I år blir det extra många fästingar

I år blir det extra mycket fästingar med tanke på att vi har haft en mild vinter och en tidig start på våren. De vuxna fästingarna blir aktiva runt fem-sex grader och larver och nymfer bli aktiva runt sju-åtta grader. Nu gäller det att se upp i skogen – det blir fler fästingar än normalt i år.

Smittar inte under första dygnet, en myt?

Det bästa sättet att ta bort en fästing som satt sig på ditt husdjur är en pincett. Ta bort den med detsamma och släng den i toaletten. Gå igenom pälsen utomhus, för fästingarna kryper runt ganska länge innan de sätter sig, annars riskerar du att få fästingar som droppar av inne och risken att de sätter sig på dig själv blir större.

För att smittas av Borrelia tar det ofta ett dygn eller två, men anaplasmos går fortare och TBE överförs med detsamma, enligt Helle Lynge Matzen, veterinär.

10 gånger mer fästingar

Tycker du att det finns mycket mera fästingar än tidigare? I så fall har du alldeles rätt, antalet fästingar har ökat markant, det finns idag 10 gånger mer fästingar än för 20 år sedan.

Professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet är Sveriges främste expert på fästingar, han säger att fästingarna har blivit 10 gånger fler och mycket beror på rådjuren.

Fästingar kan ge våra husdjur borrelia och infektionssjukdomen granulocytär anaplasmos (som ger hundar feber, trötthet, aptitlöshet, avmagring,  ledont, stelhet och vinglighet. Katter kan också drabbas).

Borrelia är en bakteriell infektionssjukdom som sprids via fästingbett. Symptomen hos en borreliasmittad hund uppkommer 4-6 veckor efter smittillfället, och risken för smitta ökar ju längre tid fästingen sitter fast. Många djur som blir smittade visar inga tecken på sjukdom.

Läs också fakta om fästingar och fästingburna sjukdomare här

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på I år blir det extra många fästingar

  1. Pingback: Få hundar sjuka av fästingbett |

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.