står på tröskeln till att ge upphov till en ny art.

Forskarna, som presenterar sina rön i den vetenskapliga tidskriften BioScience, påpekar att vargen sedan 1970-talet har återkommit till många områden där den tidigare var utrotad.

Vargarna har på återvänt till många länder de de tidigare varit utrotade. På dessa platser finns det inte alltid tillgång till vild föda utan vargen har blivit beroende av människans avfall och tamdjur, vilket visar tecken på att ekosystemet har förfallit, och att man måste vidta åtgärder snarast.

Annars kommer vargen med tiden att få problem att fånga vilda bytesdjur vilket kan ge upphov till genetiska mutationer och naturligt urval driver isär de varg som är vana vid människan från deras genuint vilda artfränder. I både Ryssland och Italien finns redan hybridisering med vanliga tamhundar.

Det var en lång process som låg bakom att vargen blev till hund. En teori är att vilda vargar självmant började hålla sig i närheten av människor för att utnyttja överbliven mat, vilket vi kan se att håller på att ske med vargen idag igen.

Om inget görs nu kommer detta att bli uppkomsten till en ny varg som bättre skulle kunna karaktäriseras som en ny typ av hund, vilket ger upphov till en ny art. Detta är det ingen som vill.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Skapar människan en ny typ av hundar, av vargen igen?

  1. Anders skriver:

    Av vilken anledning vill man inte ha en ny hund?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.